Recept: Crème Brûlée s sivko, ki vas bo pustil odprtih ust

Lana Bauman 26.04.2019
Foto: Depositphotos

Recept za pripravo petih sladic Crème Brûlée:

Sestavine:

  • 2 skodelici sladke smetane
  • 1 žlica posušene in zdrobljene sivke
  • 1/2  čajne žličke vanilijevega ekstrata
  • ščepec soli
  • 1/2 skodelice sladkorja in dodatnih 10 čajnih žličk sladkorja za glazuro
  • 4 rumenjaki

Priprava:

Pečico segrejemo na 160 stopinj in pripravimo približno 170 mililiterske modelčke, v katere bomo dali dobljeno maso. Potrebujemo tudi pekač, v katerega bomo položili modelčke, saj bomo vanj kasneje nalili vodo. 

V kozici zmešamo sladko smetano, sivko in sol ter kuhamo na rahlem ognju. Ko smetana zavre, izključimo in pustimo stati 15 minut. Nato dodamo vanilijev ekstrat.

Po 15 minutah v ločeni posodi z mešalnikom zmešamo rumenjak in sladkor. Mešamo približno tri minute oziroma dokler nista sestavini popolnoma združeni. Ključnega pomena je, da z mešanjem ne začnemo prehitro, saj se v tem primeru sestavini med čakanjem sesedeta.  

Dobljeni zmesi med nenehnim mešanjen z zajemalko postopoma dodajamo mešanico še tople sladke smetane. Dobljeno kremo enakomerno vlijemo v prej pripravljene modelčke in te postavimo v pekač.

Ko imamo kremo razporejeno in pečico ogreto, zavremo vodo. Vročo vodo zlijemo v pekač tako, da prekriva približno 2/3 modelčkov. Če se želimo izogniti nevšečnostim ob prenašanju z vodo napolnjenega pekača, ga najprej postavimo v pečico in šele nato vanj vlijmo vodo. 

Pečemo 25 do 30 minut, nato ohlajamo. Po 15 minutah vzamemo modelčke iz pekača, počakamo da se popolnoma ohladijo in jih za 3 ure ali več postavimo v zmrzovalnik.

Zadnja stopnja priprave okusnega Crème Brûlée-ja je okraševanje. V kozici na malem ognju raztopimo 10 čajnih žličk sladkorja. Nato pustimo, da se sladkor začne ohlajati in strjevati. Vsak Crème Brûlée prelijemo z dvema čajnima žličkama stopljenega sladkorja. Sladica mora biti zaužita v 20 minutah, sicer se začne mehčati in topiti. 

Za prste obliznit!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča