Recept - Ajdova kaša s pečeno zelenjavo in sezamovo omako

Klavdija Rupar 10.03.2020
ajdova kaša

Foto: https://depositphotos.com/stock-photos/buckwheat-porridge-with-vegetables.html?filter=all&qview=48936437

V dobi, ko vedno več ljudi ne je (in ne sme) glutena, je ajda prava rešiteljica, saj je ena izmed redkih žitaric, ki ga ne vsebuje. Lahko pripravimo ajdov kruh, ajdove palačinke ali pa preprosto ajdovo kašo. Tokrat imamo za vas recept za ajdovo kašo s pečeno zelenjavo in sezamov, ki je izredno zdrava in nas bo nasitila za kar nekaj časa.

Sestavine:

Pečena zelenjava:

  • 25 do 30 češnjevih paradižnikov
  • 1 oljupljeno in narezano korenje
  • 1 manjši sladek krompir (očiščen in narezan na kocke)
  • ½ cvetače (očiščena in narezana)
  • 1 manjša rdeča čebula (natenko narezana)
  • olivno olje, sol, poper

Za sezamovo omako:

  • 2 jedilni žlici sezama
  • 2 jedilni žlici vode
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ¼ čajne žličke soli
  • sveže mlet črni poper

Ajdova kaša:

  • 1,5 skodelice ajdove kaše
  • 3 skodelice vode
  • ½-1 čajne žličke soli
  • ¼ skodelice bučnih semen
  • 2 jedilni žlici svežih peteršiljevih lističev
  • 4 jedilne žlice feta sira

Priprava:

Pečena zelenjava:

Segrejmo pečico na 200 stopinj Celzija, in v pekač položimo večji peki papir ter ga poškorpimo z olivnim oljem. Operemo in narežemo zelenjavo, natanko narežemo čebulo, nato pa vse koščke položimo v pekač, prelijemo z olivnim oljem in dodamo sol ter poper. Pečemo od 15 do 20 minut.

Ajdova kaša:

Medtem ko se zelenjava peče, skuhamo ajdovo kašo. Na srednji toploti v večji ponvi jo pečemo pet minut. V manjši ponvi zavremo tri skodelice vode in ji nato dodamo 1,5 skodelice ajdove kaše, pokrijemo s pokrovom, zmanjšamo temperaturo ter kuhamo 10 minut oz. toliko časa, da je popolnoma kuhana.

Sezamova omaka:

Sezam, vodo, olivno olje, sol in črni poper v mešalniku mešamo toliko časa, da postane gladka masa. 

Ko so vse sestavine pripravljene, popečemo še bučna semena, nato vse skupaj preložimo v štiri skodelice. V vsako damo eno skodelico ajdove kaše, četrtino pečene zelenjave in po vrhu potresemo feta sir, peteršilj, bučna semena in prelijemo s sezamovo omako. Postrezimo še toplo



Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča