United Buddy Bears razstava v Ljubljani

United Buddy Bears - razstava medvedov v Ljubljani

CITYLIFE 29.05.2024

Skulpture 145 dvometrskih medvedov so na Trgu Republike razporejene v obliki Pistolettovega simbola Tretjega paradiža, ki odraža svoboden umetniški pogled na problematiko sobivanja v tem človeškem in več-kot-človeškem svetu. Ideja, da se vključi italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta v ta projekt, izhaja iz njegove razstave v Cukrarni in tudi sicer tesnih odnosov z njim ter njegovim poslanstvom. Pistoletto je ob vpisu v Zlato knjigo Ljubljane narisal tudi simbol Tretjega paradiža, ki na subtilnem nivoju ponazarja vrednote, ki jih želi mesto Ljubljana sporočiti s to razstavo.  

United Buddy Bears razstava v LjubljaniUnited Buddy Bears razstava v Ljubljani

Zgodba o strpnosti 

Zgodba  »Classic Buddy Bears« se je začela junija 2001 v Berlinu, ko sta pobudnika projekta Eva in Klaus Herlitz zagnala edinstveno iniciativo, ki je pripomogla k  razvoju ulične umetnosti v Berlinu. Poslanstvo stoječega medveda »Buddy Bear« z dvignjenimi rokami je širiti prijateljstvo in optimizem. Projekt se je razvil v slavno medvedjo zgodbo in »Buddy Bear« medvedi so postali neuraden simbol Berlina.

United Buddy Bears razstava v LjubljaniUnited Buddy Bears razstava v Ljubljani

Leta 2002 so umetniki z vsega sveta v Berlinu ustvarili krog podpornikov »United Buddy Bears« z namenom, da bi ljudi spodbudili k razmišljanju o mednarodnem razumevanju in mirnem sobivanju. Veleposlaniki držav so takrat povabili umetnike, da poslikajo  dvometrsko skulpturo medveda, ki bo predstavljala njihovo državo, njene posebne značilnosti, kulturo, zgodovino, ljudi, pokrajino, gospodarstvo, glasbo ali običaje. S tem so medvedi postali odraz kulturne raznolikosti našega sveta. Leta 2004 se je pisana skupina potujočih medvedov odpravila na turnejo okoli sveta, ki jo je za kratek čas prekinila le epidemija. In zdaj medvedi prihajajo tudi v Ljubljano. 

Prvič razstavljen tudi slovenski medved, ki ga je poslikal Luka Rep

Luka Rep, ki je poslikavo medveda ustvarjal med 23. aprilom in 8. majem v Centru Rog, je študent Akademije za vizualne umetnosti AVA v Ljubljani (generacija 2021/2022) in prejemnik štipendije Mestne občine Ljubljana za nadarjene. Perspektivni mladi avtor, ki trenutno deluje predvsem na področju slikarstva, se je doslej predstavil na razstavah v okviru študijskih obveznosti. V svoji začetni umetniški praksi teži k brisanju mej slikarstva ter s tem prehajanju slike in prepletanju z drugimi mediji. Njegova nadaljnja cilja sta podiplomski študij v tujini in uveljavitev na področju umetnosti.

United Buddy Bears razstava v LjubljaniUmetnik Luka Rep med poslikavo slovenskega medveda. Foto: ©arhiv MOL

Poslikava slovenskega medveda predstavlja preplet obrazov različnih spolov, nacionalnosti, starosti in kultur, ki nakazuje nepogrešljivo in nujno prisotnost strpnosti, sočutja in solidarnosti pri doseganju medsebojnega razumevanja, spoštovanja in miroljubnega sobivanja. V množici stiliziranih obrazov, upodobljenih v hitri, krokijevski potezi, so izpostavljene osebe, ki so odločilno soustvarjale slovensko kulturno zgodovino. Na poslikavi so izpostavljeni Ivan Cankar, Alma Karlin, Zofka Kveder, Ivana Kobilca, Lili Novy, Jože Plečnik, France Prešeren in Primož Trubar. Poslikava je omejena na tri prevladujoče barve: belo, modro in rdečo, kar aludira na barve slovenske zastave. Dodani samostojni motivi, ki poslikavo dinamično razgibajo, pa so upodobitve idrijske čipke, simbol slovenske identitete, ustvarjalnosti in tradicije. 

Umetnika smo izbrali na podlagi javnega povabila, saj smo želeli podpreti mlajšo generacijo umetnikov, ki stopajo na svojo karierno pot. Projekt izbire umetnika so vodili v javnem zavodu Mladi zmaji ob podpori Mestne občine Ljubljana in veleposlaništva Zvezne republike Nemčije v Ljubljani. 

 

Razstava v Ljubljani je nastala v sodelovanju Mestne občine Ljubljana, veleposlaništva Zvezne republike Nemčije v Ljubljani in Buddy Bear Berlin, ob podpori številnih partnerjev in podpornikov projekta. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika