Skrivnostni umetnik Banksy tudi v Ljubljani

Helena Peterlin 18.01.2024
banksy-v-ljubljani-fotožiga-živulović-jr.bobo104

V Ljubljani bo od petka, 19. januarja 2024, na ogled razstava umetniških del enega najbolj skrivnostnih in vplivnih umetnikov sodobnega časa, Banksyja. Na razstavi, ki jo organizira Galerija Deva Puri, bodo imeli obiskovalci vse do 21. aprila 2024 priložnost odkriti več kot 100 umetniških del Banksya ter umetnikov, ki so vplivali nanj ali so sodelovali z njim pri različnih projektih.Razstavljena dela prihajajo iz zasebnih zbirk iz Evrope.

banksy v ljubljani fotožiga živulović jr.bobo128

Kustos David Rjazancev se je kar 10 let trudil, da bi si tudi pri nas lahko ogledali avtentična dela tega umetnika. Banksyevo razstavo lahko organiziraš na tri načine. V sodelovanju z umetnikom, kar si lahko privoščijo le v velikih metropolah, kot so Los Angeles in podobno. Ali pa tako, da njegova dela preprosto snameš s spleta in natisneš, ter pripraviš razstavo, kar se mi ne zdi prav. Tretja pot, ki smo jo ubrali mi, pa je ta, da dela pridobiš iz galerij in zasebnih zbirk. Preveriš njihovo avtentičnost in tako zgodbo Banksya predstaviš javnosti.”

banksy v ljubljani fotožiga živulović jr.bobo127

Med umetniki, katerih dela bodo na ogled, so ikone, ki vplivale nanj, na primer Warhol, Picasso in Blek le Rat. Razstava razkriva raznolikost Banksyjevega umetniškega sveta, od njegovih originalnih grafik do ovitkov za različne glasbene izvajalce, plakatov z njegovih prejšnjih razstav, njegovo sodelovanje s projektom The Simpsons.” Med najbolj znanimi Banksyjevimi deli, ki so na ogled, so Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag, Gulf Sale, Toxic Marry, Applause ter ročno našpricana naslovnica za Röyksopp. Prav tako bodo razstavljene plošče z njegovimi prepoznavnimi grafičnimi motivi, kot so Flower Thrower, One Day We'll Be In Charge in Happy Choppers, predstavljeni so tudi njegovi najbolj odmevni umetniški projekti kot so Dismaland, Walled off Hotel, Love Welcomes

banksy v ljubljani fotožiga živulović jr.bobo120

Obiskovalci bodo lahko uživali tudi v štirih selfie postajah med katerimi izstopa posebna postaja, kjer se lahko fotografirajo in poustvarijo Banksyjevo delo Bomb Hugger, ki je prav tako del razstave del razstave.

Na kratko o Banksyu
Banksy je morda danes najbolj prepoznavna osebnost v svetu ulične umetnosti, znan je kot tisti “grafitar”, ki skozi svoja dela izraža tudi politično kritiko, pri tem pa njegova identiteta vse do danes ostaja skrrivnostna. V svojem obsežnem opusu je umetnik spreminjal mestne znake, nezakonito tiskal lastno valuto in nezakonito obešal lastno delo v Louvru ter Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. V svojih delih redno obravnava politične teme in s satiričnim pristopom kritizira vojno, kapitalizem, hinavščino in pohlep. Pogosti motivi vključujejo podgane, opice, policiste, člane kraljeve družine, znane osebnosti in otroke.

banksy v ljubljani fotožiga živulović jr.bobo112Vstopnice za razstavo lahko kupite na lokaciji Čopova 14.  

Fotografije: Žiga Živulović jr./Bobo

Fotogalerija

Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo) Banksy v Ljubljani. (foto: Žiga Živulović jr./Bobo)

Izbor urednika