Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce

CITYLIFE 24.12.2019
Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce

Pričujoča razstava iz zbirke muzeja v Trevisu (Museo nazionale Collezione Salce) predstavlja izbor 52 plakatov, ki geografsko pokrivajo ozemlje današnje Republike Slovenije in ki so nastali med letoma 1910 in 1960. 

Vsebinsko so razdeljeni na več skupin; na turistični plakat, ki promovira Slovenijo, njene naravne lepote, zdravilišča in letovišča; naslednjo skupino predstavljajo prireditveni plakati, ki so poskrbeli za oglaševanje sejmov, kulturnih in športnih prireditev ter različnih kongresov in interesnih srečanj; zadnjo skupino pa predstavljajo komercialni plakati, kot so reklame za klobuke, pralni prašek, pivo, mineralno vodo, časopis ipd. 

Vse predstavljene plakate je zbral Ferdinando (Nando) Salce (1878‒1962). Rodil se je v Trevisu, v premožni družini trgovcev s tekstilom. Že kot mladenič je začel zbirati plakate, njegova zbirka pa je ob koncu narasla na 24.580 kosov, ki jih je leta 1961 z volilom namenil italijanski državi. 

Razstava Slovenija na plakatih Zbirke Salce (Treviso, Italija) je v Narodni galeriji na ogled do 12. januarja 2020. 

Več na: ng-slo.si

Fotogalerija

Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce. Slovenija in Ljubljana na plakatih Zbirke Salce.

Izbor urednika