Recept - slastna martinova pojedina

CITYLIFE 05.11.2024
Martinova pojedina

Za glavno jed smo izbrali hrustljavo pečeno gosko in domače mlince, kot sladico pa bomo ponudili dišeča pečena jabolka. Kot se za tradicionalno pojedino spodobi, nam bo priprava vzela več ur časa, kar pa bo zagotovo poplačano s komplimenti gostov.

Za pečeno gosko potrebujemo:

  • gos
  • glava česna
  • 0,5 litra jušne osnove
  • sol
  • poper
  • med

Priprava: V pekač nalijemo 2,5 dcl jušne osnove in vanjo s prsmi navzdol položimo gosko, ki smo jo najprej natrli s soljo in poprom. V pekač položimo tudi olupljene stroke česna. Za slabo uro jo postavimo v pečico segreto na 180°C. Nato gosko obrnemo na hrbet in prelijemo z ostankom jušne osnove. Čez pol ure jo ponovno obrnemo in pečemo še približno eno uro, medtem pa parkrat prelijemo z omako v pekaču. V naslednjem koraku gos vzamemo iz pečice in odlijemo tekočino, ki jo kasneje uporabimo kot omako. Gosko premažemo z medom ter za 20 minut vrnemo v pečico segreto na 200°C, da se hrustljavo zapeče.

Za domače mlince potrebujemo:

  • 1 kg koruzne ali polnozrnate moke
  • 2 veliki jajci
  • sol
  • voda

Priprava: Najprej v veliki skledi zmešamo moko, jajca in čajno žličko soli. Dolivamo toliko vode, da nastane gladko testo. Maso pustimo počivati pol ure, nato jo razvaljamo in na 190°C pečemo v pečici, dokler ne postane zlato-rumene barve. Po peki mlince razlomimo na poljubno velike kose, lahko jih tudi zabelimo. K goski in mlincem se odlično prileže tudi rdeče zelje.

Za pečena jabolka potrebujemo:

  • 4 jabolka (ali 1 jabolko na osebo)
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • rozine
  • skodelico mletih orehov
  • polovico zavoja masla


Foto: Pinterest

Priprava: Jabolka olupimo in izdolbemo del sredice. Napolnimo jih z maso, ki jo pripravimo iz sladkorja, rozin in mletih orehov, po želji dodamo še ščepec cimeta. Jabolka premažemo s stopljenim maslom in jih na 180°C pečemo 30 minut.

Dober tek in veselo martinovanje!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika