Novi Sad - pravi čas za obisk urbanega središča Vojvodine

Helena Peterlin 29.04.2022
naslovna-fotografija-photo-v.velickovic

Novem Sadu ljudje živijo mirno in brez naglice. In tako bi ga morali spoznati tudi sami – skozi lahkotne sprehode po galerijah, muzejih, Petrovaradinu in njegovih tunelih, rečnih plažah in očarljivih ulicah, ki skrivajo ljubke restavracije in bare.

Novi Sad, center, Trg svobode. (foto: Aleksandar Milutinović)

Verjetno še nikoli ni bilo razloga več za obisk in spoznavanje vsega novega, ki ga ponuja mesto, kot zdaj. S to besedno igro smo skušali v okviru projekta Evropska prestolnica kulture priklicati Novi Sad leta 2022, ko je kreativnost in domišljija urbanih prostorov dvignjena na višjo raven. Novi Sad je tako postal eno redkih mest, ki niso v državah članicah Evropske unije, ki so osvojile ta laskavi naslov. Glede na specifično podobo Novega Sada v regiji, pa tudi v Evropi in svetu, ni bilo veliko presenečenje, ko mu je leta 2016 Evropska komisija podelila veliko čast.

Novi Sad, mestna hiša. (foto: Aleksandar Milutinović)

Kako se mesto med naslovom EPK razlikuje od običajnega? Spodaj vam predstavljamo največje spremembe in novosti, v katerih lahko uživate v letu 2022!

Kulturne postaje - edinstven vzor kulture v tem delu Evrope
V času epidemije koronavirusa leta 2020 se je začel projekt podpore lokalni umetniški sceni, katerega programe je prek spletnih oddaj spremljalo skoraj 200.000 ljudi, do konca leta pa si je vse dogodke, ki jih organizira projekt, ogledalo okoli pol milijona ljudi. Prebivalcem Novega Sada je bila predstavljena tudi 
mreža kulturnih postaj, edinstven model za kulturo v Novem Sadu, z osmimi novimi in prenovljenimi prostori, namenjenimi kulturnim dogodkom v vseh delih mesta. Poleg tega je bil lansiran Visit Novi Sad, edinstvena platforma za kulturo, ki prinaša nove in stare zgodbe o Novem Sadu, predstavlja obraze mesta, ki jih morate srečati, in predlaga dogodke, ki jih ne smete zamuditi.

Kaleidoskop kulture 2021, TanzPlatz. (foto: V. Veličković)

Novi prostori za kulturo
V Novem Sadu in okolici se je začela tudi obnova, izgradnja in razvoj 40.000 m2 kulturnih prostorov. Tako po skoraj 300 letih predmestje 
Petrovaradinske trdnjave dobiva nov zagon, v vasi Almaš je po dveh stoletjih končno obnovljena tovarna za barvanje svile, prebivalcem Novega Sada in njihovim gostom pa je predstavljena doslej slabo raziskana dediščina Velikega Limana, del sodobnega Novega Sada. Stara industrijska cona, ki se nahaja na tem območju, pa tudi plaža Štrand kot ena glavnih mestnih zbirališč, nato športni objekti, pa tudi tisti, ki so namenjeni alternativnim kulturnim objektom, postajajo smiselna zgodovinska, kulturna in ambientalna enota, ki bo navdušila številne turiste, željnih spoznavanja zgodovine in sedanjosti mesta.

Park Donava. (foto: Jelena Ivanović)

Donava. (foto: Jelena Ivanović)

Za nove mostove
Geslo projekta Evropske prestolnice kulture "Za nove mostove" je osnova programske zasnove, ki temelji na vrednotah, ki jih promovira Novi Sad. Zato štirje programski mostovi (Ljubezen, Svoboda, Mavrica in Upanje) vključujejo skupno osem programskih pristanišč (Dobrodošli, Druga Evropa, Prihodnost Evrope, Junakinje, Trdnjava miru, Migracije, Kaleidoskop kulture in Donavsko morje).
Mostovi imajo za Novi Sad in njegovo burno zgodovino veliko simbolno vrednost, mostovi Evropske prestolnice kulture pa tokrat povezujejo ljudi, prostore, procese in programe, ki so podlaga za pozitivne spremembe v kulturni identiteti mesta.

Novi Sad, Petrovaradinska trdnjava. (foto: Luka Šarac)Novi Sad, Petrovaradinska trdnjava, festival EXIT. (foto: Aleksandar Milutinović)
Če se odločite za potovanje v Novi Sad, lahko 
v koledarju spletne strani Visit Novi Sad izveste vse, kar se dogaja v času vašega obiska. Morda vas kaj iz koledarja motivira, da pridete na obisk!

Novi Sad, Petrovaradinska trdnjava. (foto: Luka Šarac)

Najboljše od vsega - top mesta v Novem Sadu, ki jih ne smete zamuditi

  • Mestna hiša je impresivna neorenesančna zgradba s štirimi kupolami in stolpom na Trgu svobode.
  • Rimskokatoliška cerkev Marijinega imena, katedrala v neogotskem slogu, je visoka 73 metrov, zaradi česar je najvišja bogoslužna točka v mestu.
  • Katedrala svetega Jurija je najpomembnejša in največja pravoslavna cerkev v Novem Sadu. Notranjost cerkve je okrašena z vitraži, ki prispevajo k splošnemu vtisu razkošja.
  • Sinagoga je bila zgrajena v slogu Art Nouveau in je ena izmed štirih sinagog, ki danes obstajajo v Srbiji.
  • Petrovaradinsko trdnjavo, simbol mesta, je zaradi nenehne nevarnosti Turkov zgradila Habsburška monarhija. Trdnjava ima Zgornje in Spodnje mesto. V zgornjem delu mesta prevladuje stolp z uro.
  • Nacionalni park Fruška gora pri Novem Sadu združuje duhovnost, vinograde, termalne vode in izjemne pogoje za različne aktivnosti na prostem.
  • Dunavska ulica je ena najstarejših ulic v coni za pešce. Veliko število prehodov skriva trgovine, prodajalne spominkov, slaščičarne in restavracije.

Sinagoga. (foto: Jelena Ivanović)
Novi Sad. (foto: V. Veličković)

Več na visitns.rs!


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča