Knjižni sejem s kavča

Pika Zrim 12.04.2021
knjige

Sejem s kavča kot vseslovenski poziv k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji. Svetovni dan knjige
»Svetovni dan knjige, umeščen pred prvomajske praznike, je pri nas v zadnjih letih postal pravi praznik knjige. Pomeni knjižni prelom z zimo in zgodnjo pomladjo, saj spodbuja bralce in kupce knjig, da razmislijo, katerim knjižnim novitetam se bodo prepustili v predpoletnem času. Če svetovnega dneva knjige ne bi bilo, bi si ga bilo treba izmisliti«, razmišlja Samo Rugelj iz založbe UMco.

Precej imenitneje od šopka ali buteljke
»Knjiga ni zgolj stvar, ki bi plemenitila življenje. To ni dodatek, razvedrilo in tudi luksuz ne. Knjige so eden od pogojev, da lahko življenje začutimo globlje. Vedno ko podarim knjigo, sem vznemirjen, kakor da bi podarjal delček svojega življenja drugemu.«, nas opomni Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in raziskovalec v Sekciji za zgodovino slovenskega jezika.

»Branje knjige vzame čas; zapolni ga in izpopolni ter ga nazadnje vrne. Bralec nikoli ne išče izgubljenega časa, ker mu ga branje nenehno zapolnjuje, izpopolnjuje ter vrača. Vsaka podarjena knjiga je zato vabilo v skrivnost izpopolnjevanja časa, kolikor nam ga je življenje pač odmerilo. Precej imenitneje od šopka ali buteljke,« , pa pove Janko Petrovec, eden izmed avtorjev.

Preprosto spletno nakupovanje
Preprost nakup bo omogočala začasna sejemska spletna trgovina, dostopna na spletni strani  www.sejemskavca.si,  s skupno košarico in enotnim odpošiljanjem. 

Neposredni sejemski stik  bo omogočen preko telefonske številke sodelujočih založnikov, ki bodo  vsak dan med 12.00 in 17.00 na voljo za svetovanja pri nakupu knjig, vprašanja, morebitne predloge in klepet v živo. Klepet bo mogoč tudi v spletni trgovini.  

Organizatorji bodo posebno pozornost posvetili tudi zavijanju knjig in zapisovanju posvetil.
Spletni sejem bo v Ljubljani vse 3 sejemske dni vabil tudi k osebnemu prevzemu knjig na Vodnikovi domačiji v Šiški od petka do nedelje med 12.00 in 17.00 uro.  V nedeljo bodo knjige po Ljubljani dostavljali tudi s kolesi. Manjši izbor 30 sejemskih knjig bo v sejemskih dneh za dostavo na voljo tudi preko aplikacije Wolt.

Izbor urednika