VIASAT NATURE NA SVETOVNI DAN ŽIVALI SLAVI ŽIVALI IN NJIHOVE SKRBNIKE

Helena Peterlin 02.10.2021
7e12dc42-4561-4735-be45-10c2442df5f9-petronelwithbabycheetah2

Zakaj praznovati svetovni dan živali? Družbena gibanja, kot je svetovni dan živali, so bila vso zgodovino vedno ključna v boju za družbeno pravičnost in reforme. Dejanja posameznikov, podjetij in narodov močno vplivajo na življenje živali. Zato je pomembno, da se tudi za njih kot čuteča bitja vzpostavi zakoniti status družbene pravičnosti in to sprovede v učinkovito zaščito živali.

Z večjo ozaveščenostjo in izobraževanjem lahko pomagamo razviti kulturo sočutja, ki temelji na pravnih reformah in družbenem napredku, da bi svet postal pravičnejši kraj za vsa živa bitja. Svetovni dan živali je že prinesel pomemben in trajen prispevek k izboljšanju standardov dobrega počutja živali, njegov vpliv pa se bo le še povečeval.

Nekaj primerov pozitivnih sprememb:

  • Amina Abaza, ki vodi Društvo za zaščito pravic živali v Egiptu (SPARE), je s pomočjo svetovnega dneva živali uspešno lobirala za vpis člena o skrbi za živali v novi egiptovski ustavi in pred kratkim v egiptovskemu parlamentu predložila predlog Zakona o blaginji živali.
  • Tako organizacija Animals Lebanon kot kolumbijska AnimaNaturalis Colombia sta dosegli občinsko resolucijo, ki od Sekretariata za okolje in civilno kulturo zahteva, da se vsako leto obeležuje svetovni dan živali, kar izjemno pomaga pri ozaveščanju državljanov o etičnem ravnanju z živalmi.
  • Največji dosežek sudanske okoljske organizacije za skrb za živali je uvedba zakonodaje o zaščiti živali v sudanskem parlamentu. Veliko dela za dosego tega veličastnega cilja pripisujejo večji ozaveščenosti o vprašanjih skrbi za živali, ki jih prinaša Svetovni dan živali.

V treh dneh bodite priča vsakodnevnemu delu ljudi, ki skrbijo za živali in strokovnjakov za prosto živeče živali po vsem svetu, z najbolj znanimi in priljubljenimi veterinarji iz serije The Yorkshire Vet, Julianom Nortonom in Petrom Wrightom, strokovnjakom za divje živali dr. Paulom O‘Donoghuejem iz serije The Elephant Hospital in izjemnim čebelarjem Charlijem Agarjem iz serije Charlie Bee Company.

Gledalci so vabljeni, da v zakulisju pokukajo v nekatere izmed najnaprednejših centrov za rehabilitacijo divjih živali na svetu Born To Be Wild, Nature's Miracle Orphans in Work On The Wild Side. Ena izmed zadnjih serij reševanja živali na programu je Wild Pacific Rescue, ki se odvija na čudoviti kanadski obali Tihega oceana in sledi skupini veterinarjev ter tehnikov, ki rešujejo življenja divjih morskih sesalcev in jih, če so ujeti, skušajo osvoboditi.

Druga serija, ki je ne smete zamuditi, je 'Bear: Serija Koala Hero, v kateri v katerem aktivist za divje živali Tyson Mayr sledi neverjetnemu delu psa Beara in njegove ekipe, ki odkriva koale, ko rešujejo in oskrbijo koale poškodovane med avstralskimi požari leta 2020. 

Oglejte si vse navedeno in še več, in sicer od sobote, 2. oktobra, do ponedeljka, 4. oktobra od 6.00 do 12. ure na kanalu Viasat Nature. 

Globalni pogovor o dobrobiti živali spremljajte na spletu tekom dneva na Twitterju prek #WorldAnimalDay.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika