Vodnik za nego psa: Kopanje in pravilna izbira šampona

CITYLIFE 17.04.2024
kopanje psa

Kopanje psa ni namenjeno samo ohranjanju njegove dlake čiste, temveč ima tudi številne zdravstvene koristi. Redno kopanje odstranjuje umazanijo, prhljaj in odmrle kožne celice, ki se naberejo v dlaki in na koži psa. To je še posebej pomembno za pse, ki preživijo veliko časa na prostem, saj se na njihovi dlaki naberejo cvetni prah, prah in blato, kar lahko povzroči kožne težave ali alergije. Kopanje prav tako pomaga pri preprečevanju in odstranjevanju zajedavcev, kot so bolhe in klopi, ter ohranja dlako vašega psa lepo, s čimer se izboljša njihovo splošno počutje.

Priporočena pogostost kopanja se razlikuje glede na pasmo, dolžino dlake, življenjski slog in morebitne zdravstvene težave psa. Pse z dolgo in gostejšo dlako je morda treba kopati pogosteje, saj se v njihovi dlaki lahko nabira več umazanije in se dlaka bolj vozla. Splošno pravilo je, da psa kopamo, ko je dlaka vidno umazana ali ima neprijeten vonj. Za večino psov to pomeni kopanje na približno vsake 4 do 6 tednov. 

Postopek kopanja psa

Kopanje psa zahteva nekaj priprav:

 1. Priprava kopeli: Izberite primerno mesto za kopanje, ki bo udobno tako za psa kot za vas. To je lahko kopalna kad, tuš kabina ali celo zunaj, če je vreme primerno.
 2. Razčesavanje dlake: Pred kopanjem temeljito razčešite dlako psa, da odstranite vozle in preprečite morebitno zapletanje dlake.
 3. Zaščita ušes: Pred kopanjem psu zaščitite ušesa (lahko mu jih povežete z rutico), da preprečite vstop vode.
 4. Močenje in šamponiranje: Psu dlako temeljito zmočite z mlačno vodo in nanesite šampon, posebej namenjen za pse. Masažo izvajajte nežno, da šampon prodre do kože.
 5. Izpiranje: Po šamponiranju temeljito izperite vse ostanke šampona, saj lahko ostanki povzročijo draženje kože.
 6. Sušenje: Dlako psa nežno osušite z brisačo in, če je le mogoče, uporabite sušilec za lase na nizki temperaturi, da ga dobro osušite.

Izbira pravega šampona

Izbira šampona je ključna za ohranjanje zdrave kože in dlake vašega psa. Na trgu obstaja več vrst šamponov:

 • Šamponi za občutljivo kožo: Brez močnih kemikalij in dišav, idealni za pse z občutljivo kožo.
 • Medicinski šamponi: Namenski šamponi za zdravljenje specifičnih kožnih stanj, kot so ekcemi ali prhljaj.
 • Šamponi proti zajedavcem: Vsebujejo sestavine, ki pomagajo pri odganjanju ali uničevanju bolh in klopov.
 • Vlažilni šamponi: Posebej formulirani za pse z suho kožo, saj vsebujejo vlažilne sestavine, kot so aloe vera.

Ne glede na to, ali imate mladička ali starejšega psa, redna nega zagotavlja, da bo vaš ljubljenček zgledal, dišal in se počutil čudovito. 

Najbolj priljubljeni pasji šamponi, ki so cenjeni med slovenskimi lastniki psov:

 1. Bayer Drontal® Shampoo - Ta šampon je znan po svojih učinkovitih sestavinah za boj proti parazitom in je priljubljen za uporabo pri psih z bolhami ali klopi.

 2. Biogance - Francoska znamka, ki ponuja širok spekter šamponov, prilagojenih različnim potrebam, kot so šamponi za občutljivo kožo, šamponi za sijočo dlako in šamponi proti prekomernemu izpadanju dlake.

 3. Trixie - Trixie nudi super šampone za vsakodnevno nego psov.

 4. Hery - Ta znamka ponuja šampon za različne tipe dlake in težave s kožo, vključno z vlažilnimi šamponi in šamponi za pse, ki potrebujejo dodatno nego kože.

Vsaka od teh znamk ima svoje prednosti in je lahko bolj ali manj primerna glede na specifične potrebe vašega psa. Vedno je priporočljivo, da se pred nakupom posvetujete z veterinarjem ali prodajalcem, še posebej če ima vaš pes občutljivo kožo in dlako, ki potrebuje posebno skrbno nego.


Izbor urednika