Vražje pasme vražjih dam

CITYLIFE 24.10.2021
vražje dame psi

Gordana Grandošek Whiddon

Psičko Buddy sva s Trentom našla zunaj, pozimi, ponoči 9.2.2008 v Mariboru in mislila sva, da je pes s čipom. Vzela sva jo domov in naslednji dan šla na veterino preveriti čip, ki pa ga ni imela. Pet dni sva iskala njene lastnike, dala oglas na radio in preklicala veterinarske klinike. Ker nisva našla lastnika, sva se po petih dneh jokanja in odločanja odločila, da Buddy obdrživa. Trent se je takoj zaljubil v njo, saj si je celo življenje želel psa. Buddy je z nama potovala po celem svetu. Bila je z nama na Broadwayu, ko smo plesali, bila je sedemkrat v Ameriki, nekajkrat v Angliji, v Royal Albert Hallu, saj je bila služnostni pes, zato je lahko šla z nama na letalo. Bila je z nama na treningih v Angliji in na celotnih turnejah po različnih teatrih. Buddy je bila najino vse. V najino življenje je prišla z namenom, da naju nauči o življenju. Bila je zelo nežna, čutna psička, pasme Stadfford. Hvaležna sva, da ja naju izbrala.Andreja Medvedič

Moj pes Mike je pasme Basenji in je sin ruskih prvakov, v Slovenijo pa je bil pripeljan, da bi oplemenitil basenjike na slovenskih tleh. Mika je za rojstni dan dobil moj sin Neo, ki si je že zelo dolgo želel psa in ta je prišel kot nalašč za zamenjavo odvzetega računalnika. Prav Mike je tema pogovorov med Neom in mano, pri kateri se oba razneživa.

Mike ne zna lajati, ne pušča dlake, nima vonja in v dežju raje ne gre na potrebo, ker ni variante, da bi stopil v lužo ali da ga zmoči dež. Je zelo zaščitniški in le njegova velikost (manjša pasma) mu preprečuje, da bi bil pravi pes čuvaj. Se pa ta pasma v Afriki v tropu spopade tudi z levi.


Ima zelo nenavaden karakter, saj gre za udomačenega divjega psa, ki v osnovi ne potrebuje človeka za preživetje. Za priboljške naredi celo preval, sicer pa uboga le takrat, ko se njemu zazdi. Ampak kljub temu si ne predstavljam življenja brez njega. Carmen Osovnikar

Ash je pasme King Charles Cavalier, star je sedem let, k meni pa je prišel tako, da ga je kupila moja mami. Takrat sva imeli že enega psa, pasme Chow Chow in mami je želela, da bi Sony imel družbo. Mami je sicer rekla, da gre zgolj pogledati mladičke, no domov pa se je vrnila z Ashem. S Sonyjem sta se takoj ujela, na žalost pa je Sonyja pri njegovih 8 mesecih povozil avto in utrpel je hude poškodbe boka in tačke.

Z operacijo so mu veterinarji rešili življenje, zaradi dolgotrajnega postopka zdravljenja pa mi je na pomoč priskočila prijazna družina, ki je njegovi rehabilitaciji lahko namenila več časa kot jaz. Seveda pa se je Sony navezal na družino, predvsem na njihovo hčerko z downowim sindromom, zato je Sony ostal pri njih.


Ash je izredno ljubezniv in prisrčen kuža, ves čas daje toplino, neverjetno čuti moje razpoloženje. Vsakemu bi priporočala to pasmo, saj gre za izredno prijazne in ljubeznive kužke.Špela Kastelic

Viktor, francoski buldog, je uglajen gospod. Je zelo aktiven in gre tudi na ježo, plavati ne zna, rad pa poležava v svojem kavču in ima doma svojo ljubico Aseno. 

Asena je čehoslovaški volčji pes. Pravi volk po karakterju. Čuva svojo družino in je zelo zvesta. Ljubi sneg in vodo ter dolge pohode. Zelo velik instinkt ima v naravi, tako, da bi zlahka preživela v gozdu.

Baby, pomeranec, je en frik. Samozavesten mladenič, ki zelo rad hodi po lokalih in restavracijah. Prav afna se, ko ga peljemo kam. Ne pusti se veliko crkljati, rad ima vso hrano, razen briketov, in obožuje tuširanje. 

Lui Carlo, chiwauwa, je najmlajši član. Zelo prijazen mladenič, neverjetno crkljiv. Ima zelo veliko zaščito s strani Asene, zato se vedno počuti varnega. Zelo zelo vesel kužek. 

Nika Čukur

Tonči je kitajski goli pes, star je 10 let in je prišel k nam kot mladiček, ko smo že imeli enega odraslega kitajčka. Je zelo cartljiv in ubogljiv pes, kot vsak kuža ima rad dolge sprehode in poležavanje na kavču. Za razliko od drugih pasem nima dlake, zato zahteva malo več nege, poleti ga je potrebno zavarovati pred soncem, pozimi pred mrazom. Do ljudi je nezaupljiv, z najino hčerko Floro pa sta nerazdružljiva, skupni sprehod in cartanje so vsakodnevno na urniku. Pika Zrim

Kot otrok sem živela v bloku in v tistem času  je le malokdo imel psa. Kvečjemu kakšnega mačka ali papagaja.  Kasneje, ko sem si ustvarila družino in preselila v hišo pa smo vedno imeli psa, včasih celo dva. Različne pasme. Od dobermana do nemškega šnavcerja in maltežanke. 

Sedaj nam že več kot pol desetletja dela družbo in nas čuva naš Rider, pasme Ameriška akita. Še posebej sedaj, ko so otroci že odšli od doma, se s psom počutim varno, pa še za družbo in pogovore je včasih prav priročen. Zelo je navezan na naju z možem in tudi na otroke in vnuke. Drugače pa je bolj samotar in ga ostali psi in ljudje ne zanimajo preveč. Razen če …, takrat pokaže svojo pravo zaščitniško naravo. Ameriške akite izvirajo iz Japonske, kjer še vedno živijo sorodne japonske akite. Karakter pasme je zelo dobro opisan v znamenitem filmu Hachiko, posnet po resničnem dogodku, kjer sta glavna igralca Richard Gere in japonska akita.Raider gleda film Hachiko


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča