Kako v mrzlih dneh poskrbeti za hišne ljubljenčke

CITYLIFE 09.03.2022
HIšni ljublječki naj bodo na toplem

Sneg, veter in mraz so neizprosni za vsa življenja - tudi za živali. Le da živali nimajo ogrevanih domov, kjer bi z enostavnim pritiskom na gumb ogrele bivalni prostor, se oprhale s toplo vodo ali si skuhale vroč čaj. Živali so pozimi odvisne od nas, zato poskrbimo, da bo zanje zima prijeten letni čas.

Toplo zavetje

Hišni ljubljenčki naj imajo zagotovoljeno toplo ležišče, zavetrje in streho, ki jih bo ščitila pred padavinami. Če je možno, jim prenočišče uredimo v notranjih prostorih. V kolikor to ni mogoče poskrbimo, da bo prenočišče toplotno izolirano (lahko uporabite seno), dvignjeno od tal in neprepustno za veter ali padavine, ter da bo v njej toplo ležišče (seno, odeja,...).

Foto: Unsplash

Topli obroki

Skuhajmo testenine ali kakšno drugo toplo hrano, ki jih bo ogrela. Hišne jubljenčke je pozimi priporočljivo hraniti s kalorično hrano, da telo ustvari zaščito pred mrazom. Tudi, če se bodo nekoliko zredili, bo maščoba z rednim gibanjem poleti izginila.

Oblačimo jih

Pasja oblačila niso zgolj modna muha. Oblačila so priporočljiva predvsem za pse brez poddlake, saj nimajo takšne toplotne izolacije kot dolgodlaki psi. Če opazite, da vaš kosmatinec na sprehodu drhti, ga prihodnjič poskusite obleči.

Več gibanja

Živalim zagotovimo več gibanja, saj se tako njihovo telo hitreje in močneje ogreje. Na zimskem sprehodu je metanje palice ali žogice zelo zaželjeno.

Foto: Unsplash

Pustimo dolgo dlako

V jesenskem in zimskem času preskočite obisk pasjega frizerja in vašemu ljubljenčku zagotovite boljšo izolacijo, debelejšo in daljšo dlako, za katero bo v mrzlih dneh še kako hvaležen.

Menjavajmo vodo

Pozimi posodo z vodo redno pregledujmo, saj včasih zmrzne. Ko nalivamo svežo vodo je priporočljivo, da je topla.

Previdno s soljo na cestah

Slane ceste, ki preprečujejo nesreče, lahko živalim škodijo. Sol agresivno deluje na njihove mehke blazinice; pozvroči lahko srbečice, rane ali razjede. Izogibajte se soljenim cestam, v kolikor to ni mogoče, jim po sprehodu s toplo vodo umijte šapice in odstranite sol.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča