5 stvari, ki jih moramo vedeti preden posvojimo psa

Klavdija Rupar 28.12.2019
Pes

Želimo si psa, saj je pes človekov najboljši prijatelj. Potrebujemo družbo in nekoga, ki bo vedno ob nas. A posvojitev psa ni tako zelo preprosta, saj z njo pride veliko obveznosti. Preden se odločimo za tako velik korak v življenju, moramo dobro premisliti, ali imamo dovolj časa, prostora in denarja zanj. Spodaj smo pripravili nekaj dejstev, ki jih je dobro vedeti preden se odločimo za posvojitev.

Foto: Unsplash

Vzemimo si čas in dobro razmislimo o svoji odločitvi

Veliko je psov, ki potrebujejo dom, zato se hitro lahko zgodi, da se za posvojitev odločimo nepremišljeno. Živimo v stanovanju ali v hiši z vrtom? Veliko potujemo? Komu lahko damo psa v varstvo, ko nas ni doma? Bo pes sam, ko bomo v službi? To je le nekaj vprašanj, na katera moramo odgovoriti preden se odločimo za posvojitev.

Foto: Unsplash

Razmislimo ali imamo dovolj denarja

Psi potrebujejo ogromno nege in hitro se lahko zgodi, da nas to stane veliko denarja. Ko smo odgovorni za psa, mu moramo kupovati hrano, ga redno voziti k veterinarju, kupiti moramo pasje priboljške, ovratnico, igrače, itd. Seveda lahko pride tudi do nepričakovanih stroškov, če pride do hujših nesreč ali bolezni. Preden se odločimo za nakup dobro premislimo, ali imamo dovolj denarja.

Psa moramo obvezno čipirati

Nesreče se na žalost dogajajo in nikoli ne vemo, kdaj bo naš pes pobegnil ali se izgubil. Če bi se to zgodilo nam, lahko nekoga pokličemo na pomoč, psi pa to bolj težko naredijo. Obvezno moramo kupiti ovratnico, na kateri je njegovo ime in naša telefonska številka. Dodatna stvar je tudi čipiranje, ki ga lahko izvede veterinar.

Foto: Unsplash

Ne pozabimo na umivanje zob

Tudi psom je potrebno redno umivati zobe, saj je zobna higiena izredno pomembna za zdravje. Počasi mu predstavimo zobno ščetko in ga ob tem spodbujajmo. Iz tega lahko naredimo zabavno rutino in ga po koncu nagradimo.

Paziti moramo, kaj pes je

Obstaja hrana, ki jo ljudje lahko normalno jemo, vendar je nevarna za pse. Visoko na seznamu je čokolada, sledijo pa še čebula, grozdje, rozine idr. Najbolj pametno je, da ga hranimo z visoko kakovostnimi priboljški za pse in pazimo, da ne poje preveč, saj mu lahko preveč teže povzroči velike zdravstvene težave.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča