Znani prejemniki Michelinovih zvezdic v Sloveniji

Pika Zrim 17.06.2020
michelin

Po nekaj letih pričakovanj je Slovenija končno dobila svoj Michelinov vodič in ob premierni podelitvi skupaj kar sedem Michelinovih zvezdic. Podelitev bi morala potekati že v marcu,  a je koronakriza organizatorjem, Slovenski turistični organizaciji in organizaciji Guide Michelin, prekrižala načrte. 


Tako je podelitev, ki so jo prenašali preko spleta potekala na Ljubljanskem gradu v omejenem številu prisotnih - slovenskih kuharskih mojstrov ter predstavnikov slovenskega turizma in pristojnih ministrstev. 


Ani Roš dve Michelinovi zvezdici

Najvišje priznanje, dve Michelinovi zvezdici je prejela Hiša Franko iz Kobarida, oziroma chefinja Ana Roš. Gre za izjemno priznanje, saj je restavracij z dvema zvezdicama na svetu le 473. Ana pa je z dvema zvezdicama edina v naši širši regiji, kar še utrjuje položaj Slovenije na gastronomskem zemljevidu sveta. 

Po eno Michelinovo zvezdico so prejeli: 

  • Hiša Denk - Zg. Kungota, chef Gregor Vrečko
  • Gostilna pri Lojzetu  -  Zemono, chef Tomaž Kavčič
  • Vila Podvin - Podvin, chef Uroš Štefelin
  • Restavracija Dam -  Nova Gorica, chef Uroš Fakuč 
  • Restavracija Atelje - Ljubljana, chef Jorg Zupan 


Na prireditvi so podelili tudi priznanja Bib Gourmand , ki pomenijo dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Prejelo jih je devet slovenskih restavracij.   37 restavracij pa je prejelo še priznanje The plate Michelin , ki označujejo ponudnike dobrega obroka s svežimi lokalnimi sestavinami. 

Michelin je podelil tudi posebna priznanja za trajnostno naravnano kulinariko, Michelin Sustainability Award s katerim so nagradili Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Crisci) in Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič). 

Kulinarični vodnik od leta 1900

Prvi kulinarični vodnik, ki sta ga izdala brata André  in Eduard Michelin je bil namenjen promociji in prodaji Michelinovih pnevmatik v Franciji. Vodnik je bil brezplačen, v njem pa so bili zemljevidi poti, seznami servisnih delavnic, hotelov, restavracij in bencinskih črpalk. 

Sprva so restavracijam  podeljevali le eno zvezdico , kasneje po letu 1930 pa so uvedli sistem treh zvezdic, kot velja še danes.  Ena zvezdica pomeni , da gre za nadpovprečno restavracijo, dve zvezdici pomenita da gre za odlično restavracijo, ki jo je vredno obiskati, tri zvezdice pa anonimni ocenjevalci podelijo le izjemnim restavracijam in kuharskim mojstrom za katere je vredno potovati tudi v oddaljene dežele.  


Foto: Marko Ocepek

www.tasteslovenia.si

https://guide.michelin.com/si/en


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča