Žar turneja dobrih vibracij se nadaljuje

CITYLIFE 05.06.2018
FerFud BBQ TOUR

Žar grižljaje na turneji po Sloveniji so skomponirale legende slovenskega BBQ žanra. Na oder FerFud tovornjačka sta že stopili restavraciji Hood Burger in HillBilly's Smoke House, trenutno so na poti uspešnice restavracij Pop's Place, v nadaljevanju pa pridejo na vrsto tudi jedi restavracije Sorbara Steak House. Vsak obiskovalec dogodkov lahko s svojim prispevkom pripomore k znesku, ki bo ob koncu projekta namenjen projektu Botrstvo v Sloveniji.

Žar turneja z dobrodelno noto
FerFud dokazuje, da je lahko vrhunska kulinarika iz kakovostnih sestavin na voljo tudi po fer ceni. Cilj trimesečne turneje pa ni zgolj kulinaričen – da so žar grižljaji še posebej fer, je projekt tudi dobrodelno obarvan. Obiskovalci lahko plačilu po fer ceni ali s fer objavo dodajo še znesek po lastni presoji in zmožnostih. Vsi dodatni zneski se seštevajo v donacijo otrokom in mladostnikom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. Tako lahko vsak ljubitelj žara združi prijetno s koristnim in prispeva za dober namen.
Vroči hiti zvenečih imen
Vroči hiti gredo z zvenečimi imeni hitro v uho, da pa se za njimi še bolj kadi, skrbi 300 kilogramov težak »smoker«, ki zagotovi, da imajo pristen BBQ okus. Sodelujoči žar mojstri so poskrbeli, da v jedeh uživajo tudi vegetarijanci. Obiskovalci lahko vroče hite plačajo s fer objavo na družbenih omrežjih ali po fer ceni, ki je enaka ceni sestavin v poslovalnicah HOFER. Fer objava je inovativen in preprost način plačila s QR kodo, ki jo posameznik prejme z objavo določene FerFud vsebine na svojem Facebook ali Twitter profilu. 

Chef Peter Mujić - HillBilly's Smoke HouseNasveti chefa Petra Mujića - HillBilly's Smoke House
Restavracija HillBilly's Smoke House, ki je svoj del turneje FerFud BBQ TOUR že zaključila, je znana po pristnem dimljenem okusu in ljubezni do klasičnega ameriškega BBQ-ja. Chef Peter Mujić pravi: »Z žarom sem se prvič srečal že pred leti v tujini, pred nekaj leti pa se mi je porodila ideja, da bi tako vrsto jedi predstavil tudi Sloveniji. Ideja je bila izpeljana in nastala je restavracija HillBilly's.« 

Nekaj trikov, s katerimi bomo poskrbeli, da bomo tudi doma ustvarili izvrstne BBQ jedi Peter Mujić: »Sam mesa ne mariniram, ampak samo rahlo začinim, nato pa pečene oz. prekajene jedi pomažem z domačimi omakami (buffalo, jamaica, BBQ itd.) Meso na »smokerju« se peče tako kot vsako drugo meso na žaru. V primeru, da želimo res pravo prekajeno meso, moramo paziti na temperaturo, ki naj ne presega cca. 120 °C. Prav tako si moramo za tako meso vzeti veliko časa.« 

Katera jed ali sestavina ne sme manjkati na domačih piknikih? 
Peter Mujić: »Definitivno na piknikih ne smejo manjkati omake in dobre začimbe, saj s tem pričaramo pravi okus mesa. Če imate radi zelenjavo, je tudi to pomembna sestavina dobrega piknika, še posebej, če jo daste na žar ali »smoker« poleg mesa, da tudi ta dobi omamen prekajen okus. Osnove BBQ omake so kečap, žar začimbe in pelati, potem pa se lahko še sami poigrate z dodatki, kot so na primer razni whiskeyji, piva ali pa sadje in zelenjava. Čarobnost vsega je, da lahko doma naredite omako čisto po vašem okusu.« 


Recept za vroči hit – One Wrapublic 

Eden od vročih hitov, ki ga je pripravil HillBilly's Smoke House in so ga žar oboževalci že lahko poskusili v živo, je One Wrapublic*. Njegova priprava je hitra in preprosta, zato ga z malo truda pripravimo tudi sami in popestrimo domača druženja ob žaru. 

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
PIŠČANEC
260 g piščančjih mini filejev Okus podeželja
2 žlici sončničnega olja Asana
ščep tradicionalne morske soli Piranske soline
ščep popra Le Gusto

ZELENJAVNI NADEV 
- 120 g bučk 
- 160 g zelene, rdeče in rumene paprike 
- ščep tradicionalne morske soli Piranske soline 
- ščep popra Le Gusto 

OMAKA
40 g majoneze Lomee
40 g paradižnikovega kečapa Lomee 

TORTILJA 
- štiri tortilje Taste of America 
- 40 g ledenke 
- 80 g paradižnika 

NAVODILA ZA PRIPRAVO 
PIŠČANEC: Piščančje trakove začinimo s soljo in poprom ter jih popražimo na olju, segretem na visoko temperaturo. 
ZELENJAVNI NADEV: Vso zelenjavo najprej operemo. Paradižnik narežemo na majhne kocke, ledenko, papriko in čebulo pa na trakove. Papriko in čebulo na hitro popražimo na olju, segretem na visoko temperaturo, začinimo s soljo in poprom.
OMAKA: Majonezo in kečap dobro premešamo, da dobimo omako. 
TORTILJA: Tortilje popečemo na obeh straneh, da so tople in rahlo zapečene. Solato narežemo na trakove, paradižnik na kocke in se pripravimo na serviranje.
KAKO JED POSTREŽEMO? Na popečeno tortiljo pokapamo omako, dodamo zelenjavni nadev, popečene piščančje trakove in na koncu še solato ter paradižnik. Tortiljo prepognemo z ene strani do četrtine celotne dolžine in jo nato od spodaj zavijemo. 
*Priprava jedi traja 30 minut, za eno osebo pa potrebujemo sestavine v vrednosti 1 evra. Vse sestavine so kupljene v trgovini HOFER. 
Za točen urnik nastopov spremljajte napovednik na spletni strani FerFud.si, družbena omrežja Facebook, Instagram in Twitter in ne zamudite simfonije okusov v vaši bližini! 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča