Urbani bistroji, ki jih boste našli v Ljubljani #2

Anja Mrevlje 13.03.2016
Robba

Gostilna  dela (Poljanska 7, Ljubljana)

Gostilna dela se je na Poljanski odprla leta 2011 in je bila eden prvih primerov socialnega podjetništva na področju gostinstva v Sloveniji. Bistro namreč zaposluje mlade, ki so iz tega ali onega razloga ostali brez dela, so opustili šolanje ali so imeli težave z vklapljanjem v družbo. Po petih letih okrepčevalnica, ki v ponudbi rotira vse od rižote z lignji do veganskih zelenjavnih jedi, dokazuje, da se da uspeti tudi z nepotrošniško miselnostjo.        

Gostilna dela

Tabar (Ribji trg 6, Ljubljana)

Tabar se je sicer pred dvema letoma odprl kot konceptualni bistro po vzoru španskih tapas barov, le da imajo Tabarjevi bolj kraški pridih. Med Ljubljančani se je naglo prijel in zlasti ob petkih zvečer je v njem težko dobiti prosto mizo. Čez dan nudijo kosila po 10 evrov, zvečer pa presedlajo na male krožnike, na katerih navdušujejo gosja jetra na bučnem pireju, jagnječje kronice s šalotko, losos v črnem sezamu in kapesante na lešnikovem pestu.
tabar.si

Tabar


Robba (Mestni trg 4, Ljubljana)

Tudi Robba se je lani odprla kot podružnica dražje matične izpostave (Valvas'or). Ta oblikovalski biser arhitekturnega biroja AKSL nedaleč od Robbovega vodnjaka nudi kosila za 6,50 evra, meni pa so zgradili okoli ljubljanskih jedi, kot so ljubljanski zrezek, kranjska klobasa in ocvrti žabji kraki, tem pa so dodali še obvezne bistrojske klasike, kot sta tatarski biftek in burger.
robbarestaurant.com

Robba

As Aperitivo (Čopova ulica 5a, Ljubljana)

Ne morejo si vsi privoščiti restavracije As, ki je vedno veljala za eno od ljubljanskih institucij visoke kulinarike, lahko pa brez težav skočijo na kosilo v As Aperitivo, zasteklen, moderen bistrojski del. As Aperitivo združuje sodoben oblikovalski interier na čelu s kraško navdahnjenimi paštami, solatami in zorjenim govedom, ki ga priskrbi šef Pope. Elitno, a po dostopnih cenah.
asaperitivo.com

As

Gostilna na gradu (Grajska planota 1, Ljubljana)


Tudi Gostilna na gradu, odprta leta 2010, je bila zasnovana z idejo približevanja vrhunskih kuharskih mojstrov širši množici. V tem primeru sta se združila Hiša Franko (Ana Roš in Valter Kramar) in As (Svetozar Raspopović). Rezultat je restavracija, kjer se vam ni treba bati, katere vilice prej zagrabiti, jedi so preprostejše, temeljijo na slovenski tradiciji, pa naj gre za grajski pohanec ali pa kobariške štrukeljce. Vajeti ima te dni v rokah – bolj kot idejni vodje – kuhar Damjan Fink.
nagradu.si

Bistro na gradu

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča