Urbani bistroji, ki jih boste našli v Ljubljani #1

Anja Mrevlje 12.03.2016
Bistro Zvezda

JB Bistro (Miklošičeva 17, Ljubljana)


Janez Bratovž, eden naših največjih kuharskih mojstrov, je po zgledu največjih iz tujine lani svoj elitni JB malce »prizemljil« z uvedbo bistrojskega menija za čas kosila. Cene sicer še vedno niso najnižje (burger nas bo denimo stal 12 evrov, testenine malo manj), je pa zdaj JB mogoče obiskati več kot samo ob res posebnih priložnostih.
jb-slo.com

JB Bistro

Bistro Zvezda (Wolfova 14, Ljubljana)


Zvezda se je iz kavarne in slaščičarne leta 2011 razširila še na Bistro Zvezda (temu je naslednje leto sledil še Zvezda Deli), kjer vsak dan za čas kosila nudijo juho in dnevni krožnik, ob tem pa imajo še precej zajetno ponudbo z menija, na katerem velja izpostaviti njihove »hrustljavke« (kot list tanke picete iz pirine moke in najrazličnejših oblog).
zvezdaljubljana.si/bistro

Bistro Zvezda

Bistro Bazilika (Prešernova 15, Ljubljana)


Bazilika se je leta 2012 iz prodajalnice s smoothieji, sendviči in kavo razširila še na bistro na Prešernovi ulici, kjer zvesto sledijo svetovnim trendom – od notranje opreme do ponudbe, v kateri prevladujejo bolj zdrave, večinoma vegetarijanske jedi, pite in solate.
bazilika.si/bistro

Bistro Bazilika

Repete (Gornji trg 23, Ljubljana)


Repete na Gornjem trgu ohranja prvotno definicijo bistroja – domača hrana po dostopnih cenah. Kosilo pri njih stane 10 evrov, občasno obed združijo z manjšim jazz koncertom, ponudba pa se redno menja in rotira med enolončnicami, sarmami, joto, francoskimi pitami quiche, lečino juho in golažem bourguignon. Ljubitelji Repeteja prisegajo tudi na njihov burger. 

Repete

Luda (Poljanska 11, Ljubljana)

Za Ludo stojita mlada kulinarična entuziasta Urška Dvoraček in Luka Nagode, ki sta se okrepčevalnice na Poljanski lotila kot vsaka spodobna hipsterja – z vinsko karto izključno organskih vin, kosili za 12, 15 ali 19 evrov in izjemnimi kombinacijami okusov, postreženih na babičinih porcelanastih krožnikih. Še zanimivost: večina jedi ni njuno avtorskih, temveč sta izpilila recepte največjih svetovnih kuharskih mojstrov, kot je denimo bolonjska omaka po recepturi Hestona Blumenthala.
luda.si

Luda

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča