Recept - velikonočna pletenica
Velina noč je pred vrati in čas je, da zavihamo rokave in se pripravimo na bogato obloženo mizo. Zakaj ne bi letos presenetili z velikonočno pletenico.
Pletenica je praznični kruh, ki poleg dobrega okusa na mizi predstavlja lepo praznično dekoracijo. Po obliki je lahko okrogla, ovalna ali v obliki srca. Tokrat bomo po receptu mesili in pletli velikonočno pletenico.
Pletenica - sestavine:
- 500 g bele moke
- vrečka suhega kvasa
- 2 jajci, beljak
- 50 g sladkorja
- vaniljev sladkor
- sol
- 250 ml sladke smetane
- rumenjak
- mleko za premaz
Pletenica - priprava: Ko moko presejemo čez sito, jo zmešamo s suhim kvasom. Pripravimo kvašeno testo in ga pustimo, da vzhaja. Pregnetemo. Oblikujemo tri dolge svaljke in jih prepletemo ter položimo na pekač. Z valjarjem za testo po dolgem vtisnemo vdolbino v pletenico. Zmešamo rumenjak in žlico mleka ter namažemo vdolbino. Iz preostalega testa oblikujemo še tri dolge svaljke in jih prepletemo v kito, ki jo položimo na večjo pletenico. Pletenica naj ponovno vzhaja na toplem, ko naraste, jo premažemo z jajcem. Pečemo dobre pol ure na 180–200 stopinj Celzija.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine