Recept - velikonočna pletenica

CITYLIFE 16.04.2019
Foto: Depositphotos

Pletenica je praznični kruh, ki poleg dobrega okusa na mizi predstavlja lepo praznično dekoracijo. Po obliki je lahko okrogla, ovalna ali v obliki srca. Tokrat bomo po receptu mesili in pletli velikonočno pletenico.

Pletenica - sestavine: 

  • 500 g bele moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 2 jajci, beljak
  • 50 g sladkorja
  • vaniljev sladkor
  • sol
  • 250 ml sladke smetane
  • rumenjak
  • mleko za premaz

Foto: Depositphotos

Pletenica - priprava: Ko moko presejemo čez sito, jo zmešamo s suhim kvasom. Pripravimo kvašeno testo in ga pustimo, da vzhaja. Pregnetemo. Oblikujemo tri dolge svaljke in jih prepletemo ter položimo na pekač. Z valjarjem za testo po dolgem vtisnemo vdolbino v pletenico. Zmešamo rumenjak in žlico mleka ter namažemo vdolbino. Iz preostalega testa oblikujemo še tri dolge svaljke in jih prepletemo v kito, ki jo položimo na večjo pletenico. Pletenica naj ponovno vzhaja na toplem, ko naraste, jo premažemo z jajcem. Pečemo dobre pol ure na 180–200 stopinj Celzija.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča