Recept - veganski burito
Pripravimo burito - a ne mesni, a z mešanico zelenjave in orehov.
Glavni poletni cilj? Pojesti toliko zelenjave kot je le mogoče. Poleti, ko so dnevi vroči in komaj čakamo, da se zleknemo na plažo s hladno pijačo v roki ali se zapremo v stanovanje, so hitro pripravljene, zdrave in lahke jedi, zagotovo nekaj česar se večkrat tedensko lotimo pripravljati. Zato danes predstavljamo recept za veganski burito.
Sestavine:
Nadev:
- 1 skodelica namočenih orehov
- 2 jedilni žlici olja
- 2 jedilni žlici vode
- ½ srednje velike čebule
- 2 ½ jedilni žlici sojine omake
- ½ čajne žličke čilija v prahu
- 1 čajna žlička česna v prahu
- ½ čajne žličke paprike v prahu
- ½ čajne žličke kumine
- ½ čajne žličke morske soli
- ½ čajne žličke mletega črnega popra
- 1 konzerva črnega fižola
Riž:
- 1 ½ skodelice rjavega ali belega riža
- ¼ čajne žličke paprike, soli in popra
- ½ čajne žličke paradižnikove paste ali 1 jedilna žlica paradižnikove omake
Burito:
- 8 tortilj
- 1 skodelica salse
- 1 skodelica guakamole omake
- 1 ½ skodelica naribanega veganskega sira
- 2 skodelici solate
- pikantna omaka ali feferoni
- ½ skodelice kremnate omake (pikantna majoneza, veganska kisla omaka)
Priprava:
V mešalniku zmešamo orehe, eno jedilno žlico vode in olja. Na ponvi popražimo čebulo in česen ter pražimo nekje 5 minut. Dodamo mešanico z orehi, premešamo in dodamo sojino omako, čili v prahu, papriko, kumino, morsko sol in mlet črn poper. Dodamo še črn fižol, dobro premešamo in pražimo še nadaljnjih pet minut.
V posebni posodi skuhamo riž in mu dodamo papriko, sol in poper ter paradižnikovo omako oz. pasto.
Tortilje pogrejemo na ponvi ali v mikrovalovni pečici - s tem jih zmehčamo, kar pomeni, da jih bomo lažje zvili. Nanje položimo riž, mešanico z orehi, solato, veganski sir, salsa omako, guakamole, feferone in limetino kremo. Ko so vse sestavine dodane, tortilje zvijemo v burito, prerežemo na pol in postrežemo.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine