Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept: slavna francoska pita
Quiche lorraine ali francoska pita je stalnica francoskih bistrojev. Odprta slana pita je narejena iz krhkega testa, jajc, slanine, sira in smetane. Ker ne gre za zapleteno mojtrovino, jo na preprost način lahko sami naredite doma. Recept smo si sposodili od kuharskega mojstra Alaina Ducassa.
Recept za francosko slano pito:
Testo: 500 g moke, sol, 300 g masla, 1 rumenjak.
Moko zmešamo s soljo, malo vode, rumenjakom in maslom. Zgnetemo v testo. Zavijemo v plastično folijo in pustimo počivati v hladilniku približno pol ure.
Nadev: 250 g prekajene slanine, 1,5 žlice olivnega olja.
Narezano slanino na hitro popečemo na olivnem olju in odcedimo na papirnatih brisačkah.
Krema: 2 jajci, 2 rumenjaka, 250 g mleka, 250 g sladke smetane, sol, kajenski poper, muškatni orešček.
Vse skupaj zmešamo.
Priprava: Namastimo in pomokamo model za pite. Razvaljamo testo in z njim obložimo model. Po testu potresemo slanino in 200 g naribanega sira (npr. grojer), prelijemo s kremo. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah Celzija.