Recept - slasten carski praženec
Ena od slastnih jedi, ki nam v teh hladnih dneh še posebej prijajo je carski praženec ali šmorn, kot mu radi rečemo v domači kuhinji.
Carski, oziroma cesarski praženec je izjemno okusna in popularna sladica, ki izhaja iz Avstrije še iz časa cesarja Franca Jožefa I. Po teh, cesarskih časih tudi ime ( nem. Kaiserschmarren). Priprava je zelo hitra in enostavna, osnovni recept pa podoben izdelavi mase za palačinke.
Recept za 4 osebe:
- 4 jajca
- četrt litra svežega polnomastnega mleka
- 150 gramov moke
- 50 gr. masla
- 3 žlice sladkorja in ščepec soli
Iz jajc ločimo beljake in jih rahlo stepemo v sneg v katerega vmešamo eno žlico sladkorja. Rumenjake, moko, mleko in ščepec soli skupaj zmešamo v srednje gosto zmes. Malenkost bolj gosto kot za palačinke.
Sneg iz beljakov in pripravljeno zmes počasi, ročno vmešamo skupaj. Ne pretiravajmo z mešanjem, saj sneg iz beljakov poskrbi da je končna zmes ravno prav rahla. Po želji lahko v tej fazi v zmes dodamo tudi rozine in tri kapljice ruma ( samo za odrasle)
V ponvi raztopimo maslo in vanjo zlijemo pripravljeno zmes. Pečemo približno 3 minute po eni strani, potem vse skupaj obrnemo in pečemo na zmernem ognju še ca. 5 minut.
Carski praženec nato z leseno lopatko raztrgamo na večje kose. V tej fazi lahko praženec posujemo (ali pa tudi ne) še s preostalim sladkorjem, ponovno zmešamo da sladkor karamelizira in pečemo na vročem ognju še ca. 2 minuti.
Pečen šmorn na koncu serviramo kar v ponvi, posujemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo slivov džem ali jabolčno čežano s cimetom.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine