Recept: Lahka jabolčna kokosova potica

Anja Mrevlje 23.03.2016
Foto: Depositphotos

Recept: Za mali kolač jabolčne potice potrebujemo (za veliki kolač dvojno količino):

0,5 kg navadne bele moke Tip 500, lahko tudi pirina bio bela moka

3 sveža jajca

2 - 2,5 dcl mleka po potrebi (odvisno od moke)

1 čajna žlička soli

20 dkg masla

sladkor po potrebi in želji (lahko uporabimo tudi sadni, kokosov, brezov ali katerikoli drug sladkor)

1 žlička kurkume v prahu

1 zavitek kvasa (4,2 g)

1 kg sladkokislih jabolk

2 zavitka vinili sladkorja

1,5 dcl kisle smetane

0,5 kg kokosove moke

Vse sestavine naj bodo sobne temperature, vsaj 20 stopinj C.

Priprava testa

Iz žlice moke, kvasa, čajne žlićke sladkorja in malo toplega (ne vročega) mleka pripravimo kvasec. Zmešamo in postavimo na toplo, da vzhaja. Medtem v skledi za vzhajanje testa pripravimo ostalo moko. Vanjo naredimo jamico, v katero damo sol, tri rumenjake, 5 dkg masla, žlico sladkorja ali več (po želji), kurkumo in toplo mleko. Ko je kvasec  vzhajan, ga zlijemo v jamico k ostalim sestavinam, dodamo malo mleka, ki ga bomo po potrebi še dodajali, in z leseno kuhalnico zmešamo do primerne gostote. Nato začnemo mesiti testo, ki naj bo ne pretrdo ne premehko. Ko se loči od sklede, ga ljubeznivo pobožamo, skledo za hajanje  zapremo in jo postavimo na toplo. V primerni kozici zavremo vodo, jo odstavimo in pokrijemo z obrnjeno pokrovko, na katero položimo zloženo kuhinjsko krpo in nanjo postavimo skeldo s testom.

Ko testo vzhaja in se skleda s pokom sama odpre, ga ponovno pregnetemo, zapremo in vzhajamo naprej. To ponovimo trikrat, nato je testo pripravljeno, da ga razvaljamo, namažemo z nadevom, zvijemo, damo v pekač in našpikamo. Zmes damo v neogreto pečico, ki jo vklopimo na 160 stopinj. Testo bo še lepo vzhajalo do primerne višine in se potem lep zapeklo. Pečemo vsaj eno uro, potico pa medtem večkrat ljubeznivo pogledamo, kako ji gre in jo, če je že dovolj zapečena, pokrijemo s folijo, da ne bo preveč zapečena.

Priprava nadeva

Medtem ko testo vzhaja, olupimo jabolka, narežemo na krhlje in jih na 15 dkg masla popražimo do mehkega, dodamo vanili sladkor in sladkor po želji. Ko so jabolka gotova, jim primešamo kokosovo moko, še malo popražimo in nato ohladimo do rahle mlačnosti. Dodamo kislo smetano, premešamo in rahlo vmešamo še sneg, ki smo ga naredili iz blejakov treh jajc.

Po uri ali več je potica pečena, vzamemo jo iz pečice, jo pokrito s čistim prtičem še nekaj časa pustimo v pekaču, da se malo ohladi, nato pa jo zvrnemo na pripravljeno desko ali krožnik tako, da je spodnja plast zgoraj. Po želji jo posipamo z zmletnim sladkorjem in sladkosnedim gostom. Dober tek!

Foto: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča