Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Recept - kremšnita iz domače kuhinje
Kremna rezina, po domače kar kremšnita, je ena izmed najbolj značilnih slovenskih sladic, po kateri je znan predvsem Bled. Za sladkanje s slavno sladico pa obisk slaščičarne ni obvezen. Slastno kremno rezino lahko namreč z nekaj volje pripravimo tudi v domači kuhinji.
Čas priprave slavne kremne rezine ali kremšnite je odvisen od tega kako vešči smo v kuhinji. Znaša med eno uro ter uro in pol.
Sestavine:
- 1 zavoj listnatega testa
- 6 jajc
- 2 paketka vanilijevega sladkorja
- 1 vanilijev puding v prahu
- 1 liter mleka
- 150 gramov ostre moke
- 0,3 litra sladke smetane
- 50 gramov sladkorja v prahu
- 150 gramov sladkorja
- 1 žlica ruma
PREBERITE ŠE: Recept - Domači jabolčni zavitek
Priprava:
Najprej spečemo listnato testo. Razdelimo ga na dva enakovredna dela in čim na tanjše razvaljamo v pravokotni obliki. Oba kosa testa po celotni ploskvi prepikano z zobotrebcem, da se izognemo mehurjem v testu. Približno 15 minut ju pečemo na 220 stopinjah, vendar ločeno.
Sledi priprava pudingove kreme. V pol litra mleka vmešamo sladkor in vanilij sladkor. Segrejemo do vretja. Medtem v drugi posodici zmešamo puding v prahu, 2 rumenjaka, moko in 2 dcl mleka. Ko mleko zavre, ugasnemo ogenj in vllijemo pudingovo zmes. Neprestano mešamo, dodamo žlico ruma in nekoliko ohladimo. V mlačno pudingovo kremo previdno vmešamo še 4 stepene beljake, da bodo naše kremne rezine bolj rahle. Zmes vlijemo na eno plast testa, ki smo ga podložili s peki papirjem. Enakomerno porazdelimo in pustimo počivati v hladilniku.
Medtem stepemo sladko smetano in ji dodamo sladkor v prahu. Smetano namažemo na ohlajeno pudingovo plast in zgladimo. Drug del testa narežemo na kvadrate enake velikosti in jih položimo po vrhu. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Dober tek!
Foto: Depositphotos