Recept - kolač z robidami ali borovnicami

Klavdija Rupar 17.07.2022
pita-z-robidamidepositphotos

Poletni večeri ob morju, jezeru ali pa samo piknik na domačem vrtu, kar kličejo po sladicah, ki jih lahko pripravimo s poletnim sadjem, ki ga sami naberemo. Borovnice, jagode, maline, robide ali brusnice, karkoli boste izbrali, je dobra ideja. Tokrat smo za vas pripravili recept za kolač z robidami ali borovnicami.

Sestavine:

za nadev:

  • pol litra svežih ali zamrznjenih robid ali borovnic
  • lupinica 1/2 limone
  • sok 1/2 limone
  • lupinica 1/2 pomaranče
  • sok 1/2 pomaranče
  • 1/4 skodelice sladkorja
  • 2 jedilni žlici moke

za preliv:

  • 1/2 skodelice sladkorja
  • lupinica 1/2 limone
  • lupinica 1/2 pomaranče
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 6 jedilnih žlic masla
  • 3/4 skodelice mleka
  • 1/2 čajne žličke vanilije
  • 1/3 skodelice koruznega zdroba
  • 2/3 skodelice moke
  • 2 čajna žlička pecilnega praška

za testo:

  • 3 jedilne žlice masla
  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja
  • 3 jedilne žlice sladkorja
  • ščep soli
  • 1/2 skodelice moke

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in večji pladenj obložite s peki papirjem. Na pladnju za pito zmešate vse sestavine za nadev in jih dobro premešate. Pladenj za pito postavite na pladenj obložen s peki papirjem in položite na stran.

Pripravite nadev. V posodo najprej dodajte sladkor, limonino lupinico in s prsti dobro premešajte. Dodajte sol, maslo, mleko in vanilijo, nato pa premešate vse skupaj. Dodate še koruzni zdrob, moko in pecilni prašek in vse skupaj mešate toliko časa, da nastane gladka mešanica.

Nato pripravite preliv. V ohlajeno in malenkost stopljeno maslo dodajte sladkor, sol in moko ter nato dobro premešate s prsti, da nastanejo večji kosi testa. Nadev zmešate s sadjem in čez prelijete preliv. Nato položite pito v pečico in pečete med 70 in 80 minut oziroma da postane zlatorjave barve.

Vzamete iz pečice, ohladite in postrežete s sladoledom.

Naslovna fotografija: Depositphotos

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča