Recept: domači pesto

Vanja Žižić
Pesto

Prav gotovo je marsikdo od nas v poletnih mesecih v cvetličnih lončkih namesto rož posadil baziliko in je v tem času preprosto ni uspel porabiti v celoti. To nam lahko predstavlja odličen povod za pripravo sveže pripravljenega pesta, za katerega potrebujemo le baziliko in nekaj drugih sestavin. Recept za domači pesto je sledeč:

Za domači pesto potrebujemo:

  • Dve skodelici listov sveže bazilike
  • Polovico skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • Polovico skodelice naribanega parmezana
  • Tretjino skodelice pinjol
  • 2 srednje velika zmleta stroka česna
  • Četrtino čajne žličke soli
  • Četrtino čajne žličke popra

PREBERITE ŠE: Recept: hladna juha Gaspačo

Priprava:

Združimo baziliko in pinjole in jih v multipraktiku večkrat premešamo, da se pinjole zdrobijo. Nato dodamo olivno olje in mešamo dokler ne dobimo gladke zmesi. Postopoma dodajamo parmezan, sveže zmleta stroka česna, sol in poper in ponovno mešamo toliko časa, dokler se sestavine enakomerno ne porazdelijo. Postrežemo takoj kot omako za testenine, namaz na kruh ali kot solatni preliv. Ne shranjujemo v hladilniku za daljše obdobje, saj je lahko česen, ki ni termično obdelan zdravju škodljiv. Za daljše shranjevanje pesta priporočamo pripravo brez česna, saj lahko slednjega dodamo tudi naknadno.

Foto: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča