Recept: Domača ledena kava

Vanja Žižić 04.08.2016
Ledena kava

Uživanje kofeina (v manjših količinah) naj bi zmanjševalo utrujenost, izboljševalo prekrvljenost in delovanje naših možganov, s tem pa pripomoglo tudi k hitrejšemu razmišljanju in večji pozornosti. Zato si lahko v poletnih mesecih namesto toplo pripravljenega zvarka omislimo tudi hladno "varjeno" kavo (cold brew), ki ji ob dodajanju ledu ne bomo razredčili okusa. Recept za ledeno kavo je sledeč:

Za pripravo ledene kave potrebujemo:

  • 4 skodelice filtrirane vode – sobne temperature 
  • ¾ skodelice mletih kavnih zrn

Po okusu lahko uporabimo tudi:

  • ledene kocke
  • mleko

Ledena kava - priprava:

Sestavine združimo in dobro premešamo ter jih za 12 ur (najbolje čez noč) postavimo v hladilnik. Zmes nato precedimo čez kavni filter ali gazo ali pa jo filtriramo s pomočjo French pressa, da odstranimo vsa zrna. Tako pripravljena kava je močno koncentrirana, zato jo pred pitjem razredčimo v razmerju 1 dela kave in 3 delov vode. V najbolj vročih dneh jo lahko prelijemo tudi čez ledene kocke in ji po želji dodamo mleko. Tako pripravljeno kavo lahko v večjih količinah hranimo v hladilniku tudi do enega tedna.

Foto: Depositphotos

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča