Priljubljene mestne kavarne pri nas

Anja Mrevlje 12.02.2017
Zvezda

Priljubljeni napitek po vsem svetu pijejo že od 11. stoletja, ko so v Etiopiji odkrili kavovec, zimzeleni grm z belimi cvetovi in rdečimi plodovi, iz katerih pridobivajo kavo. Do 16. stoletja se je kava že razširila preko Jemna na celoten Bližnji vzhod, severno Afriko, Indijo in Turčijo, od tam pa na Balkan, kjer je še danes najbolj priljubljena prav turška kava, kuhana v džezvi.

Z Balkana se je kava razširila v Italijo, kjer so kavno kulturo dodobra razvili in nadgradili, tako da danes lahko mirne duše rečemo, da bomo še na navadnem obcestnem počivališču dobili boljšo kavo kot v večini srednjeevropskih kavarn. Kava se je dobro prijela tudi v Avstro-Ogrski, ko so po Avstriji in Madžarski vzniknile kavarne, ki so postale prava kulturna in družabna središča mest, kot sta Dunaj in Budimpešta. In dunajske kavarne še danes ohranjajo dobršen del šarma.

Nazadnje je kava dosegla še Ameriko, kjer za središče kavne kulture velja mesto Seattle na zahodni obali. Seattle je rojstni kraj najbolj razširjene kavne verige Starbucks – a mu tega ne smemo šteti za slabo, saj znajo Seattlečani skuhati še vse kaj boljšega od franšizne kave. V Seattlu popijejo več kave kot v katerem koli drugem ameriškem mestu, na 100.000 prebivalcev pa imajo okoli 35 kavarn.

Priljubljene mestne kavarne pri nas ali kam na kavo?

Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

Eno najprijetnejših kavarn v Sloveniji je Maribor dobil po propadu Casinoja Maribor, nekoč Velike kavarne, v kateri je rada posedala mariborska eminenca. Salon je kavarna z retro pridihom tistega tipa, ki prevladuje denimo v Berlinu. Zlati časi, ko so v njej prirejali veličastne plese, so sicer minili, je pa Salon danes prostor, v katerem bomo lahko v umirjenem vzdušju popili kapučino ali kozarec vina, ob tem pa v živo poslušali šansone ali opazovali šolo swinga.

Salon uporabnih umetnosti v Mariboru.

Hotel Evropa, Krekov trg 4, Celje

Kavarna meščanskega sloga je prijetna, v njej pa nam poleg najrazličnejših kav postrežejo tudi s hišnimi sladicami.
hotel-evropa.si

Hotel Evropa v Celju.

Mestna kavarna, Tartinijev trg 3, Piran

Kam na dobro kavo ob vonju morja? Mestna kavarna nudi kavo priznane avstrijske znamke Julius Meinl, ob njej pa se lahko posladkamo s še toplimi maslenimi rogljički z različnimi polnili.

Mestna kavarna v Piranu.

Kavarna Union, Miklošičeva cesta 1, Ljubljana

Leta 1905 odprta kavarna Union je ena od tistih klasičnih, starih ljubljanskih kavarn, kjer še vedno s stropa visijo kristalni lestenci, zavese so težke, pohištvo malomeščansko, ob srkanju kave pa se takoj počutimo malce bolj gosposko. Ob večerih lahko v njej ujamemo tudi kak kabaret ali jazz.
union-hotels.eu

Lolita, Cankarjevo nabrežje 1, Ljubljana

Ena bolj priljubljenih kavarn v prestolnici je tudi ljubka kavarna in slaščičarna Lolita, ki navdušuje tako s ponudbo (njihove sladice in sladoledi slovijo kot eni boljših) kot z notranjo podobo, za katero so zaslužni arhitekt Andrej Mercina in izbrani kosi oblikovalke Nike Zupanc.
kaval-group.si

Lolita v Ljubljani. Foto: Miran Kambič

Zvezda, Wolfova 14 (park Zvezda), in Slovenska cesta 34 (hotel Slon), Ljubljana

Zvezda od otvoritve prve izpostave na Wolfovi leta 1999 ohranja primat med kavarnami in slaščičarnami v mestu in ostaja tista, kjer bomo težko našli prosto mizo za tortico in kapučino. S prenovo Slona je novo podobo dobila tudi hotelska Zvezda.
zvezdaljubljana.si

Kavarna Zvezda v Ljubljani.

Kavarna Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana

Kavarna Moderna sledi zgledom iz tujine in v kleti Moderne galerije obiskovalcem ponuja trendovski in svetel prostor, kjer lahko poleg najrazličnejših specialnih kav dobimo tudi »craft« pivo in vino na kozarec.
kavarnamoderna.si

Kavarna Moderna v Ljubljani. Foto: Matija Pavlovec

Panorama Stara Pošta, Koroška cesta 2, Kranj

Trendi kavarne pri nas niso več omejeni samo na prestolnico. Po novem lahko tudi v Kranju uživamo v prenovljenem lokalu in kavarni Panorama Stara pošta, ki se ponaša z zanimivim interierjem v slogu rajskega vrta, pod katerega se je podpisala arhitektka Andreja Medvedič s pomočjo arhitekta Andreja Štamulaka. Naša nova urbana džungla bo s prekrasnim ambientom vsakič pričarala kanček nostalgije, nas vsakodnevno razvajala z odlično kavo in nam ponujala najlepši razgled nad starim delom Kranja.
facebook.com/panoramastaraposta

Panorama Stara Pošta v Kranju. Foto: Polona Bartol

TOZD, Gallusovo nabrežje 27, Ljubljana

TOZD ni samo kavarna in ni samo bar, temveč je pravo urbano shajališče, kjer ponujajo organsko kavo pravične trgovine, izbrano vinsko ponudbo pa tudi domiselne grižljajčke.
tozd.eu

TOZD v Stari Ljubljani.

Café Čokl, Krekov trg 8, Ljubljana

Pravijo, da ima Čokl, pražilnica in kavarna hkrati, najboljšo kavo v mestu. Prisegajo na sledljivost izdelka, odgovornost do okolja in natančnost pri pripravi kave. Prepustimo se Tinetu Čoklu in v tej kavarnici bo pitje kave postalo svojevrstno doživetje.
cafecokl.si

Café Čokl v Ljaubjani.

Teta Frida, Pobreška cesta 18, Maribor, in Mestni trg 2, Ptuj

Slaščičarna in kavarna Teta Frida v Europarku je Mariborčane naglo navdušila s svojo ponudbo klasičnih slovenskih slaščic, predelanih na moderen način. Ne morejo prehvaliti njihovih naravnih sladoledov, čokoladnih izdelkov in tortic brez kakršnih koli ojačevalcev, dobra kava, za katero poskrbijo pri Barcaffeju, pa je še dodatna pika na i. Teta Frida je po uspešni mariborski zgodbi svojo podružnico konec lanskega leta odprla še na Ptuju, na lokaciji stare Ptujske kavarne.
tetafrida.eu

Slaščičarna in kavarna Teta Frida na Ptuju.

Loggia Caffe, Titov trg 1, Koper

Iz najstarejše kavarne v mestu, ki je v zadnjih letih doživela korenito in moderno prenovo, imamo pogled na najelegantnejši del Kopra, stari Titov trg, ki je svoj čas veljal celo za najlepšega na beneškem ozemlju, zato je skodelica kave Barcaffe tam prav posebno doživetje. V Loggi lahko ob prigrizkih degustiramo tudi lokalna istrska vina ali pa se odpravimo tja na zajtrk. Ob dnevnem časopisju so gostom na voljo tudi cigare.

Besedilo: Kaja Ignjatovič

Izbor urednika