Po vinskih barih Ljubljane

Anja Mrevlje 01.02.2016
Vinski bar

Morda pa je najbolje začeti prav s prvim med njimi – Gašperjem Čarmanom iz znane gostinske družine Čarman (Gostilna pri Danilu, Reteče), ki je pred dnevi še drugič postal najboljši sommelier Slovenije. 35-letni Čarman, ki je prvi tečaj za sommelierja opravil pri 19 letih, ima tudi lastno znamko Gašper in je lastnik enega največjih vinskih uvoznikov pri nas, eVina na Šmartinski cesti. Nad dobro založeno vinsko kletjo je leta 2009 zrasel vinski bar, kjer točijo vina iz svoje spletne trgovine s 700 etiketami, ob tem pa redno prirejajo tudi degustacije z vinarji. Čarman prisega na absolutno kakovost, zato ponuja tudi zgolj 25 vin na kozarec, pri čemer največ proda lastne znamke, pri kateri izpostavlja optimum med ceno in kakovostjo.

V spletni trgovini je daleč največji skok naredil vipavski vinar Primož Lavrenčič s svojo Burjo, s povečanim zanimanjem za raziskovanje vinskega sveta pa se je razmerje med prodanimi domačimi in tujimi vini že praktično izenačilo. Čarman, ki s svojim premišljeno izbranim uvozom (vsako klet obišče osebno) uspešno zalaga vrsto lokalov po Ljubljani, pravi, da čas vinskih barov šele prihaja. Morda gre to pripisati malce bolj zadržani, introvertirani naravi Slovencev, ki bi radi razvade skrili za štiri stene, tako da vina po restavracijah tečejo izjemno uspešno, medtem ko se moramo še privaditi kulturi pitja po zgledu italijanskih »bacarov«.

Tabar

Še pred eVinom je bil Dvorni bar, ki letos praznuje 10. obletnico obratovanja. Dvorni bar z 200 let staro vinsko kletjo, ki se rad ponaša z nazivom največjega v Sloveniji, je bil pravzaprav prvi, ki je v prestolnico skušal vnesti koncept vinskih barov z zahoda – kjer vam ob največji ponudbi vin na kozarec (okoli 90 jih točijo vsakodnevno) ponudijo še prigrizke, kosila, glasbo v živo in, seveda, promocije hišnih vinarjev. Še dodaten plus? Njihov neposreden sosed je vinoteka Dvor, kjer lahko izbirate med več kot tisočimi etiketami vina iz 20 držav sveta. Ob steklenicah žlahtne kapljice ponujajo še spremljevalne vrhunske delikatesne izdelke – od tobaka do čokolade.

Dvorni bar

Če na Dvorni bar prisegajo predvsem tradicionalisti, pa je mlajšo publiko povsem zasvojil Tabar, ki deluje v sklopu modne hiše Ikona na Ribjem trgu in ki je že kmalu po odprtju januarja leta 2014 postal eno najbolj vročih zbirališč Ljubljančanov. Tabar, kjer so klasične španske prigrizke – tapase – odeli v bolj slovensko, predvsem kraško preobleko (priporočamo gosja jetra ali pa jelenov file), ponuja na kozarec okoli 50 tujih in domačih vin, pri čemer so bolje zastopani kraški, vipavski in briški predstavniki. Tabar je pravi naslov za degustiranje manj konvencionalnih biserov (obvezno preizkusite Anarchy Acija Urbajsa ali pa Klabjanovo malvazijo), pa tudi eden redkih lokalov v prestolnici, kjer vam bo ob petkih zvečer dejansko prišla prav rezervacija.

Le streljaj stran, ob Mestni hiši, že vrsto let najboljše med najboljšimi (pretežno slovenskimi) toči ljubljanska izpostava Movie, briške institucije in v tujini najuspešnejše in najbolj prepoznavne vinske hiše. Ni treba poudarjati, da so v vinoteki Movia prominentno zastopani vsi Moviini izdelki – od velikega rdečega do penine (puro), od biodinamičnega (lunar) do njihove grappe. A Kristančiči širijo vinsko kulturo tudi s svojimi sosedi iz Brd (Nando, Simčič, Štekar …), štajerskimi posebneži (Urbajs), kraškimi oranžarji (Čotar) in enim najboljših zamejcev, Radikonom. Ob tem pa lahko pri njih spijete tudi kozarček šampanjca, portovca ali konjaka.  

Največjo ponudbo slovenskih paradnih vin na steklenice z minimalno maržo ima sicer Balthazar (Gornji trg 22), kjer se vam izplača ustaviti predvsem, če ste v manjši skupini, saj vin na kozarec ne točijo. Vam pa ob steklenici (ali dveh) rade volje postrežejo še z narezkom prvovrstnih lokalnih mesnin in sirov. Glede na to, da je šefica, Ines Markič, že vrsto let zaposlena pri Movii, gre najbolj v promet ta znamka, dobro pa se prodajajo tudi ostali Brici in Primorci.

 Ines in David, Balthazar wine shop

Ni vinski, je pa prvi šampanjski bar pri nas, ki je pravočasno prepoznal, da so penine »in« – butični hotel Vander na Krojaški ulici je lani vrhunski restavraciji dodal še BuBBles Champagne Bar, kjer vas čaka velik izbor šampanjcev, slovenskih penečih vin, šampanjskih koktajlov, svežih zalog ostrig iz Bretagne in gurmanskih tapasov.

 Še pred koncem leta pa naj bi zaživel tudi najnovejši vinski/tapas bar – Altrokè, ki ga odpira nadarjeni, v Michelinovih zvezdicah šolani Primorec Nejc Rižnar. Tapasi bodo špansko navdahnjeni, vinske etikete pa bodo pretežno slovenske. Hišni vinar je Čok.

Foto: Arhiv lokalov. Žiga Intihar

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča