Peka kruha z drožmi kot so jo poznale naše babice

Teja Korošec
Foto: FB My daily sourdough bread

Za kaj pravzaprav gre? Peka kruha z drožmi pomeni peko brez kvasa, kjer njegovo vlogo prevzamejo naravno prisotne bakterije in kvasovke, ki v preprosti mešanici moke in vode povzročijo, da testo vzhaja. Taka peka ni nič novega, saj so tako pekle naše babice, preden so kvas prodajali na trgovskih policah – je torej del naše tradicije.

Foto: My daily sourdough bread

Mojstrica peke s kislim testom Nataša Đurić se je pred več leti zaradi zdravstvenih težav začela izogibati kvasu in tako odkrila svet peke z drožmi. Na presenečenje mnogih, kruh iz kislega testa ni prav nič kisel ali zbit, temveč mehak, okusen in hrustljav. Nataša je prav tako izpopolnila tehniko okrasitve kruha z britvico in iz hlebčkov ustvarja prave umetnine.
Nataša Đurić: Kruh z drožmi

Avtorica knjige "Kruh z drožmi, popoln priročnik za peko" z bralci na kar 300 straneh deli svoje znanje, fotografije in namige, nekatere izmed njih pa lahko najdemo tudi na blogu. Pekovski priročnik predstavlja tudi odlično idejo za božično darilo. 

Več na FB profilu ali Instagramu


Sorodne vsebine

preberi sorodne članke

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča