Oster rob - japonski noži v slovenski kuhinji

Anja Mrevlje 17.10.2016
Fina ostrina

Fina ostrina

Užitek kuhanja se začne, kadar ostrina rezila v naše gibe v kuhinji vnese eleganco ter omogoča enostavno in lahkotno rezanje ali sekljanje in tako poživi kuharsko izkušnjo. Od noža pričakujemo, da ima nerjaveče rezilo s čim bolj dolgotrajno ostrino, ki jo vzdržujemo na kar se da enostaven način. A bolj ko nadgrajujemo svoje kuharsko znanje in bolj ko so živila v naših kuhinjah sveža in kakovostna, pomembnejše postaja vprašanje njihove kakovostne obdelave. In tako se neizogibno soočimo s pravim pomenom ostrine rezila pri pripravi hrane. Razumevanje ostrine na Japonskem je verjetno ključ do odgovora, zakaj so ravno japonski noži na vrhu lestvice priljubljenosti pri kuharskih mojstrih po vsem svetu. 

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Ostrina namreč za Japonce že tradicionalno vključuje pojem okusa in svežine, zato njihova skrb za ostrino rezila izhaja iz enega samega cilja – da ta čim manj poškoduje stene celic mesa in zelenjave. Le tako se zmanjša izločanje sočnih sestavin celic, kar ohranja svežino in okus. Bolj je ostrina fina, okusnejša bo tako sveža kot obdelana hrana. Celotna tehnologija in proces izdelave nožev na Japonskem sta tako zasnovana s ciljem ustvarjanja čim bolj fine ostrine, ki pa temelji na izbiri in obdelavi jekla, saj je v desettisočletni tradiciji izdelave nožev napredek povezan ravno z lastnostmi jekla.
osterrob.si

Proces izdelave si oglejte v galeriji:

Fotogalerija

Foto: Mitja Kobal Foto: Mitja Kobal Foto: Mitja Kobal Foto: Mitja Kobal Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča