Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Najboljši italijanski ulični prigrizki, ki jih še ne poznamo
Italija se ponaša s svetovno znano in nadvse priljubljeno kuhinjo. Danes lahko pico in testenine najdemo že praktično kjerkoli. Tokrat nas je zanimalo, katere ostale gurmanske priboljške je med pohajkovanjem po italijanskih ulicah obvezno poizkusiti. Tu so najboljši italijanski ulični prigrizki.
Arancine
Foto: Visit Sicily
Arancine so majhne ovcrte kroglice, polnjene z rižem, sirom, grahom ter včasih tudi mesom. Danes predstavljajo enega izmed najbolj priljubljenih italijanskih uličnih prigrizkov. Odlično se ujemajo z omako arrabiata.
Pesce fritto al cono
Foto: Fritto Divino
Gelato ni edini italijanski priboljšek, ki ga jemo iz korneta. V številnih obalnih mestecih Italije lahko kupimo sveže ocvrte morske sadeže, servirane v papirnatem kornetu. Ulični prigrizek se imenuje Pesce fritto al cono.
Zeppole
Foto: KCET
Zeppole so mali ocrti krofki. Izvirajo iz Neaplja, a jih lahko danes najdemo po vsej državi. Prav tako so se skozi čas razvile različne različice prigrizka, zato lahko izbiramo med zeppolami polnjenimi z jajčno kremo, čokolado ali marmelado.
Piadina
Foto: Bologna Uncovered
Piadino bomo našli na ulicah regije Emilia-Romagna. Tradicionalna italijanska "lepinja" je narejena zgolj iz moke, vode, olivnega olja in soli. Najbolj okusna je v kombinaciji s svežo mozzarello, paradižnikom, pršutom in rukulo. V ponudbi je tudi različica brez mesa, kar bo razveselilo vse vegetarijance.
Crema fritta
Foto: Cucchiaio
V zimskem času je za beneški del Italije značilna sladica crema fritta. Gre za gosto jajčno kremo, ki je panirana in ocvrta, nato pa pogosto še posuta s sladkorjem.
Lampredotto
Foto: Foodoc Italiano
Slavno lampredotto lahko okusimo v romantičnih Firencah. Jed vsebuje govej želodec, kuhan s paradižnikom in čebulo ter nato serviran v sveži štručki kruha.
Olive all'ascolana
Foto: Cucina Robadadonne
Olive all'ascolana je ulični prigrizek značilen za osrednji del Italije. Navzven ne zgleda nič kaj posebnega, v notranjosti pa skriva pravo eksplozijo okusov. Ocvrte kroglice so polnjene z olivo, začinjenim mletim mesom in včasih tudi parmezanom.
Nam se že cedijo sline!
Foto: Eataly