Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Najboljša restavracija na svetu je Osteria Francescana
Kar nekaj let je na vrhu seznama 50 Best Restaurants, 50 najboljših restavracij, kraljevala danska Noma, preden so se ocenjevalci lani očitno minimalistične nove skandinavske kuhinje v izvedbi Reneja Redzepija naveličali in presedlali na kreativno katalonsko kuhinjo izpod rok bratov Roca.
A zdaj je naslov najboljšega po letih uvrščanja tik pod vrh le romal v roke italijanskega kuharskega čarodeja Massime Botture. Bottura v svoji Osterii Francescani v Modeni reinterpretira klasične italijanske jedi, kot je denimo lazanja, kar je šlo Italijanom močno v nos. Kar nekaj let je potreboval Bottura, da je prepričal najprej kulinarične kritike, nato pa še domače goste, a na razglasitvi 50 Best v New Yorku je končno prejel krono najboljšega.
Restavracija Osteria Francescana, Massimo Bottura
Seznam 50 Best je leta 2002 zakrivila britanska kulinarična revija Restaurant in velja za nekakšen odgovor Michelinovemu vodiču, ki svoje zvezdice podeljuje po algoritmu, ki se mnogim ne zdi najbolj pravičen. Je pa res, da tudi med 50 Best ne more priti prav vsakdo, ne glede na to, kako sposoben kuhar je. V ozadju je namreč toliko lobiranja in dvorjenja ocenjevalcem, da majhna Slovenija praktično nima možnosti. Pa čeprav smo enkrat na seznamu že imeli svojega predstavnika – restavracija JB kuharskega mojstra Janeza Bratovža je leta 2010 pristala na 89. mestu, a je bil takrat sistem ocenjevanja še "prijaznejši" do lokalnih favoritov.
theworlds50best.com