LATTE ART - umetnine z mlečno peno

Helena Peterlin 09.04.2018
LATTE ART - umetnine z mlečno peno

"Latte art" je umetnost priprave kave s spenjenim mlekom. Zgodba se je začela v 80. letih 20. stoletja v Seattlu, skoraj istočasno pa tudi v Italiji. Začetnika sta David Schomer in Luigi Lupi, ki je ime "latte art" tudi patentiral. Za imenitne "latte art" umetnine je ključna kakovostna, stabilna in kremasta mlečna pena, ki nastane le iz kakovostnega mleka.

Za okusen in lepo pripravljen napitek, poleg znanja in spretnosti potrebujemo dober espresso, pravilno pripravljeno kakovostno mleko za popolno mlečno peno in predvsem veliko vaje. Lep izgled poveča intenzivnost ob uživanju našega priljubljenega jutranjega napitka s kavo.

Peter Ševič, avtoriziran SCA AST Coffee Trainer


V čem je prednost Alpskega mleka Barista Professional?

Dan radi začnemo z dobro kavo. Poleg njene priljubljenosti je zelo pomembna tudi njena vloga v družabnem življenju, saj kava združuje ljudi. Kar 80 odstotkov gostov jo naroči v kombinaciji z mlekom in izkušeni baristi pravijo, da je idealno mleko predvsem tisto, ki se izjemno ujame s kavo. Obenem mora biti vrhunske kakovosti, saj le s takšnim lahko pripravimo okusno, stabilno in kremno mlečno peno. Zato so v Ljubljanskih mlekarnah v sodelovanju z akademijo STOW, ki jo vodijo najbolj priznani strokovnjaki za izobraževanje s področja kave, razvili Alpsko mleko Barista Professional.

Glavne lastnosti Alpskega mleka Barista Professional

Stabilna mlečna pena 
Za kakovostno mlečno peno so ključne beljakovine v mleku: le iz mleka, bogatega z beljakovinami, lahko pripravimo stabilno in kremasto mlečno peno. Alpsko mleko Barista Professional vsebuje 3,7 % beljakovin.

Kremasto in slastno 
Ne smemo zanemariti maščobe: občutek, ki ga daje v ustih, je tisto, kar kavne napitke z mlečno peno približa sladicam. Alpsko mleko Barista Professional vsebuje 2,8 % mlečne maščobe.

Prijetna sladkost 
Prijetno sladkost, ki se s segrevanjem še poveča, lahko dobimo le iz mleka z zadostno vsebnostjo laktoze. Alpsko mleko Barista Professional vsebuje 4,7 % laktoze.

Kava: dobra in lepa 
Za vrhunski "latte art", umetnost risanja z mlečno peno, je zelo pomembno dobro mleko. Po oceni vrhunskih baristov Akademije STOW je prav Alpsko mleko Barista Professional najboljše, kar so imeli doslej priložnost preizkusiti na slovenskem trgu.

Več na alpskomleko.si!

Fotografije: arhiv Ljubljanske mlekarne in Unsplash.com

Fotogalerija

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča