Ključne spretnosti amaterskega kuharja

CITYLIFE 08.04.2021
kuhanje

Nikar se ne obremenjujte s tem, saj za učenje kuhanja nikoli ni zares prepozno. Za vse, ki ste se na novo znašli v svetu loncev, ponev, rezalnih nožev, cedil, lupilcev in lopatk, smo pripravili vodič po ključnih kuharskih spretnostih, ki jih mora poznati vsak amaterski kuhar. Ko boste obvladali kuharske veščine za začetnike, boste postavili trdne temelje za širjenje svojega kulinaričnega repertoarja z vabečimi recepti. Če boste po branju vseeno potrebovali dodatno motivacijo, naj vam zaupamo, da se Julia Child ni naučila kuhati do svojih 30. let!

Kako priti do najboljših sestavin?
Morda se sliši povsem enostavno, a samozavestno nakupovanje v trgovini z živili je prava umetnost. Sprehodite se čez vse oddelke trgovine in natančno preglejte ponudbo. Ne bojte se klepetanja z mesarjem, peka povprašajte o kruhu, na tržnici se spoprijateljite s kmetom z najbolj barvito ponudbo sadja in zelenjave. Pogosto bodo imeli odlične nasvete, kako pripraviti vse, kar bo pritegnilo vašo pozornost.

Kuharji imajo vedno na zalogi …
To so vsestranske sestavine, ki jih imajo kuharji vedno na zalogi: navaden jogurt, čičerika in fižol v pločevinkah (za dodajanje teksture in beljakovin solatam, čilijem, juham, …), citrusi (za popestritev katere koli jedi), sveža zelišča, olivno olje, šalotka, česen, sol in svež črni poper.

Osnove ravnanja z noži
Ali ločite nož za rezanje zelenjave od noža za rezanje kruha? Poznavanje različnih vrst nožev, njihova pravilna uporaba in ustrezno vzdrževanje so pri kuhanju ključnega pomena. Na spletu boste našli veliko napotkov glede tega, kako je potrebno držati določeno vrsto noža in kakšne reze lahko z njimi napravimo.

Štirje elementi kuhanja
Poleg uspešnega krmarjenja po trgovini z živili in tržnici ter učenja pravilnega upravljanja z noži ter drugimi bistvenimi kuhinjskimi orodji, je pri kuhi pomembno tudi poznavanje ustreznih načinov nanašanja soli, kisline, maščobe in toplote. Sol jedem izboljša okus, maščoba obogati okus in ustvari konsistenco, kislina uravnava okus, toplota pa jedem določi teksturo. To znanje predstavlja trdno podlago za nadgradnjo kuharskih veščin na višjo stopnjo. Pridobimo ga lahko z ogledom kulinarične serije Salt, Fat, Acid, Heat na Netflixu.

1. Kako prebrati recept
Preden pričnete improvizirati v kuhinji, večkrat natančno preberite izbrani recept. Dobro napisan recept je preprost, enostaven za uporabo in navdihujoč. Recepti imajo dva odseka: seznam sestavin in seznam korakov, ki bralca naučijo, kako pripraviti jed. Sestavine so v receptu vedno navedene po vrstnem redu uporabe. Če sta prvi dve sestavini dve žlici masla in 1/2 skodelice drobno nasekljane zelene, boste ta dva elementa najprej uporabili pri pripravi jedi. Dobro je, da recept preberete, preden začnete kuhati. Ste našli odličen recept za fajite in jih nameravate postreči čez eno uro? Šele ko pridete do četrtega koraka recepta, boste ugotovili, da je treba meso čez noč marinirati. Izogibajte se podobnim napakam in recept pravočasno preberite!

2. Kako kuhati testenine
Da, verjetno veste, da boste morali za pripravo testenin zavreti velik lonec s slano vodo, nato pa vanj dodati testenine in vreti določen čas, naveden v navodilih na pakiranju. Toda ali ste vedeli, da so testenine boljšega okusa, če jih ne odcedimo, ampak jih s kleščami samo prestavimo iz vode naravnost v omako? Voda, ki bo s tem prešla v omako, je odličen dodatek jedi.

3. Kako uporabljati začimbe
Pravilen izbor začimb je bistvenega pomena za dober okus hrane. Skoraj vsaki jedi - pa naj bo to karbonara ali tortilja - je potrebno dodati radodarno količino soli in sveže mletega popra. Ne bojte se eksperimentiranja z drugimi začimbami: mleti muškatni orešček izboljša bele omake; dimljena paprika doda intenziteto juham in riževim jedem; kumina pa fižolu in mesu prinese mehiški pridih.

4. Kako pražiti zelenjavo
Nekateri imajo najraje ocvrto zelenjavo, drugi jo pred seboj raje vidijo blanširano in kot prilogo jedem ali solatam, tretji vedo, da ima največ okusa pražena v pečici. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač prekrijemo s papirjem za peko. Nanj položimo zelenjavo, ki smo jo poprej narezali na koščke in v skledi premešali z olivnim oljem, soljo, svežim poprom in ostalimi začimbami po izbiri. Zelenjavo enakomerno razporedimo in pekač potisnemo v pečico. Brokoli, čebula, gobe in paprika se v pečici pečejo 15 minut, srčnejša koreninasta zelenjava, kot so krompir, brstični ohrovt, korenje in buča, pa se praži dlje - približno 40 do 50 minut.

5. Kako pripraviti umešana jajca
Obstaja pet osnovnih načinov priprave jajc: poširana, kuhana, pečena, omleta in umešana (najpreprostejša metoda). Če želite narediti dobra umešana jajca, v posodo ubijte jajca in jih penasto zmešajte. V ponvi stopite maslo in dodajte penasto umešana jajca. Počasi mešajte na nizkem ognju, dokler niste zadovoljni s teksturo. Pri dodatkih ste lahko kreativni! Uporabite sir (cheddar, gruyère, kozji), zelenjavo (gobe, paradižnik, rdeča paprika), kuhano meso (klobase, šunka, chorizo) in sveža zelišča (peteršilj, timijan, drobnjak) v nešteto okusnih kombinacijah.


6. Kako speči celega piščanca
Ena najbolj impresivnih jedi, ki jih lahko in mora obvladati domači kuhar, je pečen piščanec. Je za pripravo povsem preprosta tolažilna jed, ki jo imajo radi skoraj vsi. Začnite z nakupom najboljšega piščanca, ki si ga lahko privoščite. Pred peko ga osušite z brisačko in obilno začinite s soljo in poprom. Radodarno ga natrite z maslom ali oljem in položite v pekač. Če radi vidite, da vaše jedi izgledajo estetsko, noge piščanca povežite s kuhinjsko vrvico in v ponev vrzite nekaj rožmarina, česna in limone. Piščanca pečite eno uro do 90 minut pri 200 stopinjah. Pečenega piščanca vzemite iz pečice in pustite počivati 10 do 15 minut. Narežite in postrezite!
7. Kako kuhati riž
V lonec prilijemo ustrezno količino vode (količina je odvisna od količine riža, ki jo kuhamo). Ko voda zavre, v posodo dodamo riž, premešamo in ogenj zmanjšamo, da vsebina počasi vre. Pokrijemo in kuhamo približno 10 minut. Ko se vsa tekočina absorbira, odstavimo in postrežemo. Rjave in divje riževe sorte se kuhajo dlje. Večina pakiranj vsebuje enostavna navodila z ustreznim razmerjem med vodo in rižem ter čas kuhanja.

8. Kako narediti popoln opečen toast s sirom
Nič ni hujšega kot opečen toast s sirom, ki se med peko ni stopil. Še huje, če se je pri tem zažgal še kruh. Temu se izognemo tako, da namesto lističev uporabimo nariban sir, ki se prej stopi. Druga skrivnost je, da toast pečemo na srednji temperaturi, saj se le tako kruh ne bo zažgal, preden se sir stopi.

9. Kako peči beljakovine
Zrezki in nekatere vrste morskih sadežev, kot so pokrovače in losos, dobijo aromatično zapečeno skorjo, če jih položimo v dobro segreto ponev. V ponvi segrejemo olje. Ko se prične kaditi, v ponev za nekaj minut postavimo zrezke in jih med peko ne premikamo. Ko bo meso dobro zapečeno, se bo nežno odmaknilo od ponve in bo pripravljeno na obračanje.

10. Kako narediti koktajl
Ko pripravljate koktajl, vedno natančno izmerite sestavine, ki jih vlijete v mešalnik za koktajle, ter šele nato dodajte led. Če dodate led pred žganimi pijačami, se lahko pijača razredči - še posebej, če vas med pripravo zmoti nepričakovan klic. Mešalnik nato močno stresajte vsaj 30 sekund in ko na zunanji strani pločevine pride do kondenzacije, tekočino precedite v kozarec za koktajl.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika