Kam v Ljubljani na brunch?

Anja Mrevlje 01.06.2017
Foto: Urša Premik

Hotel Cubo

V enem najboljših ljubljanskih hotelov so že od samega začetka znali poskrbeti za odličen zajtrk, ki se, kot v vseh boljših hotelih, začne s slovensko penino, nadaljuje z omletami in jajčki po naročilu, samopostrežni bife pa je bogato založen s kakovostnimi slovenskimi siri in mesninami, francoskim pecivom, sadjem in mini priboljški. V soboto in nedeljo hotel nudi tudi čisto pravi "vikend brunch", ki ga strežejo med 10. in 16. uro, na meniju pa najdemo vse od bogatih solat do najrazličnejših jajc, od testenin in rižot do vitalnih zajtrkov. Za tiste, ki bi dan radi začeli udarno, je na voljo, seveda, tudi bloody mary.  
hotelcubo.com, Slovenska cesta 15

Hotel Cubo.

EK Bistro

Za bistrojem Ek stoji Sašo Kralj, ki je iz novinarstva zajadral v trženje, od tam v modo, zdaj pa v kulinariko, tako da vsekakor ve, kaj je "in". In z lokalom, ki se specializira prav za brunche, je nedvomno zapolnil nišno vrzel. Ek je koncept bruncha dodelal do podrobnosti – v modernem, dodelanem prostoru strežejo kavo iz slovenske pražarne STOW, mešajo hišni koktajl metEK, na voljo pa sta tudi prosecco in bellini. Ekova specialiteta so jajčka v vseh oblikah – od benedicta in šakšuke do tistih dražjih z gosjimi jetri, uporabljajo pa samo ekološka jajca, ob katerih strežejo domače brioše, domačo marmelado in omamne hišne cimetove zvitke. Na voljo so še zdravi smoothieji, slastni sendviči, granole in ocvrte šnite z javorjevim sirupom.
FB/ekljubljana, Petkovškovo nabrežje 65

EK Bistro.

Centralna postaja

Koncept Centralne postaje je urbani prostor, ki je hkrati obedovalnica, prostor za druženje in "žurerski plac". Dan se v "Centrali" začne že zgodaj, ob 8. uri, ko začnejo streči samopostrežne "all you can eat" zajtrke z jajčki, francoskimi rogljički, toasti in kavo, nadaljujejo pa z zgodnjimi kosili, običajno sestavljenimi iz testenin, solat in juh.
centralnapostaja.com, Trubarjeva cesta 23

Centralna postaja. Foto: www.piksi.work

Bistro Bazilika

Bazilika ima s štirimi poslovalnicami dodobra razvito mrežo svojih zdravih, okusnih zajtrkov in brunchev, ki temeljijo predvsem na pitah, muffinih, solatah, juhah in paninijih. V domačem ambientu lahko posedite od 7. ure dalje, spijete kavo ali smoothie, na voljo pa imajo tudi briška vina in piva iz butičnih slovenskih pivovarn. V Baziliki se radi pohvalijo, da uporabljajo sledljive ekološke izdelke s slovenskih kmetij, jedi pa so zdrave, sveže in sledijo bistrojskim zakonitostim iz evropskih prestolnic.
bazilika.si, Prešernova cesta 15

Bistro Bazilika.

Vander hotel

Butični hotel Vander na ozki Krojaški ulici se je nedavno razširil in podaljšal na promenado ob Ljubljanici. Zamenjali so tudi kuharja, koncept zajtrka, ki ga strežejo med 7. in 11. uro, pa ostaja enak – sveže dobrote z vseh koncev Slovenije. Tako vam postrežejo doma narejene marmelade in med iz Kozine, kobariško maslo, sir iz Tolmina, doma pripravljene jogurte s svežim sadjem, sveže stisnjene naravne sokove, francoske rogljičke in kruh iz domače peke. Izbirate lahko tudi med slovenskimi tradicionalnimi jedmi – od polente z mlekom in ječmenove kaše s suhimi slivami do kislega mleka in frtalj s sezonsko zelenjavo in zelišči.
vanderhotel.com, Krojaška ulica 6–8

Vander hotel. Foto: Miran Kambič

Le Petit Cafe

Le Petit Cafe, priljubljena postojanka tako študentov kot profesorjev iz okoliških visokošolskih ustanov, poleg kosil in pijače nudi tudi zelo bogate zajtrke, ki so ob koncih tedna podaljšani vse do 13. ure, brunchi pa kar do 17. ure. Njihov podpisni zajtrk "Le Petit" je sestavljen iz omlete, kruha, domače marmelade, meda, masla, rogljička in naravnega pomarančnega soka, sicer pa nudijo še jajčka na 101 način, omlete, croque monsieur in croque madame, smoothieje, jogurte in najrazličnejše prigrizke ob pijači.
lepetit.si, Trg francoske revolucije 4

Petit Cafe. Foto: Bojan Stepančič

TOZD

Tozd je eden bolj trendovskih lokalov, priljubljenih med ljubljanskimi hipsterji – in to z razlogom. Tozd namreč zvesto sledi smernicam lokalov, ki so v tujini zelo priljubljeni, pri nas pa jih je še vedno razmeroma malo – fuzija kavarne in vinskega bara, prostora, kjer lahko hkrati naročiš specialno kavo in kozarec kakovostnega slovenskega vina, ob tem pa še prigrizneš z deske sledljivih slovenskih produktov iz vseh regij.
FB/tozdbar, Gallusovo nabrežje 2

Bar TOZD.

Kavarna Rog

Simpatična in dizajnersko dodelana kavarna na nabrežju Ljubljanice je kot nalašč za kofetkanje in sobotni brunch – imajo široko ponudbo kave, zajtrki in brunchi so pogosto vezani na sezonskost surovin, sicer pa klasično ponudbo sestavljajo omlete, umešana jajca, angleški zajtrk, muffini, sveže sadje, kaše …
kavarna-rog.si, Petkovškovo nabrežje 67

Kavarna Rog.

Magda

Magda je v slabem letu dni, kar je odprta, naglo postala priljubljeno ljubljansko shajališče. Ne samo, da ob večerih nudijo hišne koktajle, craft piva in kakovostna slovenska vina na kozarec, čez dan pa prigrizke, v Magdi je poskrbljeno tudi za zajtrke in brunch. Med drugim nudijo sveže ostrige, mesnine tako iz iberskega prašička kot iz domačih logov, konkretne slovenske sire, kot sta jamar in martin, paštetke, rogljičke in juhe.
FB/barmagda, Pogačarjev trg 1

Magda. Foto: Matevž Kostanjšek

Odprta kuhna

Ob petkih je ljubljanska stalnica za zajtrk, brunch, kosilo in večerjo Odprta kuhna, ki je v štirih letih od dobre ideje (oživitev Pogačarjevega trga in skupni poligon za slovenske gostince) prerasla v masovni tedenski dogodek, na katerem se ob kozarčku ali dveh zberejo družbe, poklepetajo, ob tem pa še kaj dobrega pojedo. Čeprav je bilo iluzorno pričakovati, da se bodo prav na vsaki Odprti kuhni zbrali vsi najboljši domači gostinci, pa boste prav gotovo vsak petek našli v prvi vrsti nekatere prominentnejše – od JB-ja do Hiše Franko, od Ateljeja do Brunarice Grič, ob njih pa še ponudnike z burgerji, domačimi jetrcami, ribjimi specialitetami in številnimi eksotičnimi jedmi. Poskrbljeno je tudi za kavo, butična piva in kakovostno vino.
odprtakuhna.si, Pogačarjev trg

Odprta kuhna na Pogačarjevem trgu. 

Naslovna fotografija: Urša Premik

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča