Kam na najboljšo domačo kepico sladoleda?

Anja Mrevlje 20.05.2016
Lolita

Kar so naši zahodni sosedje izpilili do podrobnosti že pred desetletji, je zdaj doseglo tudi naše kraje. Obrtniško delani sladoledi iz svežih surovin, brez meja pri domišljiji okusov.

Lolita (Ljubljana)

Slaščičarna Lolita se lahko pohvali z najboljšim sladoledom na svetu, zahvaljujoč lanskoletni odmevni digitalni kampanji irske marketinške agencije SoolNua, v kateri je sodelovalo 30 ponudnikov z vsega sveta. In v čem je Lolitina skrivnost? Sladoled delajo z vsak dan svežimi surovinami, ne dodajajo ojačevalcev okusov, njihovi sadni sladoledi imajo 100-odstotni sadni delež, pri okusih pa se držijo načela sezonskosti.
kaval-group.si/LOLITA

Lolita

aRoma (Portorož, Ljubljana)

aRoma je startala v Portorožu in že takrat pritegnila pozornost tako s svojo vizualno podobo (nagrada na oglaševalskem festivalu SOF) kot okusi svojih 100-odstotno naravnih sladoledov. V ponudbi imajo okoli 50 okusov – od jagode z meto do kakija z glaziranimi maroni, pri izdelavi pa ničesar ne prepuščajo naključju, zato imajo celo svoj razvojni center, v katerem testirajo nove kombinacije. Pri izdelavi uporabljajo samo najboljše in sledljive surovine (lešniki iz Piemonta, mango iz Indije, vanilija z Madagaskarja …), odziv pa je bil tako pozitiven, da so postali prvi slovenski sladoledni bar s poslovalnicami na Hrvaškem, Dunaju in v Dubaju.
aroma-gelatoexperience.com

aRoma

Fetiche Patisserie (Ljubljana)

Slaščičarna Fetiche Patisserie na Cankarjevem nabrežju je zasnovana po francoskem zgledu, njeni sladoledi pa so po mnenju nekaterih celo najboljši v prestolnici. Narejeni so na mlečni osnovi, vsebujejo polnomastno mleko in ekološko predelano smetano z bohinjskih hribov. Sladoledom z oreščki, pri izdelavi katerih uporabljajo sledljive surovine (pistacija iz Sicilije, lešnik iz Piemonta), dodajajo prave rumenjake, njihova specialiteta pa je sladoled z 80-odstotno čokolado, narejeno iz francoske čokolade Valrhona. Med zanimivejšimi okusi je treba izpostaviti še črni sezam, gorgonzolo z orehi in zeleni čaj.  
fetichepatisserie.com

Fetiche Patisserie

Zvezda (Ljubljana)

V Zvezdi so svoje sladolede razdelili na mlečne (z okusi, ki segajo od karamele do piškotov, jogurta, vanilje in čokolade Domori) in veganske na osnovi riževega mleka, za sadne uporabljajo izključno 100-odstotni sadni delež in naravne sestavine, ne uporabljajo umetnih barvil ali umetnih arom, izogibajo pa se tudi uporabi sladkorja in se zanašajo na naravna sladila.
zvezdaljubljana.si

Zvezda

Cacao (Ljubljana, Portorož)

Tudi v slaščičarni Cacao sladoled, svoj najpomembnejši prodajni artikel, izdelujejo sami, na lokaciji, pri čemer uporabljajo sezonske in sveže surovine. Za izdelavo odličnega sladoleda uporabljajo slovensko mleko in smetano, pistacija in mandeljni prihajajo s Sicilije, ročno prebrani lešniki so iz Piemonta, orehi iz Sorenta, vanilija z Madagaskarja, cimet s Šrilanke, kakav iz Južne Amerike, agrumi pa iz južne Italije. Njihovi edinstveni klasiki še vedno ostajata čokolada in vanilija.
cacao.si

Cacao

Vigò  (Koper, Ljubljana)

Pri Vigòju, ki je pravi naslov tudi za italijansko kavo in slastne tortice, se pri »gelatu« držijo preverjenih italijanskih receptur, ki pa so jih začinili z inovativnimi okusi in (poljubnim) dodatkom tekoče čokolade, ki postavi piko na i temu koprskemu adutu. Med najbolj priljubljenima okusoma sta »bela čokolada, granatno jabolko in drobci temne čokolade« ter »sveži maskarpone, nutela, čokolada in lešniki«. Sladolede izdelujejo na lokaciji sami in sproti, zaradi česar ne uporabljajo dodatkov za podaljšanje obstojnosti, temveč se raje prilagodijo dnevni prodaji.  
vigo-icecream.com

Vigò

Teta Frida (Maribor)

»100-odstotni naravni sladoledi Tete Fride« so predvsem izjemno sveži in, seveda, popolnoma naravni. Tako v njih ni ne barvil ne konservansov in ne umetnih arom ne hidrogeniranih rastlinskih maščob. Pri Fridi se ponašajo celo, da so med prvimi na svetu, ki se tako strogo držijo zapovedi naravnega, a ne na škodo okusov, saj v njihovi ponudbi najdemo vse od božičnega zmrznjenega jogurta z jabolčno čežano s cimetom in karamelo do nougatelle.
tetafrida.eu

Teta Frida

Rendez-Vous (Kranj)

Pri Rendez-Vousu, specialistu za torte in pecivo, sladolede po vzoru italijanskih izdelujejo v hiši, pri tem pa uporabljajo surovine visoke kakovosti. Vsak teden ponujajo kak nov okus, sicer pa naj med tistimi najbolj zanimivimi izpostavimo kinder bueno, spekulas, Mozart, čebelica Maja, krokant z rumom, Sacher torta in figov štrudelj.
rendez-vous.si

Grefino (Ljubljana)

Koncept Grefina v sklopu veleblagovnice Nama je samopostrežni. Stranka tako določa vse – od velikosti lončka za njihov točeni sladoled do posipov, vafljev, sadja in prelivov. Posebno pozornost so namenili sladoledom brez glutena in laktoze, za katerimi je vse več povpraševanja, med najzanimivejšimi okusi pa velja izpostaviti grški jogurt z ananasom in prelivom rafaelo ter jagodni tiramisu.  
nama.si/sladoledni-bar-grefino

Grefino

Čokoladni atelje Dobnik (Maribor, Celje, Ljubljana)

Tudi pri Čokoladnem ateljeju Dobnik, sicer specialistu za obrtniške čokoladne izdelke, so se pri sladoledih usmerili v naravne sladolede brez umetnih okusov in barvil, brez konservansov in z izključno svežimi sestavinami – od jajc do mleka. Dobnikov sladoled je delan po vzoru italijanskih gelatov, vsi okusi pa so narejeni po lastni recepturi. V ospredju je temna čokolada, a tu je še vrsta drugih odličnih izbir – od mete z gozdnimi sadeži do štrudla in medu z orehi.
cokoladniatelje.si

Palačinke s sladoledom za vikend

Kaj pravimo na to, da bi se za vikend v središču Ljubljane in v objemu narave posladkali z dišečimi palačinkami in zraven še s kepico odličnega domačega sladoleda? Vsak vikend namreč v kavarni in slaščičarni Mini Café Golf v parku Tivoli pečejo palačinke, poleg redne ponudbe pa se lahko razvajamo tudi z izbranimi torticami in za zabavo odigramo še igro minigolfa.
minicafegolf.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča