Intervju: Luka Jezeršek in Mitja Horvat - FerFud

Anja Mrevlje 18.04.2016
Ferfud

Idejni vodja Luka Jezeršek in lanskoletni chef Mitja Horvat sta nam zaupala, kako bo potekal tipičen delovni dan novega chefa, zakaj tako radi jemo na prostem in kam se lahko po kulinarične izkušnje odpravimo v tujini.

Kulinarični projekt FerFud letos poteka že drugič. Od kod ideja?

Projekt FerFud se je odvil skupaj s Hoferjem. Ker se je koncept ulične prehrane zelo dobro prijel med ljudmi, sedaj ponovno skupaj ustvarjamo projekt, s katerim iščemo talente, ki bi radi pokazali svojo poslovno kulinarično idejo. Želimo jim ponuditi priložnost, da se dokažejo in na slovenskih ulicah predstavijo svoje specialitete. FerFud tovornjaček tako išče novega chefa z veliko idejo.

FerFud nadaljuje svojo dobrodelno noto. Bo tudi letos kulinarično razvajanje "fer"? Kako si bomo lahko privoščili fine grižljaje?

Res je. Celoten prihodek FerFuda bo namenjen otrokom pod okriljem projekta Botrstvo. Sam koncept projekta FerFud vsekakor ostaja "fer". To pomeni, da bodo fini grižljaji sestavljeni iz kakovostnih Hoferjevih sestavin, privoščili pa si jih boste lahko z objavo na Facebooku ali Twitterju ali pa po minimalni ceni, ki bo enaka prodajni vrednosti sestavin enega grižljaja.

Vsako leto se ob odprtju festivalov hrane ljudje kar vsujejo na tovrstne dogodke. Zakaj menite, da tako radi uživamo v hrani, ki jo lahko dobimo na ulici? Kaj je vajina najljubša ulična hrana in v čem se razlikuje od hrane, pripravljene v restavraciji?

Sprehajati se po ulici z lončkom kave v roki je "kul"! Enostavno se na ulici počutimo sproščeno. Če nam še nekdo ponudi kaj za pojesti in popiti, je stvar še toliko bolj zanimiva. Ko govorimo o ulični kulinariki, govorimo o jedeh, ki se po kakovosti primerjajo z restavracijo. Jedi pojemo v bolj sproščenem okolju, po dostopni ceni – in tako jih lahko poskusimo več.

»Tovornjaček FerFud bo z novim chefom in Mitjo svoje kulinarično potovanje po Sloveniji začel v mesecu maju in nove jedi ponujal vse do septembra.«

FerFud dogajanje

Kako poteka tipičen delovni dan v FerFudu?

Mitja: Predvsem pestro … (smeh) Delovni dan se najprej prične z jutranjo kavico, nato pa že sledi priprava inventarja in vseh sestavin, ki jih je potrebno vzeti s seboj na pot. Tako opremljeni se podamo do vnaprej določene lokacije, kjer tovornjaček FerFud postavimo, pričnemo s kuhanjem in nato gašenjem lakote kulinaričnih navdušencev ter radovednežev. Polni vtisov se tako vrnemo domov, kjer pripravimo kamionček za naslednji dan.

Pečica, plinski gorilnik ... kako je opremljena majhna kuhinja v tovornjaku, brez česa ne bi preživeli?

Mitja: Kuhinja v tovornjačku je profesionalna in popolnoma nova. Opremljena je s hladilnikom, pečjo, žarom, plinskimi gorilniki, delovno površino in vodo. Preživeli pa ne bi brez dobrih sestavin in receptov ter zadovoljstva brbončic naših obiskovalcev.

Na katero veščino v kuhinji sta najbolj ponosna?

Luka: Improvizacijo in tehnične rešitve.

Mitja: Uhhh … Vztrajnost, strast, iznajdljivost ...

In za konec še – katerih pet destinacij ne smemo zamuditi vsi "foodie" popotniki, ki potujemo po Evropi?

Luka: London (Borough Market), Istanbul, Madrid, Baskija v Španiji, Ljubljana.

Mitja: London ima dva super kotička. Prvi je v Camden Townu, drugi v bližini Tower Bridgea. Obvezen je postanek v Pragi na trdelnikih in na dalmatinskih ribah, ki jih pripravljajo roke starih mojstrov na Hrvaškem. Nujen je postanek tudi na bosanskih čevapčičih s kajmakom in pa obvezno krajšanje vročih večerov ob sangriji v Španiji.

FerFud ekipa 2015

Projekt FerFud ostaja več kot "fer". Vsem ljubiteljem kulinaričnega ustvarjanja projekt FerFud ponuja možnost za uresničitev svojega idejnega koncepta, prihodek od prodaje pa bo tudi tokrat namenjen otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji. Več o lokacijah, kje si bomo lahko privoščili fine grižljaje po "fer" ceni, bomo našli na njihovi spletni strani. Prve lokacije bodo znane v mesecu maju.
ferfud.si

Foto: Luka Kaše



Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča