Intervju - Lars & Sven s svojim prvim ''food truckom''

Tina Lagler 19.06.2017
Foto: Jernej Kokol

Kaj je bil povod za kulinarični tovornjak Lars & Sven?

Naše restavracije v Šiški in na Rudniku poleg zvestih gostov iz Ljubljane obiskuje veliko število gostov z različnih koncev Slovenije, ki v Ljubljano prihajajo zasebno ali po službeni dolžnosti. Navdušeni so nad našo ponudbo in predvsem izkušnjo, ki jo doživijo ob obisku. Dobili smo veliko predlogov in vabil, naj svoje delovanje razširimo tudi v druge slovenske in tuje kraje. Ker veliko krajev po Sloveniji ne dosega zadostnega števila prebivalcev, da bi bila postavitev fiksne enote ekonomsko upravičena, smo se odločili, da bomo uredili  "food truck" in z njim gostovali po različnih slovenskih krajih.

Foto: Jernej Kokol

V ta namen smo se povezali z največjim slovenskim trgovcem, ki nam je odstopil lokacije pred svojimi trgovskimi centri. Le-te zagotavljajo prepoznavnost in možnost brezskrbnega parkiranja. Zdaj smo na poti že dva tedna. Odzivi so neverjetni. Gostovali smo v Ivančni Gorici, Trebnjem, Novem mestu, Kisovcu, Velenju, Celju in Domžalah ter povsod naleteli na obisk, ki je bil daleč nad pričakovanji; domačini so nas prisrčno in toplo sprejeli. Tudi čakalna vrsta ni bila težava. Obiskovalci so obisk našega ''food trucka'' vzeli kot nekakšen družabni dogodek. Bilo je veliko dobre volje in smeha. 

Naše ekipe so bile neprestano v pogonu – tudi po 12 ur na dan. So pa ti obiski hkrati raziskovalne narave, sicer v smislu, da s terena vestno beležimo odzive gostov in že načrtujemo svoj nadaljnji razvoj. Iz navedenega lahko ugotovimo, da ima poleg prodajne funkcije naš ''food truck'' tudi pomembno nalogo – raziskavo trga. Z obiski in odzivom gostov dobimo jasno sliko, kakšne so možnosti glede postavitve trajne lokacije v določenem kraju oz. mestu.

Foto: Jernej Kokol

Kje lahko ujamemo vaš tovornjak?

Vsi termini so sicer objavljeni na naši Facebook strani. Razpored imamo objavljen do 17. junija 2017. V kratkem bo objavljen tudi za naprej. Sta pa zdaj na vrsti Štajerska in Pomurje (Murska Sobota, Ptuj, Maribor) in nato še Primorska (Postojna, Nova Gorica, Kope). Vedno gostujemo pred trgovskim centrom ''najboljšega soseda''.

Kateri je vaš najljubši burger?

Zagotovo naš ''butični'' Blackadder oz. Črni gad. Uležana mešanica nikoli zamrznjenega goveda angus, rezine najboljše istrske pancete, figova omaka in devet mesecev zorjeni angleški sir cheddar. Vse skupaj je postreženo v ''črni'' bombici z dodatkom aktivnega oglja, ki nam jih pečejo v pekarni Janez Dela, kjer so zaposleni mladi peki iz zavoda za ljudi s posebnimi potrebami Janeza Levca.

Foto: Jernej Kokol

Burger destinacija ali food truck festival, ki bi jo/ga želeli obiskati s svojim tovornjakom, je?

Naš Ivek, kot smo ljubkovalno poimenovali L & S food truck (izhaja iz imena tovornjaka znamke Iveco), si glede na svojo starost (30 let) težko privošči kakšno ekstremno dolgo pot (smeh). Smo pa že dobili vabila na različne festivale v Avstriji in Italiji. Glede na že videno verjamem, da bomo dobra popestritev. Predvsem lahko zatrdim, da je naš sistem dela veliko bolj dodelan od konkurence. S tem se ohranjata stalnost kakovosti in hitrost postrežbe naših gostov.

PREBERITE ŠE: Gurmanski užitki na štirih kolesih

Burgerski nasvet za pripravo domačih burgerjev?

Burgerji niso nobena znanost. Kreativnost ne pozna meja. Čim več je treba poskušati in se igrati s sestavinami. Pri L & S prisegamo na preverjeno klasiko. Predvsem bi radi, da se začne razlikovati med pleskavico in burgerjem polpetkom. To sta dve popolnoma različni zadevi. Predvsem pri mletju mesa bodite pozorni, da se uporabi bolj grobo mletje. Mesa pred peko na žaru ne začinite. Izbrana dobra kakovost mesa bo že sama dala izvrsten okus. Zmešajte različne kose govedine. Vsekakor potrebujemo tudi nekaj bolj mastnih delov, ki naredijo polpetek kompakten, obenem pa služijo kot vezivo, da polpetek ne razpade. Dobro je tudi, da meso odleži dva dni po mletju. Vedno priporočamo pečenje na medium. Prepečeno meso namreč izgubi svoj okus in sočnost. Po peki pustite meso odležati še kakšno minutko, da se umiri. S tem boste dosegli, da spusti svoje sokove in da med jedjo iz njega ne bo preveč teklo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča