Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja
Kavalova kulinarična ustvarjalnica Kaval Chef je minila v znamenju tradicionalnih slovenskih jedi iz obdobja Primoža Trubarja. Za hitro kuhanje so poskrbeli kuhinjski aparati Beko, za pristno slovensko pojedino mesnine Anton iz Kamnika, za dober vrček piva pa Union z nefiltriranim pivom.
V čas izpred 500 let sta nas popeljala kuharska chefa Klemen Pucelj in Iztok Ilšnik s katerima smo odkrivali tradicionalne slovenske recepte iz 16. stoletja. Za pristno slovensko meso je poskrbel Anton iz Kamnika, za dober vrček piva Union z nefiltriranim pivom, za hitro in enostavno pripravo pa kuhinjski aparati Beko. Slastne jedi in recepte pa vam ponujamo v nadaljevanju.
Recept: Pivova juha in zašpehan kruh
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g mešane gomoljne zelenjave
- 20g masla
- 1 steklenica piva Union nefiltrirano svetlo
- sol
- poper
Priprava: Za pripravo "rumane pivove župe inu zašpehaneha kruha" zelenjavo narežemo na manjše kocke, v kozici stopimo maslo in dodamo zelenjavo. Popečemo zelenjavo do zlato-rjave barve in zalijemo s pivom in enako količino zelenjavnega fonda, kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Prepasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo sol in poper po okusu.
Pivova juha in zašpehan kruh.
Recept: Zašpehan kruh
Sestavine:
- 75 dag moke
- 25 g svežega kvasa
- 2 čajni žlički sladkorja
- 3 čajne žličke soli
- približno 0,5 l mlačne vode
- 50g ocvirkov
- 1 mlada narezana čebula z zelenim steblom
Priprava: Za "zašpehan kruh" v skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same. Nato ga ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino razvaljamo in nadevamo z ocvirki in čebulo, oblikujem kot štruco in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo 45 minut na 170 stopinj. Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.
Recept: Borovničeva klobasa z jajčno omako
Sestavine:
- jajčna omaka
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl mleka
- 1 jušna žlička sladkorja
- 1 vaniljev strok
- 2 rumenjaka
Priprava: Za "borovničevo klobaso inu jajčni zos" smetano, sladkor, vaniljo in mleko segrejemo do vrelišča ter dodamo rumenjak. Neprestano mešamo na zmernem ognju 4 minute in ko se začne gostiti odstavimo in postrežemo.
Borovničeva klobasa z jajčno kremo.
Sestavine:
- 0,5 kg listnatega testa
- 40 dag borovnic
- cimet
- limonina lupina
- 15 dag sladkor
- biskvit
- 5 jajc
- 10 dag sladkor
- 10 dag moka gladka
- sladkor za posip
Priprava: Iz jajc, sladkorja naredimo gladko maso in dodamo presejano moko. Listnato testo razvaljamo in namažemo z maso dodamo borovnice z sladkorjem in limonine lupine. Zavijemo in pečemo 45 minut na 165 stopinj.
Recept: Svinjska ribica v omaki iz medu in hmelja
Sestavine:
- 2 svinjski ribici
- sol
- poper
- svinjska mrežica
- vaduvan masala
- olje za peko
Priprava - "Svinja inu zosu meda inu hmelja": Fileje očistimo membran. Osolimo in popramo dodamo indijsko začimbo. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico. Fileje zavijemo v folijo in naredimo klobaso ter še enkrat zavijemo, da obdržimo strukturo. Segrejemo vodo v dovolj veliki posodi, ko zavre zmanjšamo plin in kuhamo 10 minut. Nato pustimo počivati še 10 minut v vodi, nato ohladimo. Segrejemo pečico na 190 stopinj in na namaščen pekač položimo fileje ter pečemo 15 minut. v ponvi naredimo omako iz nefiltriranega piva, 200 gramov soje, 200 gramov medu ter dodamo česen. Ko se omaka zgosti položimo svinjske fileje in jih popečemo. Sveže serviramo.
Svinjska ribica v omaki iz medu in hmelja.
Recept: Prata ubogih
Priprava "prate ubogih": Naredimo maso za kruhove cmoke. V vodi skuhamo telečji "rajželjc", ki smo mu dodali poper, lovor, čebulo. Telečji "rajželjc" narežemo in vmešamo v maso za kruhove cmoke. Vso maso zavijemo v svinjsko mrežico in pečemo 45 minut na 170 stopinjah.