Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja

Anja Mrevlje 26.05.2017
Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja

V čas izpred 500 let sta nas popeljala kuharska chefa Klemen Pucelj in Iztok Ilšnik s katerima smo odkrivali tradicionalne slovenske recepte iz 16. stoletja. Za pristno slovensko meso je poskrbel Anton iz Kamnika, za dober vrček piva Union z nefiltriranim pivom, za hitro in enostavno pripravo pa kuhinjski aparati Beko. Slastne jedi in recepte pa vam ponujamo v nadaljevanju.

Recept: Pivova juha in zašpehan kruh

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g mešane gomoljne zelenjave
  • 20g masla
  • 1 steklenica piva Union nefiltrirano svetlo
  • sol
  • poper

Priprava: Za pripravo "rumane pivove župe inu zašpehaneha kruha" zelenjavo narežemo na manjše kocke, v kozici stopimo maslo in dodamo zelenjavo. Popečemo zelenjavo do zlato-rjave barve in zalijemo s pivom in enako količino zelenjavnega fonda, kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Prepasiramo s paličnim mešalnikom,  dodamo sol in poper po okusu.

Pivova juha in zašpehan kruh. 

Recept: Zašpehan kruh

Sestavine:

  • 75 dag moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 3 čajne žličke soli
  • približno 0,5 l mlačne vode
  • 50g ocvirkov
  • 1 mlada narezana čebula z zelenim steblom

Priprava: Za "zašpehan kruh" v skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Točna količina vode je odvisna od moke same. Nato ga ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati v skledi za vzhajanje toliko časa, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino razvaljamo in nadevamo z ocvirki in čebulo, oblikujem kot štruco in položim v podolgovat model, obložen s peki papirjem. Model postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico  in pečemo 45 minut na 170 stopinj. Pečen kruh s pomočjo peki papirja vzamemo iz modela in odložimo na rešetko, da se ohladi.

Recept: Borovničeva klobasa z jajčno omako

Sestavine:

  • jajčna omaka
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 dl mleka
  • 1 jušna žlička sladkorja
  • 1 vaniljev strok
  • 2 rumenjaka

Priprava: Za "borovničevo klobaso inu jajčni zos"  smetano, sladkor, vaniljo in mleko segrejemo do vrelišča ter dodamo rumenjak. Neprestano mešamo na zmernem ognju 4 minute in ko se začne gostiti odstavimo in postrežemo.

Borovničeva klobasa z jajčno kremo.

Sestavine:

  • 0,5 kg listnatega testa
  • 40 dag borovnic
  • cimet
  • limonina lupina
  • 15 dag sladkor
  • biskvit
  • 5 jajc
  • 10 dag sladkor
  • 10 dag moka gladka
  • sladkor za posip

Priprava: Iz jajc, sladkorja naredimo gladko maso in dodamo presejano moko. Listnato testo razvaljamo in namažemo z maso dodamo borovnice z sladkorjem in limonine lupine. Zavijemo in pečemo 45 minut na 165 stopinj.

Recept: Svinjska ribica v omaki iz medu in hmelja 

Sestavine:

  • 2 svinjski ribici
  • sol
  • poper
  • svinjska mrežica
  • vaduvan masala
  • olje za peko

Priprava - "Svinja inu zosu meda inu hmelja": Fileje očistimo membran. Osolimo in popramo dodamo indijsko začimbo. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico. Fileje zavijemo v folijo in naredimo klobaso ter še enkrat zavijemo, da obdržimo strukturo. Segrejemo vodo v dovolj veliki posodi, ko zavre zmanjšamo plin in kuhamo 10 minut. Nato pustimo počivati še 10 minut v vodi, nato ohladimo. Segrejemo pečico na 190 stopinj in na namaščen pekač položimo fileje ter pečemo 15 minut. v ponvi naredimo omako iz nefiltriranega piva, 200 gramov soje, 200 gramov medu ter dodamo česen. Ko se omaka zgosti položimo svinjske fileje in jih popečemo. Sveže serviramo.

Svinjska ribica v omaki iz medu in hmelja. 

Recept: Prata ubogih

Priprava "prate ubogih": Naredimo maso za kruhove cmoke. V vodi skuhamo telečji "rajželjc", ki smo mu dodali poper, lovor, čebulo. Telečji "rajželjc" narežemo in vmešamo v maso za kruhove cmoke. Vso maso zavijemo v svinjsko mrežico in pečemo 45 minut na 170 stopinjah.

Fotoutrip iz Kavalove kulinarične ustvarjalnice - Kaval Chef si oglejte v galeriji:

Fotogalerija

Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja Fotoutrip - kulinarična ustvarjalnica KAVAL CHEF: Trubarjeva kuhinja

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča