Cojzla: Prvi 100 % brezglutenski delí v Sloveniji

Anja Mrevlje 03.03.2016
Cojzla

Brezglutenski delí Cojzla se zgleduje po restavracijah s tako imenovanim take-away konceptom. Cojzli in njenim jedem daje dušo lastnik in chef Igor Mihelič, ki je izkušnje nabiral v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Cojzla je prijazen delí, kjer okusne jedi pripravijo za s seboj, ali pa si jih lahko privoščimo na robustnih domačih mizah. Vsakdanjo ponudbo – svežo dnevno juho in ''železni'' repertoar priljubljenih jedi, ki se jim vsake toliko pridružijo čisto nove, ob sobotah pa še miške in pizze - razglasijo kar na tabli v Cojzli in prav vsako jutro na Facebook strani. Jedi skrbno pripravljajo za vse, ki se želijo prehranjevati brez glutena oz. so v to primorani zaradi zdravstvenih težav, kot je celiakija ali intoleranca na gluten.

Cojzla je ime za tatarsko ajdo, ki je dobro prilagojena na  neugodne vremenske pogoje. Leta 1816 jo je Žiga Zois prinesel k nam in s tem  rešil narod pred lakoto. Zato se pri nas ta vrsta ajde imenuje po Zoisu.

Lastnik in chef Cojzle Igor Mihelič

Hrana v Cojzli je tako v celoti  brezglutenska, od začimb naprej, pri čemer se osredotočajo na to, da sveže pripravljene jedi ustvarjajo v gurmanskih okusih. Ekipa Cojzle je tudi sicer zavezana brezglutenski prehrani, zaradi česar jim osebnih izkušenj na tem področju ne manjka. Pri oblikovanju jedilnika sodelujejo tudi s Suzano Kranjec, avtorico knjige Življenje brez glutena.
www.facebook.com/Cojzla

Foto: Brane Tuma

Fotogalerija

Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla Cojzla

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča