Po svetu se odpirajo butične slaščičarne, pred katerimi se vijejo dolge vrste navdušenih ... Več
Burgerji – kulinarični trend, ki kar ne pojenja
Burgerji so v tujini priljubljeni že desetletja, a če so svoj čas veljali predvsem za hitro hrano in smo jih povezovali z ne ravno gurmanskimi verigami, so v zadnjih letih naredili velik preskok in danes gurmanske burgerje strežejo praktično vsi najboljši kuharski mojstri, pa tudi cene so lahko precej visoke.
Pri nas smo ameriškim trendom sledili malce z zamikom in prvi pravi "craft burger" dobili leta 2013, ko sta dva mlada ekonomista, Til Pleterski in Klemen Ptičak (Hood Burger), s svojo prikolico, postavljeno pred viški Interspar v Ljubljani, tudi pri nas sprožila pravo burgermanijo. Fanta po izobrazbi nista kuharja, a sta vedela, da so za dober burger potrebne predvsem kakovostne surovine – prvovrstno meso, domače rahlo sladke bombetke in dovolj inovativni dodatki, ki gurmanske burgerje ločijo od raznih hitrih različic. Hood Burgerju so sledili še drugi – skoraj vsak lokal, bistro in celo vrhunske restavracije, kot sta restavraciji AS in JB, so ponudbi dodali svoj burger, blogerji pa so tekmovali v iskanju najboljšega. Organizatorji petkove Odprte kuhne so leta 2014 postavili prvi Pivo & burger fest, ki se zdaj v prestolnici odvija kar trikrat letno. Naslednji prihaja oktobra.
Hood Burger, Ljubljana
Zgodba Hood Burgerja se je začela kot prikolica na parkirišču pred trgovskim centrom, ki sta jo Til Pleterski in Klemen Ptičak postavila po dolgem in neuspešnem iskanju službe na svojem področju. Namesto ekonomije sta se lotila peke hamburgerjev in s svojim uspehom dokazala, da so obrtniški hamburgerji z dušo in slovenskimi surovinami Ljubljani očitno manjkali. Danes je lokalov z burgerji že malo morje, a Hood Burger ostaja institucija, kar dokazuje tudi, da fanta v kratkem na Nazorjevi ulici odpirata lastni burger lokal.
hoodburger.si
Pop's Place, Ljubljana
Tretja izpostava dinastije Raspopović in restavracije AS je nastala potem, ko so bili burgerji v AS bistroju, ki so jih stregli tudi na Pivo & burger festu, tako velika uspešnica. Glavni pri Pop'su je Greg Yurkovich, ameriški Slovenec, ki sta mu Raspopovića zaupala vajeti malega lokala na Cankarjevem nabrežju z burgerji in craft pivom, ki tudi leto dni po odprtju ostaja pravi magnet za Ljubljančane. Najbolj priljubljen burger je The Boss s polpeto iz prvovrstne govedine, čebulno marmelado, sirom stilton in česnovo majonezo s tartufi.
Pop's Place, Ljubljana. Foto: Marko Delbello Ocepek
Tabay Brothers, Ljubljana
Mlada makedonska brata Tabay naj bi bila pravnuka kuharja jugoslovanskega kralja Aleksandra Karađorđevića, zato se razume, da fanta kuharijo obvladata. Majčkeni lokal na Gosposvetski ne streže nič drugega kot burgerje (niti piva ne!), a sta zato te dodelala do perfekcije. Meso namreč najprej pripravita v sous-vidu, na koncu ga popečeta, strežeta pa s hišno pomako s prekajeno makedonsko papriko.
Tabay Brothers, Ljubljana. Foto: Jaka Birsa, arhiv Pivo & burger fest
Hot Horse, Ljubljana
Hot Horse tudi v času trendovskih obrtniških burgerjev vztraja pri klasiki – konjskem burgerju z dodatki, ki na tivolski lokaciji že dolga leta ponuja uteho nočnim pticam, pa tudi tistim turistom, ki v domovini konjskega mesa ne jedo, saj velja za tabu, tukaj pa si ga iz radovednosti upajo poskusiti. In najboljši naslov za to je Hot Horse, kjer se med drugimi rad ustavi tudi ameriški smučarski zvezdnik Ted Ligety, kadar se mudi v Sloveniji.
hot-horse.si
PREBERITE ŠE: Suši burger - vroč hibrid dveh najpopularnejših jedi
7 Burger, Kamnik
Na 7 Burger smo postali pozorni, ko smo se lani ustavili na festivalu Kamfest in se je – kljub temu, da je potekal tudi festival piva – daleč najdaljša vrsta vila pred stojnico 7 Burgerja. Na meniju lokala, ki ponuja tudi lepo izbiro domačih craft pivovarjev, vključno z lokalnim Maistrom, najdemo osem burgerjev. Hišna klasika 7 burger je sestavljena iz sezamove bombice, govejega mesnega polpeta, sira, solate, čebulnega pireja, kumarice, paradižnika, nača in hišne omake 7.
7burger.si
7 Burger, Kamnik
Jack & Joe, Maribor
Mariborski Jack & Joe se je specializiral za burgerje in steake, pri čemer pri mesu posegajo po prvovrstni irski govedini black angus in slovenski bio govedini, sami delajo tudi kruhke in pomake, namesto za pivo pa so se specializirali za koktajle. Njihov hišni burger je The Boss, sestavljen iz dveh polpet, čedarja, hrustljave slanine, čebule, kisle kumarice in omake BBQ.
jackandjoe.si
Stari pisker, Celje
Lokal s kavbojskim pridihom na svoji matični lokaciji ponuja eno bolj navdušujočih kart tujih piv na Celjskem, na kateri bomo našli vse od kalifornijske Sierre Nevade in angleškega BreDoga do belgijskega Tripla in bavarskega Ayingerja. Od burgerjev je že kulten njihov "novozelandec", sestavljen iz goveje polpete, steaka, hišnega namaza, solate, paradižnika, čebule in omake BBQ.
stari-pisker.com
Stari pisker, Celje
Istrian Tapas, Portorož
V sklopu hotelov LifeClass se nedolgo odprti Istrian Tapas bar sicer ne specializira za burgerje, temveč za istrske prigrizke, kot pove že ime, a kljub temu ima verjetno najboljši burger na obali. Šef kuhinje, mladi Marko Gorela, ki se ga spomnimo iz oddaje Gostilna išče šefa, je združil meso boškarina, avtohtonega istrskega goveda, s panceto, omako BBQ, solato in v pivu kuhano čebulo, burger pa postrežejo z domačim ocvrtim krompirčkom.
lifeclass.net
Istrian Tapas, Portorož
Faladur, Ajdovščina
Kam na Vipavskem na burger? Če hočete nekaj posebnega, pojdite v ajdovski vinski bar Faladur, ki ga z veliko entuziazma vodi mlad zakonski par Neža in Matej Lavrenčič. Pri Faladurju so sicer v ospredju vrhunsko vipavsko vino in lokalne delikatese, a četrtek je rezerviran za burgerje. In to prav posebne. Lavrenčiča namreč hočeta, da tudi ti odražajo okolje, zato je Faladurjev burger sestavljen iz sveže pečene žemljice, karamelizirane čebule in mariniranih, počasi pečenih rebrc.
faladur.si
Faladur, Ajdovščina
Pivohram Golar, Gornja Radgona
Ker je Golar družinski posel Vasje Golarja, šefa craft pivovarne Bevog, ki je zaradi birokracije pristala na avstrijski strani, je popolnoma pričakovano, da boste pri radgonskem Golarju našli tako izvrstno pivsko karto kot tudi nekaj krepkega za pod zob. Njihov hišni burger sestavljajo goveji polpet, bombetka z dimljenim sladom, ocvrt melancan, brie, rukola, paradižnik, domači ketchup, domača omaka in ocvrt krompirček, imajo pa v burger ponudbi tudi jelenovega.
pivohram.si
Pivohram Golar, Gornja Radgona
Burgerski rekordi in številke
- Kdaj je bil postrežen prvi burger, je sicer stvar debate – nekateri pravijo, da v 19. stoletju v Hamburgu, drugi pa trdijo, da v 19. stoletju v ZDA. Kakor koli že, za rojstni kraj hamburgerja danes velja Louis' Lunch v New Havenu v ameriški zvezni državi Connecticut, kjer naj bi ga leta 1900 prvi postregel danski priseljenec Louis Lassen.
Rekord največjega burgerja na svetu drži Steve Mallie, lastnik restavracije iz Detroita (ZDA), ki je leta 2009 pripravil 60 kilogramov težek burger iz govedine, slanine in sira, postregel pa ga je v 22-kilogramski bombeti.- Za najdražji burger velja FleurBurger 5000, ki so ga prvič pripravili leta 2011 v restavraciji Fleur v igralnici Mandalay Bay v mestu greha, Las Vegasu. Burger je sestavljen iz prvovrstne japonske govedine kobe, foie grasa in tartufov, na vrtoglavih 5.000 dolarjev pa skoči predvsem zaradi steklenice Petrusa (eden dražjih bordojcev), ki vam jo postrežejo ob njem.
- Prav tako v Las Vegasu v Heart Attack Grillu strežejo burger, imenovan četverni srčni obvod. Burger tehta en kilogram, ime pa izvira iz dejstva, da gre za izjemno nezdrav obrok. Restavracija namreč slovi po mastni hrani in svoji – iskrenosti. V njej lahko vsi, ki so težji od 160 kilogramov, jedo zastonj.
- 5. avgusta 2013 so v Londonu postregli prvi hamburger, pripravljen iz laboratorijsko vzgojenega mesa iz kravjih izvornih celic.