Katja Kozlevčar - z mentorstvom do uspešne modne kariere

Helena Peterlin 04.01.2024
katja-kozlevčarkatarza-photoana-gregoric

katja kozlevčarkatarzaKakšna je bila vaša karierna pot?
Pri svojih zgodnjih dvajsetih sem zaradi obupanosti nad tem, v katero smer se odvija moje življenje, doživela manjši zlom, ki pa je bil po svoje blagoslov, saj sem odkrila, da je moda tisto, kar si res želim početi v življenju. Že od malega sem rada pisala, v modo pa sem se zaljubila prek revij in filmskih kostumov. Začetki so bili izredno težki, saj nisem poznala nikogar, ki bi se s tem ukvarjal, bili so tudi časi brez družbenih omrežij in YouTube tutorialov, tako da sem se morala znajti sama. Več let sem vztrajno iskala priložnosti, pisala raznim urednikom in hkrati ustvarjala sama, da sem razvijala svoj talent in gradila izkušnje. Ves čas sem se bojevala z depresijo, ki mi je oteževala vzpostavljanje novih stikov in napredovanje. Od prvih začetkov in manjših publikacij sem nato prešla na čedalje večje in po več letih neplačanega dela stilistke na prve prave modne projekte. Vmes sem se za pol leta preselila tudi v Pariz, kjer sem delala na setu z nekaterimi največjimi svetovnimi zvezdnicami, kot sta Audrey Tautou in Emmanuelle Seigner, pri nas sem delala s top modeli in glasbeniki, v svojih prvih sedmih letih kariere sem prispevala nešteto člankov za domače in tuje publikacije, vse dokler nisem dobila pripravništva na reviji Cosmopolitan in nato tudi prvo pravo zaposlitev v založniški hiši Adria Media Ljubljana.

katya styles foto carmine palladino

Zakaj ste se odločili deliti svoje znanje in izkušnje v obliki mentorstva? 
V modni industriji torej delam že 15 let, tako na področju modnega novinarstva kot stiliranja, bila sem modna urednica revij Cosmopolitan in Story ter urednica življenjskega sloga revije ELLE, pri kateri sem skoraj osem let delala tudi kot modna stilistka. Danes se ukvarjam s svetovanjem in kreativnim vodenjem v sklopu lastne znamke Katya Styles, pot do sem pa je bila vse prej kot enostavna, saj v času, ko sem začenjala, o tej industriji ni bilo veliko informacij, insajderji pa so karierne skrivnosti skrbno varovali. Pogosto je še danes tako – o modni industriji je slišati ogromno mitov in dezinformacij, kar pomeni, da je novincem izredno težko manevrirati med vsem tem in uspešno graditi kariero. Meni osebno so mentorji, ki so me usmerili in spodbujali, dali ogromno znanja in podpore, posledično pa so prišle prve prave karierne zmage. Ker se zavedam, kako pomembno je pri razvijanju modnega poklica imeti takšno podporo, sem se odločila, da jo v obliki mentorstva ponudim vsem, ki imajo težave pri napredovanju v modni industriji.

Komu točno je mentorstvo namenjeno?
Vsem kreativcem na področju modne industrije. To so lahko bodoči kot tudi že uveljavljeni modni novinarji in uredniki, stilisti, manekenke, modni fotografi, oblikovalci in make-up artisti, ki so na neki točki razvoja kariere naleteli na slepo ulico. Takšni, ki bodisi ne vedo niti, kako bi kariero sploh začeli, bodisi tisti, ki ne vedo, kako napraviti naslednji korak. Vsi pa na neki točki potrebujemo spodbudo, motivacijo in navdih.

Je za začetek modne kariere potrebna formalna izobrazba modne smeri?
Nikakor ne! Moda je ena tistih industrij, ki veliko bolj ceni unikatnost znanj, kreativnost in strast kot pa formalno izobrazbo. V modi sem tako srečala že gradbene inženirje, biologe in ekonomiste. Pravzaprav je izobrazba z nekega za modo povsem nerelevantnega področja lahko velik plus, saj to pomeni, da zna oseba razmišljati tudi drugače – izven okvirjev.

katya stylesfotoluka brataševec

Kaj je potrebno za preboj in uspeh v modni industriji?
Predvsem vztrajnost! Včasih se napredek zdi zelo mizeren in zavrnitve so na področju mode vsakdanje, zato je treba dobiti trdo kožo in biti vztrajen. Poleg tega pomaga tudi, da si proaktiven, iznajdljiv in kreativen predvsem v načinih, kako priti do ljudi in projektov, ki lahko eksponentno pospešijo razvoj kariere.

Katere napake delajo novinci v tej industriji?
Največja je zagotovo ta, da kariere sploh ne začnejo, ker mislijo, da niso dovolj dobri, dovolj kreativni ali da modi ne sledijo dovolj zavzeto. Druga je pasivnost oziroma čakanje, da se bodo stvari zgodile same od sebe, in tretja ta, da se na vstopne pozicije prijavljajo po tradicionalni poti in z zelo slabo oblikovanimi življenjepisi.

Kako lahko mentorstvo pomaga pri razvoju kariere?
Mentorstvo odpre vrata v sicer zelo zaprto industrijo in ponudi zemljevid do želenih ciljev. Je usmeritev in hkrati spodbuda. Mentorstvo pomaga premostiti prepreke – tako karierne kot tudi tiste bolj osebne, ki lahko upočasnijo napredek. Gre za predajo znanja, izkušenj in podpore na povsem individualni ravni, kar pomeni, da je mentorstvo lahko za vsakogar povsem unikatna izkušnja, saj se mentor v celoti posveti vsaki situaciji posebej. To velja tudi na področju motivacije, mentalne in čustvene podpore. Še ena odlična prednost mentorstva pa je mreženje in s tem dostop do vseh kontaktov, ki jih mentor že ima v modni industriji.

Kakšne so lastnosti in kakšna vloga mentorja?
Mentor je pravzaprav lahko vsak, ki o določeni stvari ve več kot mi. Sicer pa je to strokovnjak na vašem področju in oseba, ki je pripravljena z vami deliti svoje izkušnje. Poleg tega je mentor zgled – biti mora empatičen, pozoren, skrben, navdihujoč, dober poslušalec, včasih prijatelj ali že skoraj terapevt. Njegova vloga je, da usmerja, zagotavlja motivacijo, podporo in je vzor. Mentor pomaga razvijati kariero, dosegati cilje in graditi mrežo stikov, ki je nujna za delo v modi.

Kako poteka program mentorstva – na kakšne načine nudite podporo?
Povsem odvisno od posameznika, njegovih želja in potreb – mentorstvo se popolnoma prilagodi in lahko poteka osebno ali povsem digitalno prek različnih kanalov, kot so video, chat in mail. Pred vsakim začetkom se opravita začetni pogovor in ocena, ki razkrijeta, ali je mentorstvo pravi način in kako bi se ga lahko izvedlo. Trajanje pa je znova odvisno od posameznika in koliko podpore potrebuje. Poleg tega so za željne določenih insajderskih informacij na voljo tudi druge bolj instant oblike podpore, na primer pregled življenjepisa ali portfolia ter krajši chat in zoom pogovori.

Kje vse lahko željni kariere v modi najdejo dragocene informacije?
Ogromno informacij o tem, kako začeti ali razvijati kariero v modi, brezplačno delim na svojem Instagram profilu in YouTube kanalu, prav tako imam na svoji spletni strani na voljo digitalne knjige z nasveti in napotki, ki pomagajo premostiti številne pregrade. Sicer pa je najboljši naslov za vse informacije nekdo, ki je že dolgo v tej industriji.

Kaj je vaš cilj na tem področju?
Moj cilj je pomagati ambicioznim modnim kreativcem hitreje in lažje začeti ali napredovati v svoji karieri. Moje poslanstvo je motivirati in navdihniti naslednjo generacijo modnih strokovnjakov!

Več o mentorskem programu najdete na katya-styles.com.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča