Foto: Unsplash

Kako očistiti bele superge, da bodo kot nove?

CITYLIFE 22.05.2024

Čiščenje belih čevljev na roko je najboljša taktika za ohrambo lepe tkanine, vendar lahko poleg tega poskusimo z različnimi drugimi triki, kot so milnica, soda bikarbona, belilo in zobna pasta.

Sledijo 4 načini, kako bele superge očistiti tako, da bo spet kot nove.

Čiščenje čevljev z milom in vodo

Sestavine:

  • 240 ml vode
  • čajna žlička mila ali 120 ml belega kisa

Navadno tekoče milo zmešamo v 240 ml tople vode. Uporabimo približno 1 čajno žličko (4,9 ml) mila. Dobljeno raztopino enakomerno premešamo s staro zobno ščetko. Namesto mila lahko uporabimo 120 ml belega kisa. Nato madeže na supergah očistimo s staro zobno ščetko. Pred pričetkom čiščenja glavo zobne ščetke potopimo v raztopino z milom in vodo, da so ščetine mokre in z majhnimi krožnimi gibi očistimo umazane dele superg. Za zaključek vse skupaj pobrišemo s krpo ali papirnato brisačo ter superge posušimo na zraku in tako pustimo vsaj 2-3 ure, preden jih spet obujemo.


Kako to delajo pri Adidasu (VIDEO)


Do čistih superg z belilom

Sestavine:

  • 1 merica belila
  • 5 meric vode

Vedno, ko delamo z belilom, si pred tem nataknemo rokavice, da preprečimo draženje kože. V majhni posodi razredčimo 1 merico belila s 5 mericami vode. Bodimo previdni, da ne uporabimo preveč belila, sicer bi lahko naši beli čevlji dobili rumen odtenek. V pripravek pomočimo staro zobno ščetko in z majhnimi krogi na supergah očistimo madeže. Na koncu čevlje obrišemo z vlažno brisačko, ki jo namočimo v čisto toplo vodo in ožamemo, dokler ni vlažna. Čevlji naj se sušijo v dobro prezračevanem prostoru vsaj 5-6 ur.

Kako očistimo bele superge

Večna rešiteljica pri čiščenju - soda bikarbona

Sestavine:

  • 15 ml vroče vode
  • 1žlica belega kisa
  • 1 žlica sode bikarbone

Zmešajmo sodo bikarbono, kis in vročo vodo. V posodo zmešamo 1 žlico (15 ml) vroče vode, 1 žlico (15 ml) belega kisa in 1 žlico (14 g) sode bikarbone. Vse skupaj mešamo, dokler ne nastane gosta pasta. Nadaljujemo s staro zobno ščetko, ki jo namočimo v pasto, s ščetinami pa nežno pritiskamo na umazane dele superg. Ko končamo, temeljito izperemo zobno ščetko, da se pasta na ščetinah ne posuši. Pasto pustimo na čevljih za 3-4 ure, da se posuši. Čevlje postavimo na neposredno sončno svetlobo, da se pasta lahko hitreje posuši ali strdi. Ko se pasta posuši, uporabimo suho krtačo, da pasto popolnoma odstranimo.

foto: Pexels

Boj proti madežem z zobno pasto

Superge obrišemo z vlažno krpo, da jih zmočimo. Navlažimo krpo iz mikrovlaken ali brisačo in z njo nežno obrišimo čevlje. Čevlji naj bodo rahlo vlažni, vendar ne mokri, da se bo zobna pasta lahko penila. V čevlje s staro zobno ščetko vtremo za zrno graha bele zobne paste. Zobno pasto in umazanijo iz superg obrišemo z mokro krpo ter pustimo za 2-3 ure, da se vse skupaj posuši.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika