Karin Velikonja - kako z jogo obraza do lepega obraza

Klavdija Rupar 29.11.2023
glowinstudio-155

Karin Velikonja je Primorka, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Čeprav je dokončala študij ekonomije pa jo je pot zapeljala čisto drugam - v odkrivanje skrivnosti obraza - tako na fizični kot emocionalni ravni. Vodi mednarodno podjetje Glowinface in Glowin Studio v Ljubljani, poučuje in razvija nove izdelke/pripomočke za masažo in vadbo joge obraza. Njeno delo jo izjemno veseli in osrečuje, zato tudi velik del prostega časa nameni dodatnemu izobraževanju na področju obrazne anatomije in tradicionalne kitajske medicine. V prostem času rada potuje, pleše, se sprehaja s kužki, meditira in vizualizira. 

Kje ste se prvič srečala z jogo obraza?

Z jogo obraza sem se prvič srečala leta 2014 po tem, ko sem doživela burn-out. Po končani gimnaziji sem se namreč vpisala na Pravno Fakulteto, hkrati pa že takrat ustanovila svoje podjetje in začela s poučevanjem plesa (plesala sem že od svojega 5. leta). Zaradi ogromno obveznosti in (najverjetneje) svojega velika perfekcionizma in visokih pričakovanj do sebe, moje telo ni zmoglo več. Burn-out je s seboj prinesel izredna nihanja energije, nezmožnost funkcioniranja zjutraj in budnost vse do zgodnjih jutranjih ur, hormonsko neravnovesje in PCOS, napade panike in tenzijo v vratnih, lobanjskih in žvečnih mišicah, kar je povzročilo dodatno zatekanje mojega obraza, nečisto kožo, bolečine in vrtoglavice in še bi lahko naštevala. Ker sem se zavedala, da sem se do takšnega stanja pripeljala sama, sem se odločila, da spremenim svoje navade in se z malimi spremembami začnem postavljati na noge. Začela sem iskati rešitve - načine, kako na naraven način, z delom na sebi svoje telo in um spraviti v ravnovesje. In takrat mi je mami povedala za tečaj joge obraza in naju nanj vpisala. Na začetku sem oklevala, saj nisem verjela, da mi lahko obrazna vadba, ki je v večini namenjena brisanju gubic (ki jih še nisem imela) pomaga povrniti energijo in uravnovesiti hormonski sistem. Vsekakor pa mi je bila ideja o vadbi obraznih mišic (ki so izjemno blizu našim najpomembnejšim hormonskim centrom, živcu Vagus, amigdali in možganom) zelo zanimiva in sem jo bila pripravljena preizkusiti. Brez pričakovanj, vendar z vnemo in vadbo, se mi je svet spet začel sestavljati. Obrazne vaje so mi namreč pomagale tako sprostiti telo (delala sem jih leže pred spanjem), da sem končno lahko zaspala. Zjutraj pa so me določene vaje čisto zbudile in mi dvignile energijo. Po le nekaj mesecih redne vadbe in rezultatov, ki sem jih videla in čutila, sem vedela, da si želim o obrazni vadbi in nasploh obrazu ter njegovem delovanju izvedeti vse in moje znanje predajati naprej z željo pomagati čimveč ljudem.

Si ena prvih v Sloveniji, ki se ukvarja z jogo obraza, kako ste prišli do ideje, da začnete učiti jogo obraza? Od kje strast za to področje?

Kot rečeno me je do obrazne joge pripeljala moja izkušnja z "burn-outom" in neizmerna želja, da si pomagam ker sem vedela, da se lahko s pravimi tehnikami postavim nazaj v center. Ko pa sem začela delati raziskavo na področju obrazne vadbe in nasploh poznavanju obraza - delovanja obraznih mišic, fascij, živcev, koži in vseh medsebojnih povezavah, sem videla, da imamo na tem področju veliko praznino. Obrazne mišice so se še do nedavnega štele za "nepomembne" in so zato še dan danes "spregledane" tako na fakulteti za fizioterapijo kot tudi kozmetiko. Vsekakor pa imajo obrazne mišice (ki se tesno povezujejo z lobanjskimi in vratnimi) izjemno vlogo - ne samo pri pomlajevanju obraza (prenapete obrazne mišice se zakrčijo in skrajšajo ter tako za sabo povlečejo kožo in ustvarijo gube, atrofirane mišice pa izgubljajo volumen in zato spremenijo obrazno formo) ampak tudi pri sami mobilnosti (zmanjševanju bolečin) ter seveda pri razumevanju ter procesiranju in izražanju svojih čustev (čustva izražamo prek obranzih mišic). Zadnje študije namreč nakazujejo, da lahko obrazna vadba pomaga pri depresiji (z zavestnim dviganjem določenih mišic možganom pošiljamo signale, da je vse vredu). Bolj poglabljam svoje znanje, bolj se zavedam, kako pomembna je obrazna vadba za vsakega izmed nas. In misel na to, da lahko s širjenjem svojega znanja pomagam številnim ljudem, mi daje voljo in energijo, da se ne ustavim.  

Kje ste se naučili vsega, kar danes učite?

Svojo pot sem začela v Sloveniji in sicer na delavnicah Joge obraza pri Face Force. Tam sem opravila tudi svoji prvi licenci. Ker pa je to področje tako veliko in neraziskano, me je želja po izobraževanju in odkrivanju novih plasti peljala naprej. Opravila sem ogromno izobraževanj na temo obrazne anatomije, miofascialnih tehnik, masaže obraza in tudi tradicionalne kitajske medicine tako online kot v živo v Ameriki, UK in Italiji. Veliko pa sem se naučila tudi sama - s prebiranjem različne literature na temo obrazne anatomije - delovanja obraznih mišic, fascij, povezav obraza s telesom. Vsekakor lahko rečem, da na tem področju "orjem ledino" in na podlagi znanja in izkušenj (prek dela z ljudmi) razvijam lastne manualne tehnike in vaje in konstantno nadgrajujem znanje. Moje vedenje in razumevanje obraza in njegovega delovanja je danes čisto drugačno kot leta 2014. Ko si na poti, ki te veseli in imaš do tematike strast, se izobraževanje nikoli ne konča. To pa seveda pomeni veliko večerov presedenih za knjigo. Danes se lahko pohvalim, da je naša metoda Glowinface (in s tem vsi naši programi) mednarodno akreditirana.

Kakšne tečaje vse lahko najdemo na vaši spletni strani? Lahko opišete na kratko vse, kar je na voljo?

Svojo pot poučevanja obrazne vadbe sem začela leta 2016 - najprej sem prirejala delavnice obrazne joge v živo, po celi Sloveniji in nato nadaljevala po Italiji, v Emiratih, Bruslju in Ameriki.  Neizmerno sem hvaležna za te izkušnje, saj sem na podlagi dela s strankami v živo razvila metodo, ki sem jo potem leta 2018 postavila v online obliko. Tako imamo danes na glowinface.com online tečaje v angleškem jeziku, ki jih izvaja preko 10.000 ljudi po celem svetu.

Naš najbolje prodajan tečaj (ta tečaj je namenjen vsem začetnikom) je naš online Beginners program. Program traja 5 tednov in vsebuje 15 vaj za aktivacijo vseh delov obraza. Vaje so skoncentrirane v 10-minutne treninge, program pa posamezniku ostane za vedno. Poleg video vadb pa vsak posameznik dobi napotke, kako vaje in vadbe izvajati tudi preko emaila.

Program je strukturiran tako, da ob pravem času in na pravi način aktiviramo čisto vse obrazne mišice - začenši z najmočnejšimi in največjimi (lobanjskimi in vratnimi ter žvečnimi mišicami) - prav te so največkrat v tenziji - pa vse do najmanjših in najšibkejših mišic. Naše obrazne mišice so namreč izjemno močno povezane in vplivajo ena na drugo veliko bolj, kot bi si lahko mislili, zato je res pomembno, da, če se odločimo začeti z obraznimi vajami, to storimo na pravi način. Izvajanje vaj videnih na internetu sem ter tja (brez strukutre) žal ne more prinesti rezultatov.

Poleg Beginners programa pa za vse, ki so ga že opravili, ponujamo tudi napredne vadbe in sicer membership v našem Glowin Members Clubu, kjer vsak teden snemam in objavljam nove napredne in zahtevnejše obrazne vadbe, učim napredne masažne tehnike, gua-sho, Cupping, miofascialno sproščanje in pa tudi koncept obrazne diagnostike po tradicionalni kitajski medicini. Membership je sestavljen tako, da vsakdo lahko izbere svojo vadbo glede na intenzivnost, tip vadbe, časovno komponento, predel obraza in si na tak način popolnoma individualizira vadbo. 

Za vse, ki so opravili naš Beginners program nudim tudi opcijo 1-1 online konzultacij, kjer preverim pravilno izvajanje vaj, naredim analizo obraza (tipa gravitacije, procesa, staranja, "kriznih žarišč" in opravim obrazno diagnostiko, kjer pomagam obrazložiti pomen gubic. Guba po tradicionalni kitajski medicini namreč pomeni zastoj energije v določenem organu (odvisno, kje se guba nahaja). Zastoj je lahko fizične narave (npr. slaba prebava) oz. čustvene - zadrževanje jeze, globoka žalost, dvomljivost, ... čustva, ki jih vsakodnevno občutimo (in ne spustimo) nam dejasnko skozi leta popolnoma preoblikujejo obraz in se izrazijo v obliki gub in povešanja. Na konzultaciji na podlagi obrazne diagnoze tudi sestavimo individualizirani plan vadbe za naprej (kar seveda prinese izjemne rezultate).

Naš najbolj intenziven tečaj pa je online tečaj za inštruktorja obrazne joge po metodi Glowinface. Odvija se enkrat na leto in traja 30h. Tu se učimo obrazne anatomije in fizionomije (mišice, fascije, koža, ligamenti,...), procesa staranja, tradicionalne kitajske medicine, Obrazne diagnostike, pravilne tehnike izvajanja obraznih vaj in miofascialnih tehnik ter masaž, in več. Na tečaju gostimo tudi dr. Kuliša specialista protetike, ki predava o obrazni anatomiji in pa tudi TMJ in Bruksizmu s katerim se danes sooča kar 80% populacije. S pravimi vajami in manualnimi tehnikami namreč lahko dokazano pomagamo odpraviti tenzije in napetosti in pomembno je, da naši bodoči inštruktorji dobijo kar nagloblje znanje iz tega področja. Certifikat Glowin inštruktorja joge obraza dobi oseba, ki uspešno opravi ustni izpit. Tečaj ima mednarodno akreditacijo, kar pomeni, da našo metodo naši inštruktorji lahko izvajajo in učijo po vsem svetu.

glowinstudio 179Foto: Taja KP

Ali tudi moški delajo jogo obraza?

Seveda, tudi oni imajo mišice na obrazu, ki so še kako potrebne vadbe. V veliki večini moški vaj ne delajo zgolj iz lepotnih razlogov. Imamo namreč številne, ki se soočajo z Bruksizmom in TMJ (škrtanje in stiskanje zob in problemi s čeljustnim sklepom) kar privede do tenzije v žvečnih mišicah in posledično glavobolov, migren, omejenosti gibanja in tudi obrabo zob. Z vajami in manualno terapijo lahko izjemno sprostimo omenjene napetosti in tako izboljšamo psihofizično stanje posameznika. Veliko moških sledi našemu programu in prihaja na manualne terapije tudi zaradi parez obraza - tarčna aktivacija mišic namreč izjemno pomaga pri regeneraciji živcev in izboljševanju stanja.  

Imate na izobraževanju večinoma Slovence ali tudi tujce?

V veliki večini so tečajniki tujci - prevladujeta Severna Amerika in Kanada, zanimivo pa je, da se nam vse bolj odpira trg v Južni Ameriki, vsekakor pa tudi v Sloveniji. Kot zanimivost lahko povem, da so tujci veliko bolj impulzivni v nakupih kot Slovenci. Slovenci premlevamo in se pripravljamo malce več časa. Ko pa se enkrat odločimo smo vztrajni in zagnani - in ravno to pri obrazni jogi (in vsem drugem) prinaša najboljše rezultate.

Ne dolgo nazaj ste odprla tudi Glow in face studio. Kaj vse je v ponudbi v studiu? 

Tako je, leta 2021 sem začutila "notranji klic" po fizičnem prostoru, kjer bi lahko ljudem ponudila moje znanje v fizični obliki. Vsekakor je odlično, če vaje lahko izvajaš kjerkoli in kadarkoli prek video treningov, nekaj čisto drugega pa se je vaj učiti v živo oz. priti na tretma pod naše roke. 

glowinstudio 170Foto: Taja KP

Ker se zavedam, kako kompleksen je naš obraz in kako se povezuje s celim telesom ter kaj vse vpliva na (prehitro) staranje, sem se odločila kupiti prostor, kjer bom lahko ljudem ponudila celostni pristop k dobremu počutju in staranju. Zato sem združila meni osebno najboljše eksperte iz različnih področjih well-beinga in jih povabila k sodelovanju. 

Tako v studiu sedaj ponujamo manualne terapije obraza, ki zajemajo obrazne vaje, aktivacijo limfe, miofascialne tehnike, intraoralno masažo, Gua-Sho, Cupping in lifting masažo, tretmaje za tretiranje TMJ in Bruksizem z zobozdravnikom Matejem Kulišem, manualne terapije telesa (tudi s pripomočki kot je Gua-Sha in Cupping), ponujamo tudi akupunkturo in aurikuloterapijo, ki jo izvaja zdravnica in anesteziologinja Vanja Smole, pilates z Melito Beljan in jogo s Kim Majoranc. 

V studiu izvajamo tudi delavnice joge obraza, Cupping, Gua-Sha, samomasažo in tudi psihološke delavnice ter delavnice iz področja Tradicionalne Kitajske Medicine, meditacije, miofascialno sproščanje in več.

Naša želja je, da se posameznik zave, da je ravnovesje tisto, ki prinese zdravje, dobro počutje in mladostnost in da mu seveda pokažemo tehnike, ki do ravnovesja pripeljejo na lahkoten celosten način. Naš Glowin Studio se nahaja na Šmartinski cesti 56 b v Ljubljani. 

Kaj je tisto, kar naredi prakso joge obraza najbolj učinkovito?

Definitivno je resnično pomembno zavedanje, da so obrazne mišice močno prepletene in povezane in zato ena mišica vpliva na drugo. Za dosego najboljših rezultatov moramo na začetku "pozabiti" na področje, ki nas najbolj moti in si izbrati celostni program vadbe, ki ti ob pravem času in na pravi način pokaže, kako aktivirati vse mišice obraza, lobanje in vratu. Šele ko so vse mišice aktivirane (in sproščene), se potem lahko osredotočimo na tisti del, ki ga želimo izboljšati.

Torej prakso obrazne joge naredi najbolj učinkovito kvaliteten vadbeni program in seveda konsistentnost pri vadbi. 

Prve spremembe se namreč začutijo takoj, vidijo se po približno enem do dveh tednov, permanentni rezultati pa se vidijo po približno šestih mesecih. Seveda tu ne govorimo o enournem treningu na dan. Če izvajaš dobro zasnovane vaje je 10 min/dan, 5x na teden čisto dovolj.

glowinstudio 20Foto: Taja KP

Nam lahko mogoče zaupate kakšno vajo, ki bi jo morali delati na dnevni ravni?

Na dnevni ravni bi definitivno morali poskrbeti za sproščenost žvečnih mišic (massetri in temporalisi). Kar 80% ljudi se trenutno sooča s tenzijo v omenjenih mišicah in posledično z glavoboli, migrenami, škrtanjem in stiskanjem z zobmi in obrabo zob ter nepojasnjenimi bolečinami.  Znano je, da je za navedene tenzije v veliki večini kriv stres in izpostavljenost ogromni količini informacij ter visokih pričakovanjih do sebe.

VAJA JE TU: https://www.instagram.com/p/CxGUJZPOkxG/

Kako pogosto je potrebno delati jogo obraza, da je učinkovita?

10 min/dan 5x na teden in 1x na teden po 30 minut. 10 minut se priporoča začetnikom (ne želimo si namreč, da mišice preveč utrudimo) 30 minutni trening pa priporočamo vsem, ki se z obrazno jogo ukvarjajo več kot 4 mesece.

Je jogo bolj pametno začeti delati v mladih letih, ali kasneje, ko smo že starejši?

Prej začneš bolje je. Zakaj? Obrazne vaje namreč ne vplivajo samo na gube, ampak na zdravje mišic, mobilnost obraza ter v mlajših letih definitivno tudi na razvoj kosti in same čeljusti. V mlajših letih imamo mišice že v osnovi bolj (re)aktivne hkrati, aktivacija in adaptacija ter regeneracija je hitrejša. Takrat imamo tudi manj gubic. Če začnemo mlajši, so seveda rezultati manj vidni, kot bi bili, če bi imeli že precej tenzij in gubic, vendar z redno vadbo poskrbimo, da do njih sploh ne pride oz. pride v manjši obliki, kasneje.

Obrazna vadba kot taka izjemno prekrvavi tkiva, kar pomaga pri izgradnji kolagena in elastina v koži, upočasnjuje izgubo kostne mase, blagodejno vpliva na fascije, in seveda na obliko in moč mišice. Preventiva je vedno boljša (in lažja) kot kurativa in isto je pri obrazu.

Potrebno pa je poudariti, da nikoli ni prepozno za začetek. Ko smo starejši in že imamo vidne znake staranja, bomo seveda na spremembe čakali malce dlje - zato, ker je proces adaptacije in regeneracije že počasnejši ter gube in povešanja bolj izrazita, vendar se z redno vadbo vseeno lahko doseže izjemne (in vidnejše) rezultate. Inspiracija mi je vedno moja mami, ki sedaj pri svojih 63-ih izgleda in se počuti bolje kot pri 50. letih (takrat je z mano začela izvajati obrazno jogo). 

glowinstudio 151Foto: Taja KP

Kakšne imate še vse ideje in želje za prihodnost?

Vsekakor si želim obrazno vadbo in naš face yoga facial tretma, ki sem ga razvila leta 2019 razširiti po vsem svetu, saj se zavedam, kako blagodejne učinke prinaša in koliko ljudi potrebuje tak način sprostitve. Dejstvo je, da je velika večina ljudi popolnoma odtujenih od svojega obraza in se obnaša, kot da mišic ni. Kot da obstaja samo koža, na katero moramo nanesti tisoč krem za brisanje gubic in da edino botox, fillerji in operacije pomagajo k polnejšemu obrazu z manj gubami. Moja želja je ljudi izobraziti o pomembnosti obraznih, lobanjskih in vratnih mišic in njihovem delovanju ter o tem, kako se obrazne mišice povezujejo z drugimi tkivi in emocijami in kako skupaj vplivajo na naše počutje in izgled.

Dejansko le 10 minut vadbe na dan na dolgi rok prinese tako velike koristi, da bi, če bi se ljudje tega zavedali, vsi izvajali vaje - ne glede na starost in spol.

Enkrat, ko začneš delati na obrazu in spoznavati njegovo delovanje ter aktiviraš mišice, se zaveš svoje moči in kontrole, ki jo imaš nad sabo in svojim življenjem. V vseh pogledih.

Moja želja je predati sporočilo, da cilj obrazne joge ni samo v pomlajevanju in brisanju gubic in v tem, da izgledamo 20 let stari za vedno - to nikakor ni mogoče. Cilj obrazne vadbe je prek dela na sebi spoznati svoj obraz, svoje emocije in svoj način razmišljanja in čustvovanja. Cilj je spoznati vzorce, ki so nas pripeljali do določenega stanja  (ja, gubice dejansko veliko povejo o našem načinu čustvovanja in celo kažejo naš karakter) ter seveda poskrbeti za zdravje in dobro počutje ter uravnovešenost. Najnovejše študije celo nakazujejo izjemen pomen obraznih vaj pri lajšanju depresije, ohranjanju kostne mase. Torej moja želja in cilj je, da vsaj 60% populacije redno izvaja obrazne vaje in več časa nameni delu na sebi.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča