Električni Škoda Enyaq iV

Matej Jurgele 16.10.2020
enyaqiv061

Škoda Enyaq iV Ima povsem nov koncept notranjosti s paketi Design Selection namesto s klasičnimi opremskimi paketi in s povsem na novo struktu­rirano ponudbo. Nekaj prav posebnega je ekskluzivna, na 1895 primerkov omejena serija Enyaq iV Founders Edition, ki v jubilejnem letu simbolizira uspešno 125-letno zgodovino podjetja. Takoj po svetovni premieri novega Škode Enyaqa iV bo v mnogih državah mogoče prednaročiti osnovno in tudi druge izvedbe modela ter ekskluzivno in zelo bogato opremljeno posebno serijo Founders Edition. Ta je omejena na 1895 vozil in je poklon uspešni zgodovini podjetja, ki sta ga pred 125 leti ustanovila Václav Laurin in Václav Klement. Vsako vozilo iz serije Founders Edition bo označeno s posebno ploščico z zaporedno številko, izdelano v češki manufakturi kristala Preciosa, ki bo krasila večfunkcijski usnjen volan. Vozila bodo predvidoma dobavljena v letu 2021.Founders Edition z osvetljeno mrežo hladilnika in 21-palčnimi aluminijastimi platišči
Novi kristalasti obraz (Crystal Face) s spektakularno in osvetljeno mrežo hladilnika je serijski za serijo Founders Edition in za Enyaq vRS iV, medtem ko je za Enyaq 80 iV in Enyaq 80x iV na voljo po želji. Sprednji del Enyaqa iV s kristalastim videzom osvetljuje 130 LED-diod – to je oblikovalski element, ki ga poznamo že od študije Škoda Vision iV. Za serijo Founders Edition sta na voljo dve različici motorne baterije in dve barvi laka. Poleg tega ima 21-palčna aluminijasta platišča, športni ščitnik na sprednjem in zadnjem odbijaču ter paket Design Selection ecoSuite s trajnostno strojenim usnjem.Zmogljivosti
Enyaq iV ima popolnoma nov koncept pogona in izkorišča možnosti, ki jih prinaša modularna platforma za električna vozila (MEB) koncerna Volkswagen. Tri velikosti baterije, pet zmogljivostnih stopenj od 109 do 225 kW ter zadnji ali štirikolesni pogon odlično izpolnjujejo zahteve in namene uporabe različnih kupcev. Z dosegom do 510 kilometrovje Enyaq iV optimalni spremljevalec za vsak dan; njegova priklopna obremenitev znaša do 1.400 kilogramov (pri 8-odstotnem naklonu) oz. 1.200 kilogramov (pri 12-odstotnem naklonu).

Oblikovalski slog Enyaqa iV je emocionalen, energičen in dinamičen
Novi SUV je v notranjosti podobno prostoren kot Škoda Kodiaq, čeprav v dolžino meri manj kot Škoda Octavia. Markantni sprednji del poleg velike Škodine maske krasijo opcijski osvetljeni kristalasti obraz, ki vključuje animirano funkcijo Coming Home/Leaving Home, in full-LED matrični žarometi. Full-LED zadnje luči vključujejo dinamične smernike in ravno tako tudi animirano funkcijo Coming Home/ Leaving Home. Namesto klasičnih opremskih paketov so tu paketi Design Selection, ki postavljajo merila pri zasnovi notranjosti. Osrednji zaslon s 13-palčno diagonalo je največji v vseh od Škodinih modelov, po­leg tega je Enyaq iV ves čas online in pametno povezan. Polnjenje baterije in predklimatizi­ranje notranjosti lahko enostavno upravljamo na daljavo prek aplikacije Škoda Connect.Preprosto "clever"
Pri Škodi so za električne avtomobile razvili posebne 'simply clever' rešitve, denimo čistilo za polnilni kabel, zaščitni pokrovček za polnilno vtičnico in predal za polnilni kabel pod dnom prtljažnika. Nova, v dveh ravninah zasnovana sredinska konzola omogoča veliko prostora, za red v dvojnem prtljažnem dnu pa skrbi domiseln vstavek. Klasično Škodino strgalo za led boste pri Enyaqu iV našli na notranji strani pokrova prtljažnika.Kaj pa polnjenje?
Preprosto polnjenje brez zapletov omogoča MyŠkoda Powerpass. To je kartica, s katero lahko vozilo polnite na večini polnilnih točk v državah Evropske unije. Poleg tega je Škoda vključena tudi v vzpostavljanje mreže hitrih polnilnic Ionity po vsej Evropi. Za individualno polnje­nje doma so pri Škodi pripravili stensko polnilno postajo Škoda iV v treh izvedbah. Poleg tega lahko Škodo Enyaq iV s kablom za hitro polnjenje polnite tudi na hitrih polnilnicah.

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča