Novi Škoda Kamiq že na slovenskih cestah

Matej Jurgele 21.10.2019
Škoda Kamiq že na slovenskih cestah

Novi Kamiq z najsodobnejšimi asistenčnimi in infotainment sistemi, izjemno prostornostjo in številnimi 'simply clever' rešitvami kot prava Škoda izpolnjuje tako zahteve družin in kot trendovsko naravnanih kupcev.

Novi Kamiq povzema uspešni oblikovalski slog SUV-modelov Karoq in Kodiaq, hkrati pa z žarometi, razdeljenimi dva elementa, pri čemer so zgornji element dnevne luči, skrbi za nove optične poudarke. Z dolžino 4.241 milimetrov je Škoda Kamiq bistveno bolj kompakten kot njegova večja brata v segmentu SUV-jev. V kombinaciji z višjim položajem sedenja je tako odlično opremljen na sodobno velemestno džunglo. Sočasno pa – kot je značilno za Škodo – tudi v segmentu urbanih SUV-jev postavlja merila glede prostornosti. 

Vstop v hitro rastoč segment

S Kamiqom češki proizvajalec avtomobilov nadaljuje svojo uspešno ofenzivo SUV-jev. Kamiq bo tako v prihodnje eden od stebrov Škodine modelske palete pri odpiranju nadaljnjih potencialov za rast. Povpraševanje po SUV-modelih nenehno narašča. Samo med letoma 2017 in 2018 je povpraševanje po SUV-modelih zraslo za 6,8 odstotka, več kot vsako tretje prodano vozilo na svetu je trenutno SUV. Cvetoči segment urbanih SUV-jev se je povečal kar za 13 odstotkov, njegova glavna ciljna skupina je športno aktivna, trendovsko naravnana in velik pomen pripisuje udobju in sodobni individualni mobilnosti

Poleg višjega položaja sedenja nudi večji odmik od tal, veliko prostora pri kompaktnih dimenzijah vozila, številne praktične rešitve in odlično povezljivost. Na voljo je izključno s pogonom spredaj. Kot prva Škoda se ponaša z razdeljenimi sprednjimi LED-žarometi, pri katerih dnevne luči ležijo zgoraj, pri izvedbi s celostno LED-tehnologijo pa tudi z dinamičnimi smerniki spredaj in zadaj. Panoramsko strešno okno je na voljo opcijsko. Kamiq ima kot drugi Škodin model novo zasnovo notranjosti. Višji položaj sedenja in izjemna prostornost pri urbanem SUV-ju skrbijo za udobno vstopanje in izstopanje, dobro preglednost in odlično ergonomijo.Prostornina prtljažnika znaša 400 litrov.

Motorji

Trije bencinski motorji TSI z gibno prostornino 1,0 ali 1,5 litra in 1,6-litrski motor TDI imajo razpon moči 70 do 110 kW (95 do 150 KM). 1,0-litrski motor G-TEC z močjo 66 kW (90 KM)je prvi pogonski agregat v Škodini SUV-paleti, ki uporablja okolju prijazni zemeljski plin (CNG). Na voljo sta ročna menjalnika (5- ali 6-stopenjski) in 7-stopenjski menjalnik DSG. 

Varnost

Kamiq je izdelan na osnovi prečne modularne platforme MQB-A0 koncerna Volkswagen in nudi maksimalno aktivno in pasivno varnost. Opremljen je z do devetimi varnostnimi blazinami, vključno z voznikovo zračno blazino za kolena in stranskimi varnostnimi blazinami zadaj. LED-žarometi in zadnje LED-luči so serijski,celostni LED-žarometi s prilagodljivim sistemom luči (ASF) in dinamični smerniki spredaj in zadaj so na voljo kot dodatna oprema. Serijska oprema vključuje asistenco za ohranjanje smeri, radarsko asistenco spredajz mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev ter funkcijo večnaletnega zaviranja

'Simply clever' rešitve

Kot je značilno za vozila znamke Škoda tudi v novem Kamiqu vsakodnevne vožnje poenostavljajo številne 'simply clever' rešitve. Edinstvena v avtomobilskem razredu urbanih SUV-jev je opcijska zaščita za robove vrat s samodejnim pomikom navzven. Poleg tega so za Kamiq na voljo tudi električni pokrov prtljažnika s funkcijo 'tip-to-close' in pomična vlečna kljuka z električnim zaklepom. Od izvedbe Ambition naprej je v prtljažniku snemljiva žepna LED-svetilka. Med 'simply clever' rešitve spadajo še integriran lij v pokrovu posode za tekočino z čiščenje stekel, strgalo za led pod pokrovom lopute za gorivo z lestvico za kontrolno merjenje globine profila pnevmatik in predal za dežnik v voznikovih vratih (z dežnikom).

Več na: skoda.si

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča