Nasveti, kako samozavestno komunicirati v poslovnem svetu

Klavdija Rupar 23.03.2023
SAMOZAVESTNO KOMUNICIRANJE

Ne glede na to kaj počnete v svojem življenju, komunikacija je del vsakega poklica - lahko je namerna ali nenamerna, komuniciranje je tudi pošiljanje sporočil sodelavcem, sodelovanje na sestankih, odgovarjanje na vprašanja in kako se spopadamo s čustvi pri delu. In ker zavzema tako velik del našega vsakdana, je pametno, da se naučimo, kako samozavestno in čim manj stresno komunicirati pri vsakodnevnih nalogah.

Uspešno komuniciranje ob čustvih

Vsi se tudi pri delu srečujemo s čustvi, ki nam včasih uidejo izpod nadzora. Lahko je to frustracija med sestankom, ki hitro pripelje do solz, ali pa zardevanje ob neprijetnih situacijah. A da boste znali komunicirati tudi ob takšnih dogodkih, je pametno, da že vnaprej pomislite, kaj se lahko zgodi. Pet minut pred sestankom ne opravljajte klicev, ampak si vzemite pet minut zase, se umirite in zadihajte. Pomislite se na trenutek, ko ste bili izredno samozavestni, vprašajte, kako ste se počutili v tistem trenutku in nato to energijo prenesite v dani trenutek. Če se zavedate, kako vaše telo odreagira ob stresu ali tesnobi, pa lahko vnaprej načrtujete, kako se boste počutili kar se da udobno, lahko je to izbira določenih kosov oblačil ali modnih dodatkov, ki bodo zakrili neprijeten odziv.

pexels jess bailey designs 1097930

Uspešno komuniciranje ob paniki

Zagotovo niste prva in zadnja oseba, ki je bila na sestanku postavljena pred vprašanje in je v trenutku začutila paniko. V takšnem primeru je najbolje, da si že vnaprej postavite "formulo", ki vam bo pomagala, da boste lahko odgovorili kar se da brez pritiska. Če vas je strah, da boste pozabili ta vnaprej pripravljen odgovor oz. formulo, si jo zapišite v zvezek.

Uspešno komuniciranje, ko vas je strah ali imate občutek, da niste pripravljeni

Če vas je strah, da boste na sestanku izpadli nepripravljeni, je najbolj pomembno, da se pripravite. S tem boste manj pod stresom, saj boste vedeli, o čem boste govorili. Če vas je strah, da vas bodo ujeli nepripravljene, pred sestankom govorite z vodjo in preverite, o čem bo sestanek. Preden se sestanek začnete pa razmislite, kaj je najpomembnejše, kar želite deliti na sestanku in kakšno energijo želite prinesti s seboj na sestanek. 

pexels dominika roseclay 1036848

Uspešno komuniciranje, ko govorite pred višjimi položaji

Normalno je, da ste živčni, ko imate sestanek z vašimi nadrejenimi, a to še ne pomeni, da ne morete komunicirati dovolj samozavestno. Kako dosežete to? Tako da poskrbite za mreženje znotraj vaše organizacije in že zgodaj spoznate ljudi, s katerimi delate. Tako sestanek tudi ne bo prvo srečanje z njimi in vam bo precej lažje. Spremenite tudi vašo perspektivo iz "Vsi si želijo, da mi ne uspe in da me bodo kritizirali", v perspektivo, "Vsi si želijo, da mi uspe".

pexels life of pix 7974

Uspešno komuniciranje, ko niste prepričani, ali bi delili svoje mnenje

Ko se vaš položaj v podjetju zviša (se pravi postanete vodja določenega oddelka), boste bolj pogosto vprašani določena vprašanja, ki so povezana z vašim področjem. Normalno je, da se na začetku počutite malenkost odmaknjeno in ne veste točno, kaj se dogaja. A če želite imeti samozavestno komunikacijo, se morate zavedati, da je vaš glas pomemben. Če so vas povišali, to pomeni, da želijo slišati vaše ideje in vašo perspektivo. 

Vse te strategije vam lahko pomagajo izboljšati komunikacijske sposobnosti znotraj delovnega okolja. In ne pozabite, da se to dogaja vsak dan sproti, tega se ne da naučiti v zgolj enem dnevu. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča