Kako biti bolj samozavestni pri svojem delu?

Klavdija Rupar 18.10.2021
pexels-photo-374016

Četudi smo v vsakdanjem življenju precej samozavestni, pa se vsak izmed nas vsake toliko znajde v situciji, v kateri ne ve točno, kako odreagirati. Zavedamo se, da se moramo truditi biti večino časa močni in samozavestni, a nekako ne naredimo prvega koraka tej smeri. 

Vsi smo se že kdaj znašli v poziciji, ko smo potrebovali pomoč, kako odreagirati na določene situacije v službi, zato smo sedaj za vas pripravili kratek vodič, kako postati bolj samozavestni pri svojem delu.

Namesto opravičila, samozavestno delite svojo perspektivo

Ne začnite stavka z besedo se opravičujem ali pa brez zamere, ko delite svoj pogled na določeno zadevo. Ni potrebno, da se več čas strinjate z vsem in vsemi koraki dela, zato je pomembno, da poveste svojo perspektivo in to naredite, kar se da samozavestno. Ne se obremenjevati s tem, kako bodo drugi odreagirali na to, ampak pokažite še drugo plat zgodbe.

Foto: Pexels

Ni vam potrebno vedno reči ja

Razlika je med osebo, ki rada pomaga drugim in med osebo, ki ne zna reči ne in jo vsi izkoriščajo. Ženske že na splošno sprejmejo več nalog, ki sploh niso povezane z njihovimi zadolžitvami, kot je npr. načrtovanje rojstnega dneva, čiščenje kuhinje, vabila na sestanke itd. Sicer vas bodo mogoče imeli ljudje zaradi tega rajši, a obenem boste zmanjšali svojo vrednost. Če občasno česa takšnega ne želite narediti, ne pomeni, da nočete pomagati, ampak enostavno za to trenutno nimate časa.

Slavite svoje uspehe

Obstaja razlika med pretiranim hvalisanjem in praznovanjem svojih uspehov. Še posebej ženske večkrat sploh ne omenijo, ko dosežejo uspeh in se podcenjujejo. Ko npr. dobite novo vlogo, se z njo lahko brez težav pohvalite in slavite svoj uspeh, nikakor pz se ne pretvarjate, da to ni nič posebnega, saj ste si več kot zaslužili.

Ne delajte za manj denarja kot ste vredni

Če imate občutek, da ste premalo plačani, je edino pravilno, da to poveste. Zakaj bi morali delati enako delo kot vsi ostali, a bi za to dobili slabše plačilo? Še posebej je to problem, če ves čas delate nadure in dodatne stvari, ki sploh niso del vaših zadolžitev. 

Foto: Pexels

Vaše ideje niso neumne

Vaše ideje nikoli niso neumne in čas je, da jih brez težav predstavite. Če še sami ne verjamete vanje, kako mislite, da bodo verjeli drugi? Včasih bodo kakšno idejo zavrnili, drugič pa se jim bo vaša ideja zdela super in jo bodo sprejeli. Naj vas ovire in zavrnitve ne ustavijo na poti do uspeha.

Vir: theeverygirl.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča