5 navad, ki jih samozavestne ženske delajo na dnevni ravni

Klavdija Rupar 07.09.2022
pexels-moose-photos-1036622

S samozvestjo se ne rodimo, samozavestni postanemo. Vsi smo rojeni z določenimi lastnostmi, s samozavestjo pa je preprosto - nekateri so že po naravi bolj samozavestni in prepričani vase, drugi pa morajo kar nekaj časa delati na sebi, da pridejo do enake samozavesti. 

Samozvest pa ne pomeni, da smo vedno stoodstotno prepričani vase, ampak pomeni, da damo sebe na prvo mesto, poznamo svoje vrednote, talente in tudi vse svoje šibke točke. Imeti samozavest pa pomeni, da znamo biti tudi ranljivi, priznamo napake in povemo, ko nam nekaj ne gre.

In kaj počnejo samozvestne ženske na dnevni ravni?

Nikoli ne pozabijo na svoj zakaj

Poznati svoj zakaj, je prvi korak do tega, da postanete samozavestni. Zakaj vsako jutro vstanete iz postelje? Zakaj delate to, kar delate? Ta zakaj pa ni povezan samo z vašo kariero, ampak tudi z vašim zasebnim življenjem. Zapišite si svoj zakaj in ga obesite na površine, kjer ga lahko večkrat preberete.

Obkrožijo se z ženskami, ki imajo podobno mišljenje

Ljudje, še posebej ženske, smo sami svoj največji kritik. Brez težav pohvalimo druge, sebe pa ponavadi največkrat kritiziramo in si ne znamo dati pohvale, ampak se raje ves čas osredotočamo samo na šibke točke. Zato si morate poiskati prijatelje, ki vas bodo pohvalili, vam dali kompliment, vas "brcnili" v rit, ko boste to potrebovali. Zgradite si svoj krog prijateljev, s katerimi imate podobne interese in za katere veste, da bodo z vami tako v dobrem kot v slabem.

Osredotočajo se na svoj notranji glas

Kar sami sebi govorite na dnevni ravni, je zelo pomembno. Ne glede na vse, je pogovor s samim seboj izredno pomemben in hitro lahko naredi razliko med tem ali ste samozavestni ali si stojite na poti do sreče in uspeha. Če si ves čas govorite, da niste dovolj dobri, pametni, lepi, boste to začeli verjeti. Bodite bolj pozitivni in optimistični, saj boste s tem bolj samozavestni, motivirani in produktivni.


Foto: Pexels

Vnaprej se pripravijo na pomembne interakcije

Se še spomnite na izpite ali razgovore za službo, kjer vas je bilo ves čas strah? Sploh takrat, ko se niste pripravili. In kako bolj ste bili samozvestni, ko ste se. Če veste, da vas v bližnji prihodnosti čakajo pomembni pogovori, kot so zmenek, razgovor za službo ali dogodek, se vnaprej pripravite na predstavitev. Prvi vtis je pommeben, a pomislite, kako boste obdržali njihovo pozornost. Raziščite vse o osebi, ki jo boste spoznali in si pripravite vprašanja. S tem pokažete interes.

Poslušajo podcaste, ki jim pomagajo blesteti

Prijatelji vas ves čas opozarjajo, kako super ste, lahko pa si najdete tudi podcast, ki vas bo vsak dan motiviral in vas naredil še bolj samozavestne. Poiščite takšnega, ki vam je pisan na kožo in ga poslušajte zjutraj med zajtrkom, na poti v službo ali popoldan po koncu dela.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča