Najboljša turna smučišča v Evropi

CITYLIFE 05.02.2023
La Plagne

Poglejmo katera so najboljša turna smučišča v Evropi

La Grave, Francija

Čeprav je mogoče, da bo pot do La Grave zasnežena in četudi ima le eno urejeno smučarsko progo, ki je hkrati na seznamu najboljših, je ta smučarska destinacija nekaj zelo posbnega. Strmine namreč poleg omenjene urejene piste ponujajo več kot zadovoljivo turno smuko. Zasnežena pobočja Couloirs des Trifidesa ali severovzhodnega dela Couloir Pana de Rideauja so tako strme, da potrebujemo varovalno vrv. Toda nikar se ne bojmo, zlahka najdemo tudi bolj položne predele, ki zagotavljajo izziv in zabavo, eden takih je, denimo, Couloir de la Banane. 

La Grave. Foto: Explore & Share

Verbier, Švica

Medtem ko imamo na eni strani Verbs, razkošno smučarsko središče za elito, imamo na drugi Verbier, zasneženi dom turnih smučarjev. Goro si drznejo presmučati predvsem profesionalci, ki se ne bojijo 50-stopinjskega spusta z Bec des Rossesa, ki je sicer osvojljiv v dobrih dveh urah hoje. Toda Verbierjeve Štiri doline ponujajo zasnežene strmine tudi za navadne smrtnike. Mont Gele nima urejenih prog, nas pa vrhu, kamor nas popelje gondola, čaka panorama belih strmin, ki ne ponujajo nič drugega kot le adrenalin in užitek. Posebnost so tudi dolgi spusti, ki jih lahko potegnemo vse do Torina. Za bolj užitkarske duše bo primeren Savoleyre s sončnimi in nežnimi strminami. Tu je še 11 odličnih turnih pist, nadzorovanih in zavarovanih proti plazovom.

Verbier. Foto: Verbinet

La Plagne, Francija

La Plagne sicer slovi kot družinam prijazno središče, se pa v okolici najdejo smučine, ki bodo nasitile adrenalina lačne turne smučarje. Pravo avanturo najdemo, če se spustimo na severno stran z Glacier de Bellecote in odbrzimo proti vasi Nancroix, ki je del smučarskega središča Les Arcs. Od tu nas gondola pripelje do La Plagne, kjer lahko preživimo preostanek dneva in osvajamo vzhodno pobočje Aiguille Rouge. Smučarjem ljube smučarske odprave v okoli La Plagne so tudi dolina Roche de Mio proti vasici Champagny v Narodnem parku Vanoise ali korito pod Les Verdons, za tiste, ki obožujejo turno smučanje med drevesi, pa bo pravšnji gozd nad Montchavinom.

La Plagne. Foto: Laplagnet

Grimentz, Švica

Grimnetz najdemo v odmaknjenem Val d’Anniviersu, med dolinama bolj znanih središč – na eni strani leži Verbier, na drugi Termatt. Gre za eno podcenjenih smučarskih območij v Alpah, toda turni smučarji ga obožujejo, saj slovi kot pravi skriti dragulj. Z vodičem lahko raziščemo možnosti, ki jih ponuja Roc d’Orzival, poln na debelo zasneženih strmin, ki nas popeljejo vse do dna doline, od koder jo lahko mahnemo do vasi Zinal, epski je tudi spust do jezu Moiry. Kar velja za posebnost, je dejstvo, da se najboljše proge začno na vrhu, kamor vodi gondola ali pa jo tja mahnemo kar peš . Prav tako je Grimentz eden redkih, kjer helikopter lahko pristane v vasi, zaradi česar je priljubljeno tudi tako imenovano heli smučanje s Pigne d’Arolla, blizu Matterhorna in italijanske meje, od koder nas čaka nekaj kilomterov dolgo popotovanje po čisti strmini ledenikov.

PREBERITE ŠE: Najboljša smučarska središča v Evropi.

Monterosa, Italija

V nasprotju s središči v Dolomitih, severovzhodno od Milana, Monterosa ni znana po glamurju, se pa pravi zaklad nahaja v gorah in na progah čudovitega celca. Nekaj najboljših zahtevajo nekaj truda – ura in pol hoje od vrha gondole Salati Pass do Zube, od koder se lahko v vas Alagna spustimo v popolnem miru. Gondola na Punto Indren nas popelje na slabih 3300 metrov, od koder se prav tkao vijejo številne proge do Alagne ali v dolino Gressoney.  Tudi v Champolucu ne manjka terena za turno smučarijo. Ta je tudi znan po najdaljšem spustu heli-smučanja. V Italiji namreč lažje najdemo omenjeno ponudbo kot v sosednjih državah, zanjo pa bomo za dnevno dozo helikoptersko-smučarskega adrenalina odšteli okoli 280 evrov, vključno z vodičem.

Vse bolj priljubljeno je tako imenovano heli smučanje. Foto: The Alps

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika